Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Schorsing Jessica Hardy verkort tot 1 jaar

Email dit bericht Print dit bericht
Jessica Hardy

Jessica Hardy

Na de Olympische trials in juli 2008 ging er een grote schok door de (Amerikaanse) zwemwereld toen bekend werd dat Jessica Hardy positief getest was op Clenbuterol. De schoolslag en vrijeslag sprintster had zich tijdens de trials geplaatst voor de 100school en 50vrij voor Beijing, maar werd nadat ook de B-staal positief bleek te zijn geschorst voor 2 jaar.
Nader onderzoek wees uit dat de positieve test een gevolg was van een vervuild voedingssupplement. Er volgenden een aantal rechtzaken, onder andere van Jessica tegen de producent van het voedingssupplement (Advocare) en ze vocht de schorsing van 2 jaar aan.
Vandaag werd bekend dat de schorsing van 2 jaar omgezet is naar 1 jaar, wat betekent dat ze officieel vanaf 1 augustus aanstaande weer deel mag nemen aan wedstrijden.

In een reactie laat Jessica weten : “I am extremely happy that the Arbitration Panel was persuaded by my scientific proof of supplement contamination, and that they believed me when I told them that I never have and never will use performance enhancing drugs. I look forward to returning to competition as soon as possible and proving that my prior successes, including at the Olympic Trials, were achieved solely through hard work and discipline, with no shortcuts. The past year, including missing the 2008 Olympic Games, has been heartbreaking, the most difficult year of my life. It was made more tolerable by the numerous expressions of support I received from teammates, competitors, and fans all over the world, for which I will always be grateful.

I look forward to again representing my country, and will prepare for the upcoming season with the utmost determination.”

Jessica Hardy

Jessica Hardy

Helaas lijkt het er wel op dat Jessica niet in staat zal zijn zich te plaatsen voor Rome komende zomer. De kwalificatiewedstrijden voor de wereldkampioenschappen vinden in Amerika begin juli plaats, nog net binnen de schorsingsperiode. Er zijn nog wel 2 ontsnappingsmogelijkheden voor Jessica :
– Als de schorsing gebaseerd wordt op de datum van de positieve controle (4 juli 2008) dan zou ze naar verwachting nog net haar afstanden kunnen zwemmen op de kwalificatiewedstrijd (verwacht programma : 100school op 5 juli en 50vrij op 6 juli)
– Een nieuwe regel in het dopingreglement zegt dat iedere sporter die langer dan 6 maanden geschorst is voor doping gebruik, niet mag deelnemen aan de volgende Olympische Spelen (in dit geval de spelen van Londen 2012). Mocht het IOC voor Jessica hierop geen uitzondering willen maken, dan overweegt de beslissende instantie in Amerika de schorsing verder terug te brengen (tot 6 maanden) waarbij Jessica per direct weer startgerechtigd is. Dit omdat ze vinden van een schorsing voor de Olympische Spelen buiten alle proporties zou zijn.

Tagged as: , , ,

Leave a Response