Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Italiaanse bond weigert FINA lijst te accepteren

Email dit bericht Print dit bericht

ItalieMet de Italiaanse kampioenschappen gepland van 26 tm 30 mei en Jaked als hoofdsponsor van de Italiaanse zwembond, was er een reactie te verwachten vanuit Italie op de badkleding lijst van de FINA. Die kwam er en betekende in kort dat de Italiaanse bond het gebruik van de Jaked toe staat tijdens de Italiaanse kampioenschappen, die tevens als kwalificatiewedstrijd gelden voor de WK in Rome komende zomer. Dit zet de Italiaanse bond recht tegenover de FINA, welke natuurlijk eist dat de reglementen gehandhaafd worden. Mocht de Italiaanse bond toch toestaan dat de Jaked (en andere niet goedgekeurde badkleding) gebruikt wordt tijdens hun kwalificatiewedstrijden, dan zal de FINA in ieder geval de eventueel gezwommen records niet erkennen. Verder heeft de FINA het recht om de gehele Italiaanse ploeg te schorsen in verband met het overtreden van de reglementen. Verwacht wordt dat het niet zo ver zal komen, al is de Italiaanse bond op dit moment nog niet van plan om zijn standpunt te veranderen.

De Italiaanse bond heeft in samenspraak met Jaked vooral een probleem met de volgens hen gebruikte willekeur op het gebied van de doorlaatbaarheid van de badpakken. “De Italiaanse Zwem Federatie is van mening dat er absoluut geen wetenschappelijke aanpak is gebruikt: Er was geen test gedaan om deze hypothese (het vasthouden van lucht in het pak) te bewijzen, daarom verwerpt de Italiaanse Zwem Federatie de resultaten. De Italiaanse Zwem Federatie is van mening dat louter vermoedens niet kunnen worden gebruikt om tot de genomen conclusies te komen en als discriminerend kunnen worden gezien in zo delicate materie, en behoudt zich voor om verdere beoordeling en maatregelen in dit verband te nemen.”

Jaked zelf denkt erover om een rechtzaak aan te spannen tegen de FINA. “We waren er tot op de laatste seconde van overtuigd dat ons pak zou worden goedgekeurd”, aldus Francesco Fabbrica namens Jaked.

”Het voldoet aan alle regels. We hebben altijd volledig legaal gewerkt. Het pak had ook voor een jaar goedkeuring gekregen. Ik ben woedend, want we hebben hier zo enorm veel in ge├»nvesteerd.”
”We zijn een fenomeen met ons pak geworden. We hebben het systeem in de war gebracht en zullen hier niet stoppen. De strijd is nu pas begonnen, want we gaan verder om het pak nog beter te maken”
, stelde Fabbrica. “We hebben de FINA gevraagd om een reactie, maar die hebben we niet gehad.”

Vanuit de FINA kwam echter wel een officieuze reactie : “Natuurlijk hebben ze geen reactie gehad. Wat bedoelen ze met nog beter maken ? Jaked heeft 2 pakken op de lijst staan van goedgekeurde badkleding. Zijn dat dus niet de beste pakken om te dragen ? Een van de goedgekeurde pakken is het pak wat het meest opvallend aanwezig was in Beijing vorig jaar. Een bedrijf als Jaked zou zijn tijd, energie en geld beter kunnen investeren in de pakken voor 2010.”

Tagged as: , , ,

1 Comment

Trackbacks

  1. FINA zwakt reactie naar Italie af | Zwemsite.nl

Leave a Response