Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Maandag uitsluitsel over badpakken ?

Email dit bericht Print dit bericht

FINADiverse media melden dat er aanstaande maandag (18 mei) uitsluitsel zal komen over de badpakken. Tot nu toe hebben wij echter nog geen info kunnen vinden waarin de FINA dit aankondigt. Wel is duidelijk dat er aanstaande maandag weer een vergadering is in Lausanne, waarin de FINA de resultaten van de testen van de badpakken bekend zal maken. Bij deze vergaderingen zijn ook een groot aantal topcoaches uit de hele wereld aanwezig. Een van de coaches die daarbij aanwezig zal zijn is de Australische bondscoach Alan Thompson, die deel uit maakt van de FINA commissie die volgende week zal besluiten welke badpakken wel en welke niet goedgekeurd zullen worden. Hierbij zal er een splitsing aangebracht worden in de pakken die nog tot 1 januari 2010 gedragen mogen worden en welke per direct verboden worden. De verscherpte regels voor 2010 en daarna zullen er uiteraard voor gaan zorgen dat een aantal pakken wel op de WK bruikbaar zullen zijn, maar per 1 januari 2010 niet meer toegestaan zullen zijn.

Uit de testen zijn een aantal onderdelen naar voren gekomen die een negatief effect hebben op de invloed van water, ofwel duidelijk de weerstand verminderen. Berichtgeving lijkt er op te wijzen dat aan de hand van deze resultaten de test parameters verder zijn aangescherpt, waardoor er mogelijk ook nog beslissingen genomen zullen worden op basis van ‘in de geest van de sport’ in plaats van alleen op basis van de richtlijnen. Hopelijk zal de geest van de sport de boventoon gaan voeren en zal de zondvloed van records gestopt worden.

Een mooie statistiek, buiten de 108 wereldrecords in 2008 en alweer 18 in 2009, is ook de eeuwige ranglijsten. In de laatste 2 na-Olympische-jaren werden de top 20 all-time ranglijsten van alle afstanden die gezwommen worden op de WK, dus inclusief de 50m’s, tussen janauri en mei als volgt herschreven :
2005 : 14 mannen en 27 vrouwen zwemmen zich in de eeuwige top 20
2009 : 105 mannen en 79 vrouwens zwemmen zich in de eeuwige top 20

Het meest opvallend zijn daarbij de 50m nummers. In de eeuwige top 10 van de mannen op deze afstanden zijn er slechts 6 (op de 40) die van voor februari 2008 dateren (voor de introductie van de LZR dus). Op de vrij, rug en schoolslag is er slechts 1 tijd van voor 2008 die nog in de top 10 voorkomt, waarbij 8 van de 10 beste tijden op de schoolslag uit 2009 komen. Verder zijn meerdere wereldrecords nu in handen van zwemmers die in 1 jaar 0,6 tot 1 seconden progressie hebben geboekt op 50m.

Hopelijk weet de FINA volgende week wat orde te scheppen in deze chaos….

Tagged as: ,

Leave a Response