Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Race analyses bij NK senioren

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBTijdens het NK senioren in Eindhoven van 12 tm 14 juni aanstaande, zullen race-analyses worden gemaakt van alle finales. Dit wordt gedaan door een team van SwimWatch in opdracht van de KNZB. Alle finales worden gefilmd en geanalyseerd met behulp van de SwimWatch Race Analyzer software. Deze software wordt sinds 2003 gebruikt door de KNZB bij alle grote internationale toernooien (EK’s, WK’s en OS). De KNZB hoopt via deze service meer clubs kennis te laten maken met race-analyse.

De resultaten worden steeds de volgende wedstrijddag beschikbaar gesteld via USB sticks. Deze sticks bevatten ook een versie van de software waarmee de resultaten kunnen worden bekeken. De USB sticks met de resultaten van de eerste wedstrijddag zijn op de tweede wedstrijddag vanaf 15 uur op te halen bij het SwimWatch informatiepunt, mits de vereniging voor aanvang van de wedstrijden is aangemeld (zie verder). Om resultaten van de daarop volgende wedstrijddagen te ontvangen, dient de USB stick steeds de volgende ochtend te worden ingeleverd bij het informatiepunt. Dit zelfde systeem werd voor het eerst uitgeprobeerd tijdens de Amsterdam Swimcup en werkte toen prima, vandaar dat besloten is om dit systeem ook te hanteren tijdens de NK senioren.

Hoofdverantwoordelijke voor de analyses is Marcel de Natris. Marcel maakt al enkele jaren in opdracht van de KNZB analyses en is in die hoedanigheid al vele toernooien voor de KNZB aanwezig geweest. Samen met een team van enthousiastelingen was hij ook verantwoordelijk voor de analyses tijdens de EK in Eindhoven in maart 2008. Tijdens de Amsterdam Swimcup in april werden de resultaten voor het eerst beschikbaar gesteld aan de deelnemende verenigingen. Daarbij werd ook alvast wat geƫxperimenteerd met een mogelijk overzicht van een finale in een vorm die voor meer mensen interessant zou zijn. Een mogelijke weergave zou de onderstaande kunnen zijn (zie hier de grotere versie).

swimwatchklein

Voor alle duidelijkheid ook de bijbehorende race :

De onderdelen die gespecificeerd worden zijn :
Start time
15m (sec) : Het aantal seconden wat de zwemmer nodig heeft vanaf het moment van het startsignaal tot het doorbreken van de 15m lijn.
First length (eerste 50m)
SF (/sec) : Het aantal slagcycli (1 slagcyclus is altijd de volledige beweging van 2 armen) per minuut wat de zwemmer maakt.
SL (m) : Het aantal meters wat de zwemmer per slagcyclus aflegt.
Speed (m/s) : De snelheid op de 1e 50m in meters per seconde.
Split middle of race
50m (sec) : Tussentijd na 50m.
Turn times
Turn 10m (sec) : Tijd nodig voor het stuk van 5m voor tot 5m na het keerpunt.
Turn 20m (sec) : Tijd nodig voor het stuk van 5m voor tot 15m na het keerpunt.
Touch to break : Tijd nodig voor het stuk vanaf het moment van aantikken tot het moment dat de zwemmer weer de waterlijn doorbreekt.
Second length (tweede 50m)
SF (/sec) : Het aantal slagcycli per minuut wat de zwemmer maakt.
SL (m) : Het aantal meters wat de zwemmer per slagcyclus aflegt.
Speed (m/s) : De snelheid op de 2e 50m in meters per seconde.
Finish time
Last 5m (sec) : Tijd over de laatste 5m van de race.
Total time and rank
Total time (sec) : Totale tijd.

Achter elk onderdeel staat in een gekleurd vakje de prestaties van de zwemmer op dat onderdeel van de race. Daarbij wordt het vakje gekleurd van groen naar rood voor de plaatsen 1 t/m 8, waarbij groen de beste prestatie is en rood de minste. Uiteraard kan er gediscussieerd worden over de kleuren gebruikt bij onder andere slagfrequentie, maar er is gekozen voor hoger is beter.

Mogelijk wordt dit overzicht in de toekomst nog verder uitgebreid (met bijvoorbeeld de B-finale) of verder aangepast naar aanleiding van wensen van trainers en andere geinteresseerden, maar dit is in ieder geval al een hele mooie stap in de verdere verbetering van de informatie verschaffing door de KNZB.

Tagged as:

1 Comment

  1. .. en het kost je maar 10 euro per toernooi

Leave a Response