Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

KNZB stelt controle uit

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBZojuist ontvingen wij het onderstaande bericht van de KNZB als reactie op het uitkomen van de lijst met toegestane badpakken. Kort gezegd komt het er op neer dat de zwemmer zelf verantwoordelijk is voor goedgekeurde badkleding als het gaat om Nationale (Junioren/Jeugd) record (en uiteraard Europese en Wereldrecord), maar dat er voor de rest gezwommen mag worden in ieder pak wat de zwemmer wenst. Het lijkt er dus op dat komend weekend het laatste weekend wordt waarin de Jaked gedragen mag worden, zolang je er maar geen record in zwemt…..

*****************

Welk pak wel en welke niet?

De Fina heeft op 19 mei een lijst gepubliceerd met daarin welke pakken zijn toegestaan voor deelname aan zwemwedstrijden. De KNZB volgt onverkort de Fina, dus de gepubliceerde lijst is ook op Nederland van toepassing.

Het publiceren van de lijst heeft tot gevolg dat een aantal pakken niet meer is toegestaan. Een aantal definitief, een aantal voorlo-pig. Dat voorlopige hangt er van af of de fabrikant nog aanpas-singen aan het pak wil maken zodat het wel aan de Fina regels voldoet.

Komend weekend zijn de kringkampioenschappen. Het KNZB-bestuur heeft besloten de invoering nu niet in te laten gaan. Dat doen we omdat het op zo’n korte termijn voor de kringzwem-commissies niet lukt een betrouwbare procedure te ontwikkelen en in te voeren, om de controle op zwempakken goed en effectief uit te voeren.

Komende week buigt het bureau zich hierover en wordt de definitieve ingangsdatum gegeven en comités geïnformeerd over de te volgen procedure

Het is echter wel zo dat records die gezwommen worden tijdens dit weekend toch kunnen worden teruggetrokken, wanneer blijkt dat het pak waarin dat record is gevestigd een niet Fina goedgekeurd pak is. Om hier helderheid in te krijgen, worden de officials gevraagd om wanneer er sprake is van nationale (leeftijds)records (en uiteraard Europese en Wereldrecords) de naam en typenummer van het pak waarin gezwommen is te noteren.

Sporters moeten direct nadat zij een record gezwommen hebben zich hiervoor melden bij de scheidsrechter.

Op een later tijdstip kan er dan worden vastgesteld of het record kan worden erkent.

Tagged as: , ,

3 Comments

 1. Het is echter wel zo dat records die gezwommen worden tijdens dit weekend toch kunnen worden teruggetrokken, wanneer blijkt dat het pak waarin dat record is gevestigd een niet Fina goedgekeurd pak is. Om hier helderheid in te krijgen, worden de officials gevraagd om wanneer er sprake is van nationale (leeftijds)records (en uiteraard Europese en Wereldrecords) de naam en typenummer van het pak waarin gezwommen is te noteren.

  Ik neem dus aan dat de records die nu in deze afgekeurde pakken zijn gezwommen, worden teruggedraaid?
  Dat zou dan wel zo eerlijk zijn.

 2. Dat verwacht ik niet. Op het moment dat de records in bijvoorbeeld de Jaked gezwommen werden was dat pak legaal. Goedgekeurd door de FINA en dus tellen die records gewoon. Vanaf dit moment zijn de pakken eigenlijk niet meer legaal, alleen de handhaving is nog niet geregeld. Bij een ‘overtreding’ KAN er dus een sanctie komen.
  Dus als je denkt dat je geen record gaat zwemmen kan je je Jaked nog 1 weekendje gebruiken, ben je ‘bang’ voor een record, dan loop je een risico in een Jaked (of ander niet goedgekeurd pak).

 3. De heer Verhaeren heeft zijn zin de Speedo LZR Laser is het pak.

  Weet de heer Verhaeren ook waar de zwemmers dit pak kunnen aanschaffen?.
  In heel Europa zijn de maten S en M niet leverbaar.Uit de USA is de levertijd 2-6 weken.

Leave a Response