Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Jaked J01, Arena X-Glide en Blue70 Nero niet op DE lijst

Email dit bericht Print dit bericht

FINAZojuist heeft de FINA de lijst met toegestane badkleding tm 31 december 2009 bekend gemaakt. Op deze lijst zijn een aantal afwezigen die een grote impact kunnen hebben : de Jaked J01, Arena X-Glide en de BlueSeventy Nero. Wel goedgekeurd is onder andere de Speedo LZR in alle verschillende varianten.

Door de missende goedkeuring van de Arena X-Glide lijkt het erop dat in ieder geval het wereldrecord van Alain Bernard op de 100m vrijeslag (46.94) tijdens de Franse Kampioenschappen niet als dusdanig in de boeken zal komen te staan, want in tegenstelling tot de Jaked die wel goedgekeurd was voordat het gedragen werd, is de Arena X-Glide nooit goedgekeurd door de FINA. Het zelfde lot wacht dan het 50m schoolslag record van Efimova, ook zij droeg de X-Glide. Hoewel de FINA nog geen uitspraken heeft gedaan over de wereldrecords, mag verwacht worden dat het record van Bernard niet goedgekeurd zal worden.

De wereldrecords in een Jaked J01 (o.a. 50vrij van Bousquet, 50vlinder van Munoz, de 50school van Silva en natuurlijk de 50vlinder van Marleen Veldhuis) zullen hoogstwaarschijnlijk wel blijven staan, want voordat de discussie goed en wel begonnen was, was dat pak al goedgekeurd door de FINA. De afwezigheid op de lijst betekent alleen dat er vanaf dit moment niet meer in gezwommen mag worden. Dat geldt ook voor Nederland, want er kan vanuit gegaan worden dat de KNZB de regels 1 op 1 over zal nemen, net als toen besloten werd om geen 2 pakken over elkaar heen meer toe te staan. Morgen zal de KNZB hierover met een officieel statement komen.

Verrassend is wel de aanwezigheid van de Jaked J03 op de gepubliceerde lijst. Dit pak is nog nergens op internet te vinden en dus zullen we nog even moeten afwachten wat dit voor pak gaat worden.
Verder werd er door Tyr aangegeven dat de 3 pakken die voor Tyr op de lijst staan de Tracer Rise, Tracer Light en een nieuw nog in ontwikkeling zijnde pak betreft. De Tyr Titan behoort dus niet tot de goedgekeurde pakken.

Speedo Flying Fish ?

Speedo Flying Fish ?

Over de pakken van Speedo verder nog vraagtekens bij de Flying Fish varianten. Google wist ons alleen een website van murauchi.com te leveren waar er melding gemaakt wordt van de Speedo Flying Fish, welke zou bestaan uit LZR Pulse materiaal, hetzelfde materiaal waarvan de FS-Pro gemaakt is. Er waren reeds geruchten dat Speedo bezig zou zijn met een nieuw pak, gebaseerd op de FS-Pro, welke ook in 2010 toegestaan zou zijn, mogelijk is dit dus de Flying Fish. Aan de andere kant lijkt het plaatje hiernaast wel erg gephotoshopt.

Laatste punt wat opvalt is het aantal pakken op de lijst. Volgens het officiele statement van de FINA zijn er 202 pakken goedgekeurd, maar op de lijst staan totaal 199 pakken. Waar zijn die laatste 3 gebleven ?

Tagged as: ,

23 Comments

 1. Dit zou betekenen dat de volgende Wereld Record’s afgekeurd kunnen worden (even er vanuit gaan dat dit alle afgekeurde pakken betreft):
  50 vrij van Bousque (Jaked J01)
  100 vrij van Bernard (Arena X-Glide)
  50 schoolslag van Efimova (Arena X-Glide)
  50 vlinderslag van Veldhuis (Jaked J01)
  200 rugslag van Irie (Arena X-Glide)
  50 schoolslag van Silva (Jaked J01)
  50 vlinder van Muñoz (Jaked J01)
  200 vrij van Pelligrini (Jaked J01)

  Misschien zijn het er nog wel meer, maar kan op dit moment niks meer verzinnen. Iemand anders nog ideeën?

  En over Europese Records ga ik niet beginnen, want dat zijn er ook een aantal en Nederlandse Records……… Iemand anders nog zin om dit te doen?

  En ik heb de lijst ook nog even nageteld (je weet maar nooit) en ik kwam ook tot 199 pakken, dus nog steeds de vraag:
  welke andere 3 pakken staan dan (per ongeluk) niet op de lijst?? Jaked J01 (full,pants (long/short)??

