Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

BlueSeventy daagt FINA voor het gerecht

Email dit bericht Print dit bericht

Blue70Ze hadden het reeds eerder aangekondigd, maar morgen zal het ook werkelijk gebeuren. BlueSeventy, de makers van onder andere het pak waarin Maarten van der Weijden Olympisch goud won op de 10km in Beijing, daagt de FINA voor het gerecht in Zwitserland. De claim die BlueSeventy neerlegt bij de rechter is dat de testmethoden die de FINA heeft gehanteerd en op basis waarvan alle 11 de ingediende pakken van BlueSeventy zijn afgekeurd, niet objectief en eerlijk is. BlueSeventy kreeg na de eerste testronde te horen dat alle pakken die zij hadden ingediend waren afgekeurd op “may cause significant air trapping when worn by the swimmers” en moesten worden aangepast om alsnog goedgekeurd te worden. Navraag bij de FINA leverde volgens BlueSeventy echter geen duidelijkheid op over wat er nu precies aangepast moest worden. Het bedrijf claimt verder dat onmogelijk is om deze “air trapping” objectief en wetenschappelijk vast te stellen. Ook heeft het bedrijf moeite met de pakken die wel goedgekeurd zijn en welke volgens hen uit hetzelfde materiaal bestaan en net zo goed lucht kunnen vasthouden.

Overigens zijn er steeds meer mensen die zich openlijk afvragen of er niet teveel nadruk gelegd wordt op de pakken bij de progressie die zwemmers in het afgelopen jaar hebben geboekt. Zo staat er op swimmingworldmagazine.com een stuk over de mogelijkheid dat veranderingen in techniek in de afgelopen jaren ook hun bijdrage hebben geleverd. De overhaal met gestrekte armen en de verbetering van de onderwaterfases zijn 2 punten die David Guthrie aanhaalt als eveneens grote invloed in de stormvloed van records.

Tagged as: , ,

8 Comments

 1. Op de HollandSwimming pagina zegt Jacco Verhaeren dat de afgekeurde pakken voor 99,99% op het WK gedragen
  gaan worden.Waarom dan weer geen duidelijkheid van de KNZB voor de zwemmers met het oog op het snel naderende NK. .

 2. Vandaag kwam vanuit de bond dat het reglement voor de N(J)K klaar staat voor publicatie (dinsdag eigenlijk al), maar helaas is het nog niet op de KNZB site verschenen…
  Voor wat betreft de situatie als de afgekeurde pakken alsnog goedgekeurd worden, daarover wordt gemeld dat de pakken dan wel toegestaan zullen worden op de N(J)K, mits er tijd is om dit te corresponderen.

 3. oke, maar als Jacco nu al zegt dat deze voor 99,99% (vorlopig)goedgekeurd worden dan schep je toch duidelijkheid
  voor de zwemmers door deze pakken bij voorbaat toe te staan bij de komende N(J)K.

 4. Volgens mij zijn er maar 2 mogelijke akties die de KNZB redelijkerwijs kan nemen:
  1) Alles toestaan met uitzondering van de 10 definitief door de FINA afgekeurde pakken (mits de FINA deze dan ook eens publiceert).
  2) Alles verbieden, dus de heren alleen een broekje zonder pijpen en de dames alleen een pak zonder mouwen en pijpen.

  Een ieder zal het neem ik aan met mij eens zijn dat 2) geen logische keuze is.

  Opvallend is wel dat de KNZB lustig verder experimenteert met allerlei technologische vernieuwing, zoals het VacySport regeneration system.

 5. @ruud: of gewoon optie 3) Net als in VS en Australië. Alleen pakken van de FINA-lijst en trainingskleding (mannen tussen heup en knie, vrouwen tussen heupe en schouder, blote schouders, evt. open rug).

  experimenteren met techniek, training, voeding en herstel is heel wat anders dan experimenteren met hulpmiddelen voor gebruik tijdens de race.

 6. Ik begrijp de verwarring bij veel mensen en begrijp dat men graag duidelijkheid wil van de KNZB. Volgens mij is het belangrijk om twee dingen te scheiden: NK en WK. Ik denk dat Jacco op beide punten heel duidelijk is.

  Voor de NK geldt dat de KNZB regels kan stellen voor het gehele deelnemersveld en de KNZB kan dus zorgen voor een eerlijke strijd. De meest logische oplossing is om de regels van de FINA te volgen, hoe onduidelijk die op dit moment ook zijn of lijken.

  Voor de WK geldt dat de KNZB NIET in staat is om te bepalen wat iedereen draagt en dan geldt er een ander belang. Niemand wil aan de start verschijnen met een achterstand als we het best mogelijke pak niet aantrekken. Ik hoop dat de Fina snel definitieve regels bekend maakt, ook als dat is dat alles gedragen mag worden.

  Moraal van mijn verhaal: verwar de twee toernooien niet met elkaar, mogelijk worden de regels van de FINA gevolgd maar de belangen voor de twee toernooien zijn verschillend. Doe je mee aan het NK: neem alles mee dat je hebt en kijk ter plekke wat er mag en wat niet!

 7. Marcel, je moet je wel realiseren, dat de meeste zwemmers maar één pak hebben.Wil de KNZB dus een eerlijke strijd dan zijn er m.i. maar twee opties: alles is toegestaan dus ook B70/Arena/Jaked of niets is toegestaan ook geen Speedo LZR Racer

 8. Marcel:
  Je geeft aan dat NK en WK 2 totaal verschillende dingen zijn
  Mee eens: maar de doelgroep ook
  Vooe de doelgroep NK is het allemaal net zo belangrijk als voor de WK-gangers, alleen heeft deze groep laatste meer materialen ter beschikking, terwijl de NK zwemmers 1 / 2 pakken hebben, waaronder n.a.w. een blue seventy, omdat er goedkeuring was tot 2010 en nu dus in een lastig pakket zitten.
  De KNZB heeft alle recht om zelf te bepalen wat er mag, maar ze behartigen niet de belangen van de zwemmers omdat niet alle zwemmers over de LZR ( waar het nu gewoon om gaat) kan beschikken omdat ze niet te leveren zijn. ( kunnen en willen betalen is een tweede punt, maar dat is een eigen keuze, gaan we niet over).
  Wie weet vandaag / dit weekend meer duidelijkheid m.b.t. blue 70, maar de duidelijkheid m.b.t. jaked, arena laat ook nog steeds op zich wachten….slagvaardigheid is er dus niet echt, zowel bij FINA\ als KNZB. Want “er moet wel genoeg tijd zijn om e.e.a. te communiceren”…. en dat in dit digitale tijdperk….

Leave a Response