Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Afgekeurde pakken ongewijzigd opnieuw getest

Email dit bericht Print dit bericht

FINAToen vorige week de lijst met goedgekeurde badkleding werd gepubliceerd door de FINA was er 1 grote winnaar, de Speedo LZR en een grotere aantal verliezers, onder andere BlueSeventy, Jaked en Arena. De pakken van die laatste 3 (de BlueSeventy Nero, Jaked J01 en Arena X-Glide) werden zonder pardon verwezen naar het aanpassingstraject wilden ze nog in enige (nieuwe) vorm toegestaan worden tot 1 januari 2010. Uiteraard waren die producten het daar niet mee eens en de reacties logen er dan ook niet om.

Een van de meest gehoorde klachten was dat er te weinig bekend was over de manier van testen (vooraf) en het verschil met de ‘echte wereld’ tijdens de testen. De pakken die afgekeurd werden hadden vooral te maken met de regel over de doorlaatbaarheid en daarbij de mogelijkheid dat er lucht gevangen zou worden binnen het pak, waardoor het drijfvermogen vele malen hoger zou worden dan de toegestane 1 Newton.

BlueSeventy vroeg extra info aan de FINA en vroeg in een gesprek met de FINA een her-test aan. De grond voor deze hernieuwde test (van een niet gewijzigde versie van hun badpak) was dat in de Dubai Charter genoemd wordt dat de pakken moeten voldoen aan de gesteld eisen ‘when used’. De testen reeds gedaan waren voldeden volgens BlueSeventy niet aan die situatie, want wanneer een pak in gebruik is wordt het uitgerekt, waardoor volgens BlueSeventy veel minder lucht gevangen kan blijven.

Alle klachten tezamen hebben er volgens welingelichte bronnen voor gezorgd dat de afgekeurde pakken nogmaals getest zullen worden, dit maal in uitgerekte vorm. Mogelijk dat deze pakken dus alsnog goedgekeurd zullen worden, iets waar de makers vanuit gaan, en dus wel toegestaan zullen zijn in Rome komende zomer. Mocht dat zo zijn, dan zal de rest van 2009 de chaos gewoon blijven bestaan en kunnen we alleen maar blij zijn dat de pakken voor 2010 volledig uit doorlatende stof moeten bestaan. Daar is dan (hopelijk) minder discussie over mogelijk.

Duidelijkheid over de nieuwe testen wordt deze week nog verwacht en de datum waarop de definitieve lijst voor de rest van het jaar beschikbaar moet zijn blijft staan op 19 juni.

Tagged as: , , , ,

7 Comments

 1. De chaos voor de rest van 2009 blijft sowieso bestaan. De FINA zorgt namelijk zelf voor deze chaos. De regelgeving is onduidelijk en onvolledig, bovendien niet definitief (het is op dit moment kennelijk puur en alleen bedoeld voor het WK). Het toevoegen van regels over tijdige commerciele beschikbaarheid van (goedgekeurde) pakken voorafgaand aan een bepaald evenement zou veel ongelijkheid wegnemen, waarbij tijdig in mijn ogen betekent meerdere maanden. Naar mijn mening heeft de Japanse bond in deze een zeer wijs besluit genomen, dat zeker navolging verdient.

 2. Ik ben zeer benieuwd wat de knzb gaat doen als de resultaten van deze test niet voor het nk beschikbaar zijn.

  Ik snap dat de FINA en de KNZB wat aan de pakken willen doen. Maar de lijst met goed en afgekeurde pakken was wel erg willekeurig, de criteria zijn gewoon niet duidelijk genoeg. Waarom kiest de FINA er niet voor om nu al alle pakken met niet doorlaatbaar materiaal (dus ook de LZR) af te schaffen? Heeft Speedo echt zoveel invloed op de FINA. Ik zou of nu alle pakken toestaan en in 2010 alleen maar pakken van water doorlaatbaar materiaal toestaan of dat nu direct al doen.

