Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

‘Bestuur van de FINA zou moeten opstappen’

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezen“Het bestuur van de FINA zou moeten opstappen”. Dat zijn de harde woorden die bondscoach Jacco Verhaeren vandaag uit in het Eindhovens Dagblad. Nu de FINA afgelopen week steeds verder terugkrabbelt op de besluiten die ze namen en de kans weer steeds groter wordt dat de afgekeurde badpakken toch op de WK te zien zullen zijn, vindt Verhearen dat het FINA bestuur eigenlijk niet kan blijven zitten. “Eerder werd gezegd: ook al krijgen we rechtszaken, we houden hier aan vast. En dan dreigen de fabrikanten inderdaad met juridische stappen en draait men meteen weer bij. Noem dat maar gerust zwak bestuur, wanbeleid”, aldus Verhaeren.

Verhearen verwijt de producenten van de badpakken niets, want in zijn ogen hebben zij alleen maar gedaan wat ze moesten doen en dat is zo snel mogelijk materiaal maken. De regelgeving en controle heeft gefaald en dus zouden de verantwoordelijken hun conclusies moeten trekken.

Het hele artikel is te lezen op de site van het Eindhovens Dagblad.

Overigens is er op dit moment vanuit de KNZB ook nog veel onduidelijkheid over wat er nu wel en niet in Nederland is toegestaan. De richtlijnen voor controle zijn nog niet bekend en dus kan er de komende 2 dagen, bijvoorbeeld tijdens het tweede weekend van de Brabantse Kampioenschappen, nog de nodig discussie verwacht worden.

Tagged as: , ,

4 Comments

 1. 30 mei 2009.

  Ik vind dat Jacco Verhaeren zijn mond is moet gaan houden, want ik had vandaag Brabantse zomer kampioensschappen in Eindhoven en daar zwommen bijna alle zwemmers van zijn ploeg Eiffel zwemmers – PSV in Jaked, Blue seventy. HIj moet dus eerst maar is naar zijn eigen ploeg kijken dan pas commentaar gaan leveren op de FINA.

 2. -Dat dit probleem meer dan een jaar na de invoering van de LZR nog steeds speelt is een teken van incompetentie van het huidige bestuur van de FINA. Ik geef Jacco dus gelijk dat het bestuur zijn conclusies zou moeten trekken. In reactie op Wesley: Met de huidige regelgeving is het dragen van Jaked en Blueseventy pakken gewoon toegestaan. Op het nivo waarop zijn zwemmers zwemmen kan je niet in langzamere pakken gaan zwemmen dan de concurrentie. Zijn zwemmers heb ik trouwens niet bij de uitslagen van de Brabantse kampioenschappen gezien.

 3. De KNZB heeft zelf idd ook tijd genoeg had om voor wat duidelijkheid in eigen land te zorgen. In Canada zijn er WK-trials gehouden zonder snelle pakken en in o.a. Amerika en Australiƫ zijn er duidelijke regels voor de jeugd.

  Jacco heeft echter wel gelijk. FINA heeft overtuigend aangetoond niet in staat te zijn om daadkrachtig in te spelen op de ontwikkelingen binnen de sport. Maar de FINA is ook maar een verzameling van nationale bonden. Als die nationale bonden gezamenlijk snel achter goede plannen waren gaan staan, was de FINA wel gevolgd. Nu beginnen op het ene moment de Speedolanden en op het volgende moment de nietSpeedolanden te mopperen. In de tussentijd probeert iedereen in zo snel mogelijke pakken zo hard mogelijk te zwemmen.

  De KNZB is trouwens ook maar een verzameling van Nederlandse verenigingen. Als de Nederlandse verenigingen/trainers wat meer van zich hadden laten horen, hadden ze de KNZB ook wel tot duidelijkere regelgeving kunnen bewegen.

  Iedereen zit maar op elkaar te wachten en de chaos duurt voort. Maar ik heb er goede hoop op dat het per 1 januari allemaal beter wordt.

 4. Volgens Swimnews wordt Jacco trouwens op zijn wenken bedient. FINA-president Mustapha Larfaoui’s zal zich terugtrekken uit de aanstaande presidentsverkiezing.

Leave a Response