 2. @Skard

  De Jaked J01 was goedgekeurd toen de records ermee werden gezwommen, in tegenstelling tot de Arena X-Glide, die in feite nooit goedgekeurd is geweest.

  Zelf ben ik wel benieuwd wat er komend weekend bij de diverse kringkampioenschappen gaat gebeuren. Afgelopen weekend heb ik iig in onze kring een hoop BlueSeventies gezien waar toen natuurlijk nog niks mis mee was, maar die ze komend weekend blijkbaar niet aan mogen doen.

 3. De KNZB volgt gewoon de FINA. Komend weekend zal zwemmen in een B70 al niet meer zijn toegestaan. Het wordt interessant om te zien hoe zwemmers die in een B70 hun limieten hebben gezwommen, tijdens de KK en N(J)K gaan presteren.

  Hoeveel B70-ouders zullen nu snel een LZR, Tracer Light of Jaked J03 aanschaffen voor hun kroost?

 4. Ik ben onder de indruk, wat een duidelijkheid hebben we nu.
  Er zijn 10 type badpakken definitief afgekeurd, maar welke dat is niet gepubliceerd.
  Er zijn 10-tallen type badpakken waarvoor tot 19 juni de mogelijkheid wordt geboden voor aanpassingen.
  En ……..
  Eind dit jaar krijgen we het circus opnieuw, want dit geldt alleen tot 1 januari 2010.

  Ik kan me voorstellen dat vooralsnog alleen de 10 type badpakken die definitief afgekeurd zijn verboden worden. Overigens ben ik van mening dat zoiets niet met onmiddelijk ingang kan en moet geschieden, en het is zeker onzin om dit voor de kringkampioenschappen te doen.

  Verder ben ik zeer benieuwd wat er gaat gebeuren met records en limieten die gezwommen zijn in niet goedgekeurde pakken. Ook is interessant wat voor impact dit heeft op de MSS-tabel. En nog vele andere zaken waarvoor op dit moment onduidelijkheid is ontstaan.

 5. De Speedo flyingfish is een japans zwempak. Op http://www.japanswimshop.com staan een paar flyingfish zwempakken te koop. Op de japanse site van speedo staan ook flyingfish pakken.

  Ook staan daar flyingfish hybrid pakken die bestaan uit de lzr pulse stof en de flyinfish stof. Deze pakken zijn hetzelfde als de fs pro hybrid pakken op japanswimhop.com. Maar of die hybrid pakken ook goedgekeurd zijn weet ik niet, ze staan volgens mij niet op de lijst. De lzr racer hybrid staat wel op de lijst, maar daar is alleen maar een aankondiging van te vinden op de japanse speedo site. De flyingfish pakken zijn goedkoper dan de fs pro dus waarschijnlijk ook minder snel.

  In Japan verkoopt speedo trouwens wel meer rare producten:
  Handschoenen om pakken aan te trekken en badmutsen van zwempak stof bijvoorbeeld.

 6. @Ruud
  – het is precies bekend welke modellen er niet meer zijn toegestaan
  – aanpassingen kan alleen leiden tot nieuwe, nog niet bestaande modellen. dit is alleen een tegemoetkoming aan fabrikanten van afgekeurde pakken, waardoor ze nog even de tijd hebben om met alternatieven te komen. een badpak dat je al in de kast hebt liggen kan uiteraard niet meer worden aangepast
  – 1 januari begint het circus inderdaad opnieuw. en ik heb zo het vermoeden dat het circus nog wel even doorgaat. de kans dat ze er in één keer een eind aanmaken (alleen nog ballenknijpers en duidelijk omschreven eenvoudige badpakken toestaan) is erg klein.
  – waarom zou je bij de kringkampioenschappen nog met afgekeurde pakken mogen zwemmen? dat is in ieder geval niet de bedoeling van de FINA en KNZB en het lijkt me ook heel raar om zwemmers nog even de tijd te geven om in illegale pakken (te) snelle tijden neer te zetten.
  – al gezwommen tijden zullen worden geaccepteerd. alleen nog niet geratificeerde records, gezwommen in op het moment van de wedstrijd nog niet goedgekeurde pakken (X-Glide), lopen gevaar.
  – Jacco Verhaeren/KNZB zeggen bij het vaststellen van selectietijden rekening te gaan houden met het fenomeen badpakken.