  Voor het WK zijn zwemmers van door Speedo gesponsorde landen met de huidige lijst erg in het voordeel. Zij hebben een LZR racer maar andere zwemmers kunnen er waarschijnlijk niet meer aan komen voor het WK. En we weten allemaal hoeveel sneller een LZR racer is ten opzichte van de andere toegestane pakken.

  Ben erg benieuwd naar de uitkomsten van de nieuwe testen en de reacties van de FINA en de KNZB hierop.

 3. Helemaal mee eens dat de criteria niet duidelijk genoeg zijn. In mijn vakgebied heb ik dagelijks met acceptatie criteria te maken, als regel daarbij geldt dat die SMART moeten zijn, dat is Specific / Measurable / Achievable / Relevant / Time-bound. Dit betekent ondermeer dat herhaald testen tot dezelfde uitkomsten moet leiden, hetgeen met de FINA-regel in kwestie kennelijk niet het geval is.

 4. Of de uitslag gaat veranderen is nog even afwachten. Natuurlijk ‘verwachten’ de producenten dat hun pak nu wel goedgekeurd gaat worden, maar het zou zomaar kunnen dat ze wederom afgekeurd gaan worden. Persoonlijk hoop ik het, want het mag duidelijk zijn dat de pakken in de afgelopen maanden erg veel ‘winst’ hebben opgeleverd, naar mijn mening teveel.
  Voor wat betreft de KNZB en wat zij moeten doen : per direct regels stellen. Als ze besluiten nog langer te wachten ontstaat helemaal een ongelijke strijd. Als de Jaked over een week plotseling toch goedgekeurd wordt wordt het vrijwel onmogelijk alsnog aan zo’n pak te komen voor de NK. En dus zijn diegenen die er al eentje hebben in het voordeel. Dus of de Japanse/Italiaanse route volgen en toestaan of de Australische route en per direct verbieden. Duidelijkheid boven alles.

 5. @ Martin

  Besuitvaardigheid is goed, mee eens , duidelijkheid ook, hoe sneller, hoe beter, maar niet eenzijdig. en zo komt het nu wel over.

  Je opmerking dat de bezitters van een jaked in het voordeel zijn als hij nu opeens goedgekeurd wordt, is dezelfde situatie die nu reeds bestaat voor de eigenaren van een LZR . Die kunnen starten in hun goedgekeurde pak, prima, maar voor anderen is hier nu niet meer aan te komen.
  Hoezo ongelijke strijd?
  De andere zwemmers moeten dan starten in pakken die in ieder geval langzamer zijn.( hetgeen wel bewezen is als ik de berichten moet geloven).
  Laat dan de LZR ook niet toe op NK . Dat dit niet kan, snap ik wel, maar de huidige situatie is zeker ook geen gelijke strijd.

  Je geeft ook aan dat de afgekeurde pakken heel veel voordeel hebben opgeleverd: is nu te bewijzen dat ze zoveel meer voordelen hebben dan de LZR? Waarom zijn dan daar de meeste records in gezwommen, of is dat ook een fabeltje?
  Ik heb geen van de pakken, dus het raakt mij niet, maar ik ervaar de huidige situatie in ieder geval als “oneerlijk” en “gekleurd”.

  Gelijke strijd is als je allemaal een pak kan kopen als je dit wilt ( en kan); is dit niet zo omdat ze niet te leveren zijn, zeker met ook op NK, dan moet je als bond de belangen van alle zwemmers in ogenschouw nemen en niet van een enkeling.
  De keuze om het pak te kopen, je geld dus aan het een of het ander te besteden, dat is aan de zwemmers, maar als ze er niet zijn, kan je de keuze niet eens maken.

 6. Ik verbaas me nog steeds telkens dat mensen zeggen dat je de LZR niet meer te verkrijgen is in Nederland, ik zelf heb hem in Geleen bij RobSport gekocht en op de website te zien nog genoeg pakken te krijgen:

  http://www.robsport.nl/index-962.html

 7. Damespakken zat, maar herenpakken (meeste maten) volledig uitverkocht, ook bij Rob in Geleen.

Leave a Response