Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Weblog Ranomi Kromowidjojo

Email dit bericht Print dit bericht
Ranomi Kromowidjojo

Ranomi Kromowidjojo

Vandaag was het weer tijd voor de blog van Ranomi Kromowidjojo in het Telegraaf. Een weekje terug van Tenerife heeft ze het gewone leven weer opgepakt in Nederland. Zo had ze vorige week vrijdag haar eerste rijexamen. Haar eerste, want helaas lukte het niet in 1x, dus over een aantal weken mag ze het nogmaals gaan proberen. En terug van een relatief isolement zoals op trainingskamp, wordt ze natuurlijk ook weer geconfronteerd met alle problemen rond de badpakken en de lijst van de FINA. In haar blog vertelt Ranomi dat ze zich het liefst niet met de discussie bemoeid, maar dat ze afgelopen weekend zich wel op iets betrapte wat met deze hele discussie te maken heeft, namelijk de kosten van de ‘snelle pakken’ :ranomiweblog

Ik moet altijd lachen wanneer mensen overtuigd beweren nog regelmatig euro’s om te rekenen in guldens, want hallo, dat is al zo lang geleden! En toch betrapte ik mezelf erop toen ik even dacht aan alle ouders die net zo’n ‘verboden’ pak voor hun kind hebben aangeschaft. Een badpak van het merk Jaked kost omgerekend ruim 800 gulden. Daar moest ik vroeger zo’n 400 keer de auto van mijn vader voor wassen, of nog erger, op zijn minst acht verjaardagen mee doen!

De hele blog is te lezen op de site van de Telegraaf.

Tagged as:

3 Comments

 1. Leuk verhaal om te lezen, niet meer. Want de zwemmers van Verhaeren hebben het pak gratis gehad van Jaked en er ook in gezwommen bij de Swim Cup. En records gezwommen enzo, dus das wel raar.

 2. De situatie wordt steeds meer onduidelijk. zie onderstaande bericht op zwemkroniek.

  De kans bestaat dat de ‘beruchte’ badpakken Jaked 01 en Arena X-Glide, waarin recent tal van wereldrecords zijn verbeterd, zonder aanpassingen gedragen mogen worden op de wereldkampioenschappen zwemmen in Rome. FINA-directeur Cornel Marculescu liet dat donderdag doorschemeren tijdens een persconferentie in Lausanne,

  De FINA denkt dat er juridisch gezien pas met ingang van 1 januari 2010 echte regels gesteld kunnen worden aan de geavanceerde pakken van polyurethaan. Vermoed wordt dat die extra drijfvermogen genereren door het vasthouden van een luchtlaagje. Dat kon echter nog niet wetenschappelijk ‘op het lichaam’ worden aangetoond.

  De wereldzwembond testte de ‘snelle’ producten van tal van fabrikanten onlangs op dikte en drijfvermogen. Om de doorlaatbaarheid dan wel luchtdichtheid van het materiaal onder wedstrijdcondities te meten was het tekort dag. De FINA keurde een tiental pakken af en beval veranderingen van verscheidene andere aan, waaronder de wereldrecordoutfits van onder anderen Marleen Veldhuis, Frédérick Bousquet en Alain Bernard. Volgens Marculescu is een verbod van het ‘opblaaspak’ op korte termijn waarschijnlijk niet haalbaar.

 3. Dat klopt. De afgekeurde pakken zijn in de afgelopen week opnieuw getest en als er geen wetenschappelijke onderbouwing voor de afkeuring beschikbaar komt, dan zullen de pakken waarschijnlijk toch toegelaten worden op onder andere de WK. Als het goed is komt er vandaag meer info beschikbaar vanuit de FINA.

  Zie verder ook het stukje over het her-testen van de afgekeurde pakken van afgelopen dinsdag.

Leave a Response