 7. @Joeri

  Kan je mij de pointer geven naar de lijst met de 10 definitief afgekeurde pakken?

  Volgens mij is er, als het verbod onmiddelijk ingaat, alleen maar meer ongelijkheid gecreeerd. De beste resultaten (WR’s) zijn de afgelopen periode geboekt met de LZR racer en de J01. De LZR racer is nu wel goedgekeurd maar bijvoorbeeld de Blue70 (waarin bij mijn weten geen WR’s gezwommen zijn) niet. Er zijn echter legio (jonge) zwemmers die een Blue70 hebben en nu niet opeens (voor aankomend weekend) een ander pak kunnen kopen (als die al nog leverbaar zijn). Deze zwemmers moeten het dus in hun oude gebreide pak opnemen tegen concurrent in LZR racer, dat noem ik ongelijkheid.
  Ik ben met je eens dat de nu ingeslagen weg waarschijnlijk zal eindigen bij de ballenknijpers en eenvoudige badpakken. Met onder andere als gevolg dat vele wereldrecords in de komende vele jaren niet meer verbroken zullen worden en daarmee ook de publiciteit voor de zwemsport aanzienlijk terug zal lopen.
  Aangezien ook de zwemsport sterk afhankelijk is van een financiele basis hoofdzakelijk gevormd door sponsors, zal dit de zwemsport in haar geheel terugwerpen in de vorige eeuw.

 8. @Ruud
  – eigenlijk heb je gelijk met je eerste punt zie ik. er is alleen een lijst met goedgekeurde pakken en geen lijst met afgekeurde pakken. Iedereen ‘weet’ dat X-glide, B70s, Titan en J01 niet zijn toegestaan, maar ik kan dat ook niet terugvinden in de communicatie van de FINA. Als alleen pakken op de lijst zijn toegestaan, heb ik geen kleding meer waar ik wedstrijden in mag zwemmen. Ik geloof niet dat mijn goedkope ballenknijpers van diverse merken zijn getest.

  – die ongelijkheid is er al sinds de introductie van de LZR. Die B70-kinderen hebben maandenlang oneerlijk (maar volgens de regels) geconcurreerd met de niet-B70kinderen. Ze moeten maar eens laten zien dat ze het ook met een gewone zwembroek kunnen.

  – terug naar de ballenknijper (of gewoon een duidelijke lijst met eenvoudige goedgekeurde materialen) zou ik geweldig vinden, maar dat gaat echt niet meer gebeuren. het blijft nu een strijd tussen fabrikanten en FINA, paken en regels. De fabrikanten zullen de FINA altijd een stapje voorblijven. Zoiets als met de strijd tegen doping zeg maar.

  – WRs zijn de laatste maanden al zo hevig gedevalueerd dat de promotionele waarde ervan bijna nihil is. Voorlopig zijn er nog vele snelle pakken toegestaan en in ontwikkeling. De verboden pakken zijn ook niet vanzelfsprekend de snelste. Voorlopig worden de records nog wel verbroken. En ook bij strictere regels komen de records wel weer een keer in zicht. Als FINA realistische WRs had willen hebben, had ze dat een jaartje of 2 geleden moeten bedenken. Daar is nu geen redden meer aan.

 9. @ Joeri: evenals de TYR fushion, aquashift en aquapell. Niemand weet nu of deze toegestaan zijn of niet. Speedo heeft wel netjes oudere pakken waar nog vrij veel in wordt gezwommen ingeleverd (aquablade en gewone fastskin) maar helaas is TYR dat vergeten…

 10. @Laura en Joeri

  Jullie hebben een punt als het gaat om badkleding die niet op de goedgekeurde lijst staat. Mag ik in mijn zwembroekje van 20 jaar geleden nog wel een wedstrijd zwemmen?
  Ik ken de regels ook niet precies maar volgens mij kan een scheidsrechter bij twijfel de zaak (laten) testen. Wordt het pak afgekeurd dan wordt je gediskwalificeerd en wordt het pak goedgekeurd dan is er niets aan de hand.
  Het brengt wel weer de nodige discussie met zich mee. Mag je je medaille van de kringkampioenschappen mee naar huis nemen als je in een TYR Fusion bent gestart? Volgens mij wel, je bent onschuldig tot het tegendeel is bewezen.
  Ik denk dat er niet veel scheidsrechters op kringkampioenschappen enige notie of kennis hebben van de testmethodes en badkledinglijsten laat staan dat ze een mobiele testinstallatie tot hun beschikking hebben.
  Een gouden regel in de zwemsport “bij twijfel voordeel zwemmer” zal veelvuldig gebruikt worden de komende tijd….
  Ik heb het idee dat de huidige lijst met goedgekeurde kleding geen standaard is maar meer een lijst waarop pakken staan die in elk geval goedgekeurd zijn om onduidelijkheid weg te nemen voor de grote toernooien.

