Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

De toekomst van de zwemsport ?

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenTerwijl de zwemwereld nog druk in discussie is over de badpakken en daarmee de nabije toekomst van de zwemsport, verscheen er een aantal dagen geleden een mooie voorspelling voor de wat verdere toekomst. Schweppes Abbey Well, onderdeel van Coca-Cola, een van de hoofdsponsors van de Olympische Spelen, bedacht samen met een aantal onderzoekers van The Future Laboratory hoe de zwemsport er over 20 jaar uit zou kunnen zien. Hun voorspellingen :

Digitale brilletjes
Op dit moment slechts een hulpmiddel om het water uit onze ogen te houden, kunnen brilletjes in de toekomst een alternatieve realiteit voorschotelen. Waan je in iedere omgeving waarin je maar wil. Zin in de Great Barrier Reef, het lijkt alsof je er bent. Misschien dat achterna gezeten worden door haaien iets op kan leveren ?

Real-time onderwijs

Real-time onderwijs (Foto: Schweppes Abbey Well)

Real-time onderwijs
Op dit moment wordt er al op veel plaatsen in de wereld gebruik gemaakt van camera’s en video analyse apparatuur. Maar om de beelden als zwemmers ook te kunnen zien moet je stoppen met zwemmen en dus ontstaat er een hiaat tussen wat je ziet en wat je doet. Directe projectie in je brilletje, van real-time beelden en aanwijzingen zou daar verbetering in kunnen brengen

Weerstands pakken

Iedereen kent de dragshorts en dragsuits wel. Ontwikkeld voor om de weerstand te vermeerderen en dus de trainingsintensiteit te verhogen. Maar volgens de onderzoekers is de winst juist te behalen door de pakken weerstand te laten bieden op bewegingen. In deze pakken kan door middel van elektrische stroompjes een bepaald gedeelte van het pak stijf gemaakt worden en daardoor de bewegingsruimte beperkt worden. Hiermee is direct feedback te leveren op techniekfouten. Als de juiste techniek gezwommen wordt voel je geen weerstand, wijk je daar vanaf dat wordt je tegengewerkt. Hierdoor worden de juiste bewegingen sneller opgenomen in de hersenen en zal de zwemmers de techniek beter leren beheersen

Lichaamsscans (Foto: Schweppes Abbey Well)

Lichaamsscans (Foto: Schweppes Abbey Well)

Lichaamsscans
Diverse ideeën worden gegeven over het scannen van het lichaam. Op dit moment wordt er vaak gebruik gemaakt van de BMI (body mass index) om over een langere tijd te kijken hoe het lichaam reageert op training. In de toekomst zou met infrarood scans voor en na de training bekeken kunnen worden hoe het gesteld is met een sporter. Na (of zelfs tijdens) de training kan aan de hand van de temperatuur van de spieren van een zwemmers gekeken worden welke onderdelen hard getraind zijn. Hierdoor kunnen nog nauwkeuriger opdrachten gegeven worden, precies gericht op welke delen er getraind zou moeten worden. Uiteraard kan ook een algemene gezondheidscheck aan deze scans toegevoegd worden.

Zuurstofopname
Op dit moment nog illegaal is bloeddoping, waarbij bloed met meer rode bloedlichaampjes in het lichaam (terug) gebracht wordt. Hierdoor kan er meer zuurstof worden opgeslagen en dus kunnen spieren beter functioneren. In zwemmen zitten we verder nog met het feit dat de ademhaling de slag negatief beïnvloed. Door gebruik van nano-technologie zouden er kunstmatige rode bloedlichaampjes gemaakt kunnen worden die zo’n 200x meer zuurstof kunnen opnemen. Ademhalen is dan tijdens de race niet meer nodig.

Al met al een interessant visie, de toekomst zal uitwijzen wat er van waar is….

Tagged as: ,

Leave a Response