Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Voorbeschouwing Amsterdam Swim Cup Dag 4

Email dit bericht Print dit bericht

Amsterdam SwimcupOp zondag 19 april staat de 4e en laatste dag van de Amsterdam Swimcup op het programma. Deze laatste dag is iets afwijkend van de dagen ervoor, doordat de finales een uurtje eerder beginnen. Met alle top-‘prestaties’ van de laatste weken in de hele wereld wordt er bij de ASC ook vuurwerk verwacht en dus wil de NOS wel een camaraatje sturen. Wel grappig dat ze dat dan op zondag doen, terwijl er, kijkend naar het programma, waarschijnlijk op zaterdag veel meer te beleven zal zijn. Of er moeten een paar dames op de 50vlinder en 50vrij iets geks in gedachte hebben. Zou ons niet verbazen na de tijden van Marleen op de 100vlinder de afgelopen tijd….

50vlinder dames (WK limiet : 26.11 / EJK : 28.42)
De top 4 van de inschrijflijst komt uit Nederland en alle 4 de dames hebben reeds onder de limiet voor de WK gezwommen. Net als bij de 100vrij is het dus niet de vraag of er iemand gaat, maar wie er gaat. Met slechts 0.14 seconden tussen de snelste inschrijftijd van Inge Dekker (25.89) en die van nummer 4 Chantal Groot (26.03) wens ik iedereen die een gokje wil wagen veel succes. Achter deze 4 dames komen er 3 dames uit het buitenland, Daniela Samulski, Sarah Sjostrom en Magdalena Kuras. Lenneke van Schaik maakt de top 8 compleet.

Ook op deze afstand lijkt Andrea Kneppers de meest voor de hand liggende naam te zijn op het lijstje EJK kandidaten, maar ook Parand Zarekiani (1994) zou een ticket kunnen grijpen. Het verschil tussen haar inschrijftijd en de limiet bedraagt 1.07 seconden.

100rug heren (WK limiet : 54.62 / EJK : 57.84)
Tijdens de swimcup in Eindhoven miste Randall nog net het wereldrecord van Aaron Peirsol, hij finishte toen in 52.59, waar het wereldrecord op 52.54 staat. Het zal hem er dus wel wat aan gelegen zijn dit in Amsterdam recht te zetten. In zijn kielzog mag Nick Driebergen proberen zijn 54.75 van maart 2008 om te zetten naar een tijd onder de WK limiet van 54.62. Voor Bastiaan Lijesen lijkt dat nog net iets te hoog gegrepen, hij zwom op 6 maart jl in Belgie naar 56.56. Robert Yalop mag laten zien dat zijn trainingsuren in de kernploeg van AZ&PC hun vruchten af werpen.

Voor de EJK zijn er wel een aantal kandidaten, maar allemaal zitten ze op 2 of meer seconden van het limiet. Bovenaan staat Joey de Ruiter met 59.62 (gezwommen pp dezelfde wedstrijd in Belgie als Bastiaan Lijesen), daarachter volgt Jos de Graaf met 59.91. Net boven de minuut is Arvid Munsters nummer 3 bij de jeugd, zijn inschrijftijd is 1.00.80. Voor Praag is een tijd onder de 57.84 noodzakelijk.

200rug dames (WK limiet : 2.10.58 / EJK : 2.20.36)
Net als op zaterdag hoeft Sharon de langste afstand van de dag (dit keer de 400vrij) pas smiddags te zwemmen en dus kan ze sochtends helemaal voor de 200rug gaan. In Strasbourg zwom ze eind maart ongetaperd het huidige jeugd record van Nederland van 2.13.74 en kwam het Nationale record van Jolanda de Rover (2.12.38 tijdens de Olympische spelen van 1984!) erg dichtbij. Nu is Sharon als het goed is wel in absolute topvorm en dus moet de record van Jolanda te verbeteren zijn. Leuk hierbij is dat mocht het in de series al gebeuren, de dochter van Jolanda naast Sharon zal zwemmen. Door de Olympische indeling ligt Kira (Toussaint) in de laatste serie op baan 5, waar Sharon op baan 4 zal starten. Met deze 2 namen hebben we ook direct de 2 grootste kanshebbers voor respectievelijk de WK en de EJK te pakken (Sharon zou ook nog naar de EJK mogen, maar we gaan er vanuit dat ze zich zal plaatsen voor de WK). Voor de WK is 2.10.58 nodig, Kira zal onder de 2.20.36 moeten om naar Praag te mogen.