  Welicht ter geruststelling. TYR Fusion en TYR Aquapel zullen bij een test aan de eisen voldoen. TYR Aquashift is met zijn ribbels voor mij nog een vraagteken (1 mm?) Zodra ik iets weet meld ik me!

 11. Misschien dat we een of ander obscure pak kunnen kopen (wetsuit), daarop een merkje Descente LTD kunnen plakken en zeggen dat het een ‘III jan09’ is ? Staat keurig op de toegestane lijst hoor……
  Verwacht de komende weken/maanden nog stevige discussies. Gaat de KNZB op zeer korte termijn een bijscholing geven aan de scheidsrechters waar ze op kunnen letten en hoe ze kunnen/moeten testen ?
  Het lijkt me in ieder geval een goed plan als de FINA ook de lijst met afgekeurde pakken bekend zou maken. Dan is er daar ook meer duidelijkheid, zijn waarschijnlijk sneller te herkennen. Blijven alleen nog de pakken over die op geen van 2 lijsten staan. En ja, wat te doen met bijvoorbeeld de TYR Fusion. In eerste instantie zou ik zeggen : niet op de lijst met toegestane badkleding, dus niet toegestaan. Kunnen alle zeeman zwembroeken ook de prullenbak in….

 12. conclusie: chaos
  oplossing: wachten op een statement van de KNZB en voorlopig de B70 en Jaked met al te duidelijke logos maar thuis laten. verder voorbereiden op commotie bij de voorstart (je buurman/vrouw kan ook een dubieus pak aandoen).

 13. V.w.b. de TYR Aquashift: ‘n pak wordt natuurlijk altijd ‘te strak’ gekocht want zo moet zo’n pak nu eenmaal zitten. Bij de TYR Aquashift worden de ribbels aan de voorkant (4 lange en 2 korte) dan tamelijk strak getrokken, waardoor ze zeker onder de 1 mm blijven. Ik heb het zojuist geprobeerd, niet echt wetenschappelijk, maar wel minder dan 1 mm. Hoe strakker, hoe minder dik.

  V.w.b. wel of niet bij de KK komend weekend: we willen toch wel dat onze zwemmers wat aanhebben. Anders zijn we zo klaar. Geen zwemmers vanwege geen badpakken en vanwege de vrije dag morgen, ook niet snel te krijgen. Of zorgen dat de kledingstands ‘s morgens om 07.00 met voldoende materiaal bij de KK zwembaden zijn met goedgekeurde pakken………………………………

 14. @Marie-Louise: Dan wens ik Onko zaterdag succes 😉

 15. Ik vind de stap van de FINA om nu een aantal pakken per direct te verbieden en andere pakken nog toe te staan tot waarschijnlijk 1 januari 2010 vreemd. Sowieso de keuze van de pakken die per direct verboden zijn vind ik niet de juiste.

  De hele heisa omtrent de zwempakken is gestart met de lancering van de Speedo LZR racer. Een pak met vlakken erop die van een ‘rubber- of plasticachtig’ materiaal zijn. Het blijkt dat daarmee veel harder gezwommen kan worden, alle wereldrecords volgen. Daarna zie je dat B70, Arena, Jaked dit idee perfectioneren en een nog sneller pak maken met meer ondoordringbaar materiaal etc.

  Daarna volgt dat veel bondscoaches moord en brand schreeuwen vanwege de revolutie in de zwemwereld bij de invoering van deze pakken. Echter deze revolutie was allang begonnen. Nu zie je dat de bondscoaches van de grote landen veel baat hebben gehad bij de LZR en dat dit pak nog wel is toegestaan. Het feit dat kracht en spiermassa veel belangrijker is geworden in het zwemmen komt niet door de Jaked, dit was bij de LZR ook al het geval.

  Natuurlijk moet de pakkenrevolutie een halt worden toegeroepen, maar om nu nog wel in pakken met een bepaald percentage ondoorlaatbaar materiaal te mogen zwemmen, maar niet volledig ondoorlaatbaar is belachelijk. Sponsorinkomsten en contracten spelen hierin waarschijnlijk een grote rol. In principe is een pak als de LZR nu weer het snelste op de markt, dat komt veel bondscoaches verdacht goed uit.

