Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Nieuwe startblok voor het eerst in gebruik

Email dit bericht Print dit bericht
Libby Trickett

Libby Trickett

Tijdens de Duel in the Pool tussen Australie en Japan zal komend weekend voor het eerste gebruik gemaakt gaan worden van het nieuwe startblok. Dit startblok met een schuine verhoging is reeds goedgekeurd door de FINA, maar door veel protest over de beschikbaarheid en onduidelijkheid over de precieze uitvoering van het blok zal het niet gebruikt worden tijdens de WK in Rome. Het idee achter het startblok is hetzelfde als achter de startblokken in de atletiek. De zwemmer kan zijn achterste voet bij een schredestart tegen de verhoging zetten en daardoor effectiever afzetten. De invoering van het blok zal uiteindelijk ook betekenen dat zwemmers die met 2 voeten naast elkaar starten een uitstervend ras zullen worden.

Natuurlijk zal het voor veel zwemmers betekenen dat ze aanpassingen zullen moeten maken aan hun start. Zo is Libby Trickett een van de wereldklasse zwemmers die nog met 2 voeten naast elkaar van het startblok duikt. Met het oog op de wedstrijd in Canberra heeft ze tijdens trainingen al een aantal proefstarts gemaakt, maar een beslissing over hoe ze gaat starten komend weekend heeft ze nog niet gemaakt :Startblok

“I will have to completely change my start to actually utilise the blocks properly. I’ll have to play around with it and see whether it is potentially faster than the current start that I already have.”

Trickett had verder ook nog een paar opmerkingen over de laatste generatie badpakken. Om kort te zijn, het begint haar een beetje te vervelen. In de Australische krant The Age zegt ze :

“It’s one of the topics that you just sort of hope will clear up and be clarified and justified and ratified and all of those things as soon as possible. Unfortunately for us, it is a topic that’s been talked about so much and it’s sort of getting a bit boring. People are starting to see swimming as a sport that it’s not, one that has too much technology when it is just a suit at the end of the day. People are putting amazing swims down to the suits (but) obviously the athlete behind the suit actually has to do the work and make the performance happen.”

Tagged as: , ,

Leave a Response