100school heren (WK limiet : 1.00.71 / EJK : 1.04.38)
Lennart, Thijs, Robin, 3 heren, 2 tickets, dit wordt spannend!. In Eindhoven zwom Lennart begin december naar het Nederlands record van 1.00.56 en plaatste hij zich voorlopig voor de WK. Maar met Thijs weer steeds beter in vorm en Robin die gebrand zal zijn op een plekje in de WK ploeg, is dit zeker nog geen uitgemaakte zaak. Misschien dat er ook nog wat invloed verwacht kan worden van het badpakken front, want kijkend naar de progressie van Lia Dekker op de schoolslag in een Jaked, zou daar ook voor een van de heren nog wel wat winst te pakken zijn. Het schijnt overigens zo te zijn dat alle zwemmers tijdens de ASC vrij zijn in hun keuze van badpak, dus ook de leden van de zwemcentra mogen als ze dat willen in een ander pak dan de LZR starten.

Voor de EJK is 1.04.38 nodig, snelste jeugd zwemmer is Aaron Eisank op plaats 10 op de startlijst met 1.07.73

200school dames (WK limiet : 2.27.28 / EJK : 2.36.84)
Een simpel rekensommetje zegt altijd : 100m tijd * 2 + 10 = 200m tijd. Dus nu Lia 1.07.67 heeft gezwommen op de 100m zou een tijd van rond de 2.25 mogelijk moeten zijn. Dat zou een nieuw Nederlands record van 5 seconden betekenen en haar 2e WK limiet, na de 100m schoolslag in Denemarken vandaag. Over optrek zal ze hoogstwaarschijnlijk niet te klagen hebben, want Joline Hostman staat met 2.25.38 keurig rond die tijd ingeschreven.

Bij de jeugd kan er gedroomd worden van de EJK door Kristel Doreleijers en Pascalle Spiekerman. Benodigde progressie : 9 seconden voor Kristel en 10 voor Pascalle.

100vrij heren (WK limiet : 48.55 / EJK : 51.23)
Na de Olympische Spelen van Beijing ontstond er een groot gat op de 100vrij en tot nu toe heeft geen van de zwemmers dat gat op weten te vullen. 48.55 is natuurlijk een pittige limiet, maar in een tijd dat de 47ers als rijpe appels uit de boom vallen, niet meer dan logisch om iets op de WK te hebben zoeken. Dat de snelste heren van Nederland daar vooralsnog meer dan een seconde boven zitten is erg jammer, maar ook een stevig uitdaging. Robert Lijesen zwom zijn inschrijftijd van 49.71 tijdens de EK in Eindhoven, Sebastiaan Verschuren deed dat met 49.75 tijdens de Swimcup in december 2008. Deze 2 heren lijken de grootste gegadigden voor een aanval op de WK limiet, al denken Stefan de Die, Joost Reijns en Bas van Velthoven daar vast anders over. Opvallende namen in de startlijst zijn verder Bastiaan Tamminga en Joeri Verlinden. Beiden zijn beter bekend van hun vlinderslag afstanden, maar doordat alle vlinder afstanden al op de eerste 3 dagen gezwommen worden, wagen zijn een uitstapje naar de 100vrij.

EJK gerechtigd zijn Patrick Jansen, Sebastiaan Rosendaal en Mike Marissen (om de snelste 3 maar te noemen). Hun tijden van respectievelijk 52.30 en 2x 52.93 liggen nog wel wat verwijderd van de limiet van 51.23, maar ook alweer van vorig jaar. Mochten deze 3 heren de dikke progressie laten zien die we allemaal hopen, dan is er mogelijk voor Mark Costeris ook nog een plekje te verdienen in een 4x100vrij estafette. Hij zal zijn 53.83 dan wel in moeten ruilen voor een tijd onder de 53 om Jacco Verhaeren in ieder geval over die estafette te laten nadenken.

