Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

De ochtendbladen over de Amsterdam Swimcup

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenNaar aanleiding van de Amsterdam Swimcup van de afgelopen dagen staan er vandaag een aantal artikelen in de diverse ochtendbladen. Zo maakte Mark van Driel van de Volkskrant een stuk over de badpakken. Helaas bevat het artikel wel een paar onvolledigheden. Zo staat er dat Lia Dekker het Nederlands record op de 100m schoolslag zwom in een Jaked. Het uiteindelijke record kwam echter op naam van Moniek Nijhuis, net als op de 50m schoolslag. Lia Dekker pakte op zondag het record op de 200m schoolslag. Ook word het in Jaked gezwommen Nederlands record op de 200m vlinderslag van Joeri Verlinden niet genoemd.

Een stukje uit het artikel in de Volkskrant :

‘Ik heb vanaf januari ongeveer elk pak getest dat op de markt is, om te kijken wat het beste is’, zei Veldhuis. ‘Ook voor mijn eigen gemoedsrust. Ik heb geen zin straks in Rome op het WK te staan en niet te weten wat de concurrenten aan hebben. Als de internationale zwembond beslist dat we allemaal in een gewoon badpak moeten, vind ik dat best. Tot die tijd moet je erbij zijn. Je kunt je ogen niet sluiten voor wat er aan de gang is. Daarvoor train ik geen 30 uur per week.’

In Trouw lezen we een stuk over Lia Dekker. Zij baarde opzien met haar snelle schoolslagtijden in Denemarken vorige week en zette die lijn door met nieuwe persoonlijke records tijdens de Amsterdam Swimcup, waarbij ze op de laatste dag ook nog haar Nederlands Record op de 200m schoolslag aanscherpte. Het stuk richt zich echter meer op de persoon Lia en minder op de mooie prestaties van de afgelopen tijd. Over hoe ze haar leven na wat zachte dwang van haar trainer toch is gaan inrichten op topsport en over hoe ze het zwemmen in Beijing maar vond lijken op een Fries kampioenschap.

Hoewel, groots. Dekker zag in Peking haar zus goud winnen met de 4×100 meter vrije slag. Ze was nauwelijks onder de indruk. Op de eerste plaats is haar zus niet ineens haar inspiratiebron. „Ze is en blijft gewoon mijn zus. Eigenlijk heb ik nooit in de gaten gehad dat zij die ambities had. Daar hadden we het niet over.”
De grootsheid van het zwemevenement viel haar tegen. „Het was een soort Fries kampioenschap. Op televisie lijkt alles enorm, in de praktijk vond ik het een miezerig zwembad. Hoe de deelnemers moesten inzwemmen, het was een prutje.”

In de Telegraaf haalt Jacco Verhaeren stevig uit naar de NOS. Speciaal voor de beloofde live uitzending op tv werden de finales van zondag een uur naar voren gehaald. Toen puntje bij paaltje kwam koos de NOS toch voor de finale van de Amstel Goldrace. Een keuze die wel te begrijpen is, maar natuurlijk niet op een nette manier tot stand is gekomen.

Verhaeren: “Wanneer de NOS de finale van de Amstel Gold Race belangrijker vindt dan deze zwemwedstrijd, vind ik dat prima. Maar als ze het zwemmen dus niet belangrijk genoeg vinden, voel ik me ook vrij om keuzes te maken. Zwemmen krijgt van de NOS structureel te weinig aandacht, zelfs wanneer er zoals vandaag olympisch kampioenen in het water liggen en er wereldrecords worden gezwommen.

Het Eindhovens Dagblad heeft een kort stukje over Joeri Verlinden. Daarin geeft Joeri aan geen excuus te willen zoeken voor zijn minder dan verwachtte prestaties. Klein details dat mist in het stukje is dat Joeri tijdens de 100m vrijeslag van zondag ook vlinderslag zwom en toen wel onder de limiet voor Rome bleef. Daardoor maakt hij de kans op een toewijzing voor Rome nog iets groter :

Wellicht kan Verlinden (21) via een ‘ontsnappingsroute’ toch nog naar Rome. Als technisch directeur van de KNZB Jacco Verhaeren besluit om een mannenestafetteploeg af te vaardigen, lijkt Verlinden een goede kandidaat voor de vlinderslag. Op dit moment zijn pas drie mannen zeker van ‘Rome’: Lennart Stekelenburg (50 en 100 school), Nick Driebergen (200 rug) en Robin van Aggele (50 school).

Tagged as: , ,

Leave a Response