  Ze hadden alle pakken tot 1 januari 2010 moeten goedkeuren of veel rigoureuzer moeten optreden door meteen terug te gaan tot voor maart 2008.

 16. Het maakt mogelijk wel een einde aan het dispuut tussen de KNZB/Jacco Verhaeren en Speedo over de te dragen pakken pakken tijdens de WK. Tenzij de Jaked in gemodificeerde variant wel door de testen komt…..

 17. Dat bedoel ik ook. Het is gunstig voor zwembonden met sponsorcontracten met speedo, doordat zij hun atleet nu weer een van de snelste zwempakken ter wereld kunnen aanbieden. Geen contractbreuken en discussie.

  Echter is dit het belang van de sport/sporter of het commerciële belang?

  Ik vind dat de LZR ook recordlijsten heeft vervaagd en dus schadelijk is voor de sport. Het is vreemd dat hierin nog wel tijdelijk gezwommen mag worden. Hiermee worden zwemmers die een Jaked of B70 hebben gedupeerd in mijn ogen. Deze pakken zijn waarschijnlijk nog sneller. Maar had dan volledig schoon schip gemaakt in plaats van alle pakken verbieden die sneller zijn dan de pakken waar zwembonden contracten over hebben afgesloten.

 18. Als ik me niet vergis heeft Jaked een contract gesloten met de Italiaanse bond en is het een van de sponsoren van de WK komende zomer. Verwacht dus nog wel nieuws vanuit dat kamp, mogelijk is dat al de Jaked J03 die wel op de lijst staat. Helaas is daarover nog niets te vinden en wordt er op dit moment ook nog niet gereageerd op emails door Jaked (zullen het wel druk hebben…)

 19. De nieuwe regels bieden kledingfabrikanten de mogelijkheid om met weer snellere varianten te komen op bestaande concepten. Daar waar sommige pakken totaal verboden werden wordt bij andere merken juist gewerkt aan het zoeken naar het maximaal toelaatbare want waarom zou je niet tot het maximum gaan als je eigen pak dat nog niet doet.De grenzen worden nu weer opgezocht, wie vind er een gaatje in de regelgeving? Als je geen afgekeurd pak in de lijst hebt staan als merk, zoek je de grenzen niet op en stilstand betekent dan achteruitgang.
  Nieuwe standaard, nieuwe pakken. Tijdens het WK zullen alle grote merken met een flink budget en eigen technologiën( Speedo, TYR en Arena als grote 3) met een toppak aan de start staan. Het gaat dus gewoon allemaal nog veel harder straks.
  Ik heb nu al zin in de discussies met de scheidsrechters dit weekeinde tijdens de kringkampioenschappen :) Zolang ik nergens ik iets officieels lees of het aan het begin van het toernooi niet van de scheidsrechter hoor wat wel en niet mag ga ik er vanuit dat “alles” nog steeds mag. Ik neem toch aan dat de KNZB in elk geval via haar officials door laat schemeren welke regels we moeten volgen.

 20. @Onko : Er is wel duidelijk wat mag komend weekend hoor, namelijk alles : http://www.zwemsite.nl/2009/05/knzb-stelt-controle-uit/ Je moet alleen geen record zwemmen of hem daarna niet aanvragen, want dan kan je alsnog gediskwalificeerd worden. Grappig detail is wel dat de kring Noord Brabant als enige ook volgend weekend (30/31 mei) nog kring kampioenschappen heeft en dan de regelgeving er waarschijnlijk wel is…

 21. Ik verwacht volgende week ook nog weinig regels. De KNZB gaat gewoon zitten wachten op de FINA en de FINA heeft ook geen haast. De enige harde deadline is het WK.

 22. Is een endurancebadpak eigenlijk wel dun genoeg? Die zijn toch vrij dik, zeker als ze nieuw zijn. Dragsuit komt er zeker niet door…. Ben benieuwd wat de jury doen als je daarin gaat zwemmen; voordeel heb je er absoluut niet aan maar het is wel te dik. Leuke idee voor Maastricht ofzo…

 23. Nou nog een domme vraag van mij. Bs70 mag dan volgens mij ook niet meer in het open water. Nee zei een zwemmer tegen mij, dat is anders. Is dat zo?

  groetjes Reinie

Leave a Response