50vrij dames (WK limiet : 24.70 / EJK : 26.75)
Misschien is de tijd van 23.97 nog wel interessanter dan de WK limiet van 24.70. Met 24.09 zwom Marleen Veldhuis tijdens de EK in Eindhoven naar een wereldrecord, wat vervolgens 5 dagen later door Libby Tricket werd afgepakt met haar 23.97. Uiteraard wil Marleen dat record terug en voor een Nederlands publiek is dan uiteraard ook best leuk. Ook de dames van NZE hebben reeds wat baantjes gezwommen in een Jaked, dus als dat pak niet voor de ASC wordt afgekeurd, is dat een serieuze optie om te dragen. Hinkelien Schreuder zwom met de swimcup in Eindhoven naar 24.45, de voorlopig 2e tijd onder de WK limiet voor Rome. Zeker van plaatsing zal ze echter pas op zondagavond na de finale kunnen zijn, want Inge Dekker en Ranomi Kromowidjojo zitten haar op de hielen. Achter deze 4 dames wordt de top 8 gevuld met 4 buitenlandse gasten, Josefine Lilhage, Miroslava Najdanovski, Claire Hedenskog en Daniela Samulski. Veder kijkend naar de top 16 vinden we nog 2 Nederlandse dames op de startlijst, Saskia de Jonge op plaats 9 en Clarissa van Rheenen op plaats 12.

Chantal Senden zwom begin maart in Berlijn naar 26.42 en bleef daarmee ruim onder de EJK limiet van 26.75. Zwemt ze dit nu weer, dan kan ze haar koffer voor Praag gaan pakken. De kans dat er 2 dames uit 1993/1994 sneller dan Chantal zullen zijn is erg klein, Manon Minneboo (27.19) en Cleo Denise Bol (27.84) zijn de nummers 2 en 3 op de lijst van de jeugd.

400vrij dames (WK limiet : 4.09.79 / EJK : 4.22.43)
Sochtends zijn de nummers 9 tm 40 aan de beurt voor hun 400vrij, in het middag programma komen de nummers 1 tm 8 aan de start. Bovenaan die lijst van 8 snelste zwemmers staat wederom de naam van Sharon van Rouwendaal, dit keer met 4.12.53. Maar waar ze op sommige andere afstanden een enorm gat had ten opzichte van de nummer 2, is het ‘gat’ dit keer maar 0.22 seconden. Ida Marko-Varga uit Zweden staat met 4.12.77 vlak achter Sharon ingeschreven. Hopelijk kunnen deze 2 dames er een mooie strijd van maken en komt daardoor de WK limiet van 4.09.79 ook binnen bereik. Rieneke Terink en Lieke Verhouden zullen ook zeker een gooi gaan doen naar een (dik) persoonlijk record, terwijl Andrea Kneppers (nummer 7 van de startlijst) zal proberen om in het geweld mee te gaan, mogelijk naar (nog?) een EJK limiet. Daarvoor is een PR van iets minder dan 5 seconden nodig, 4.27.20 moet 4.22.43 worden.

1500vrij heren (WK limiet : 15.09.17 / EJK : 15.55.84)
Van dit laatste programma van de ASC worden 2 series gezwommen. Mitch Notten voert het veld aan in de ochtendserie met zijn inschrijftijd van 17.10.36, terwijl Tom Vangeneugden en Job Kienhuis het uit zullen vechten in de rechtstreekse finale serie. Hun inschrijftijden liggen zo’n 7 seconden uit elkaar (15.11 voor Tom, 15.18 voor Job), maar als teamgenoten bij EIFFEL Swimmers/PSV kennen ze elkaar uiteraard door en door. Wat voor Tom de limiet is voor de WK is ons onbekend, voor Job geldt dat hij 0.63 seconden per 100m harder zal moeten, dan toen hij zijn Nederlands record en inschrijftijd van 15.18.51 zwom, om de WK te halen. Laatste zwemmer geplaatst voor de finale serie is Bryan Mannaart, EJK gerechtigd, maar met zijn inschrijftijd van 17.06.24 nog wel erg ver verwijderd van de benodigde 15.55.84.

Tagged as: , , ,

Leave a Response