Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Voorbeschouwing Amsterdam Swim Cup Dag 3

Email dit bericht Print dit bericht

Amsterdam SwimcupDe derde dag van de Amsterdag Swimcup heeft een vol programma. Aan de kant van de heren zijn de meest interessante nummers de 50m’s, terwijl bij de dames uiteraard de meeste aandacht zal uitgaan naar de 100vrij. Met alle wereldrecords van de afgelopen tijd, zijn we zeer benieuwd wat de toppers zullen dragen tijdens het toernooi. Voorlopig is er nog geen lijst bekend gemaakt door de FINA en zijn alle pakken dus nog legaal. Het zou zomaar kunnen dat er dus een aantal internationale toptijden (Europese/Wereldrecords) gaan sneuvelen als dat zo blijft.

50vrij heren (WK limiet : 21.97 / EJK : 23.20)
Om de WK te halen zal er een Nederlands record gezwommen moeten worden. Dat record van Pieter van den Hoogenband staat sinds de Olympische Spelen van 2000 op 22.03 en was toen voldoende voor brons. Ondertussen is de wereld een stuk harder gaan zwemmen, met als absolute toptijd die van Eamon Sullivan vorig jaar maart : 21.28. Bovenaan de plaatsingslijst vinden we Stefan Nystrand, die met 21.71 uit Beijing terug kwam. Daarachter is het dringen voor de ere plaatsen met de nummers 2 tm 4 binnen 3 hondersten. Robert Lijesen is de nummer 4, zijn inschrijftijd staat op 22.40 van de Swimcup in Eindhoven. Stefan de Die staat met zijn 22.72 als 7e ingeschreven.

Mark Costeris zwom in februari bij een limietwedstrijd in Breda naar 23.82 en de snelste tijd bij de jeugd. Concurentie voor een EJK plek komt uiteraard van Patrick Jansen (ingeschreven met 24.31) en mogelijk van Tim van Deutekom. Tim laat de laatste maanden zeer sterke progressie zien en moet zeker als een outsider gezien worden voor de EJK.

200vlinder dames (WK limiet : 2.09.41 / EJK : 2.17.71)
De inschrijftijd van Kimberly Vandenberg is er eentje waar de Nederlandse zwemster alleen maar van kunnen dromen. Met 2.06.76 staat zij ruim bovenaan de startlijst, dik 2 seconden voor Petra Granlund uit Zweden. Deze 2 dames zijn wel de enige buitenlanders die aan de 200vlinder dames deelnemen, de rest van het veld komt uit Nederland. Lenneke van Schaik is hierbij als snelste ingescheven met 2.17.86, gevolgd door Jessica Spruit en EJK gerechtigde Andrea Kneppers. Andrea heeft een tijd staan van 2.19.26, gezwommen op dezelfde wedstrijd als waar ze haar pr’s op de 200vrij en 100vlinder heeft gezwommen. Een EJK limiet lijkt zeker niet onmogelijk voor Andrea.

200vlinder heren (WK limiet : 1.56.59 / EJK : 2.04.49)
Voor Joeri Verlinden de opdracht om van zijn inschrijftijd van 1.58.62 iets meer dan 2 seconden af te zwemmen. Als hij dat weet te halen is hij zeker van het WK en pakt hij ook ruim het Nederlands record van Stefan Aartsen. Deze zwom in Sevilla in 1997 naar het huidige record van 1.58.43. Jurjen Willemsn en Felix Broekhuizen zijn de nummers 2 en 3 van Nederland, Mitch Notten de snelste jeugdzwemmer met 2.12.04. De kans dat daar voldoende vanaf gaat om naar Praag te mogen is onwaarschijnlijk.

50rug heren (WK limiet : 25.32 / EJK : 27.00)
Geen idee wie de inschrijftijd van Randall Bal verzonnen heeft, maar als hij die 23.40 werkelijk weet te zwemmen zal het Sloterparkbad ontploffen. In december bij de Swimcup in Eindhoven wist Randall het wereldrecord op 24.33 te brengen en ondanks alle toptijden van de afgelopen maanden staat dat record nog steeds. Voor Nick Driebergen ligt de lat iets later, al is de 25.32 die nodig is voor Rome ook zeker niet mis. Zijn 25.62 van vorig jaar maart zal er dus dik aan moeten wil hij op deze afstand mogen starten in Italie deze zomer. Overigens is de nummer 2 van de NK kortebaan, Jan Kersten ingeschreven met een 25m bad tijd van 25.22, hij kan dus vanuit een van de eerste series voor een ‘verrassing’ gaan zorgen.

Voor de EJK is Joey de Ruiter zeker een echte kandidaat. In december zwom hij zijn snelste tijd tot nu toe met 27.22, slechts 2 tienden boven de vereiste 27.00. Andere potentiele Praag-gangers zijn Jos de Graaf en Arvid Munsters. Deze laatste laat via twitter weten eindelijk weer lekker te zwemmen, dus wie weet wat er kan gaan gebeuren.

200ws dames (WK limiet : 2.12.94 / EJK : 2.20.69)
Omdat ze toch pas in het finale programma haar 800vrij hoeft te zwemmen, pakt Sharon van Rouwendaal sochtends nog even de 200wisssel mee. Begin maart zwom ze in St. Raphael het huidige Nederlandse Jeugdrecord met 2.17.23 en bleef ze maar 1,7 seconden boven het Nederlands record van Femke. Voor de WK is echter 2.12.94 nodig en dat is nog wel net even wat anders. Judith Stap is de voornaamste kandidaat voor de EJK. Dan moet ze haar pr van 2.23.00, gezwommen in februari nog wel met een kleine 2,5 seconden bijstellen. Een kleine kans is er ook voor Marjolein Delno, die met 2.25.12 de 2e jeugdzwemsters is.

50school heren (WK limiet : 27.88 / EJK : 29.20)
Om ook de 50m schoolslag op de WK te mogen zwemmen (de 100m heeft hij hoogstwaarschijnlijk reeds ‘in the pocket’), hoeft Lennart maar 0.07 van zijn pr en Nederlands Record af te halen. Je zou zeggen dat dat haalbaar moet zijn, zeker als je kijkt naar de progressie die hij heeft geboekt op de 100m. Voor Robin van Aggele geldt dat hij ook binnen 3 tienden van de WK limiet zit, dus ook voor hem is liggen er kansen. Verder staan er eigenlijk geen kanshebbers op de WK in de startlijst.

Voor de EJK staat de limiet op 29.20 en Aaron Assink zwom vorig jaar juni in Eindhoven 30.05. Er liggen dus zeker kansen voor de zwemmer van ZON/S&S om een ticket te pakken voor Praag. Ryan van Voskuilen heeft nog 8 tienden meer nodig om zich te plaatsen, dat lijkt net even teveel van het goede.

100vrij dames (WK limiet : 54.70 / EJK : 57.82)
Op dit programma is niet de vraag OF er zwemmers zullen starten in Rome, maar WIE er zullen starten. Op papier heeft Marleen Veldhuis de beste kans zich individueel te plaatsen voor de WK, maar het zal dringen worden. Op de startlijst zit er tussen nummer 1 Marleen en nummer 6 Hinkelien minder dan een seconde!. In die top 6 is Josefine Lilhage uit Zweden de vreemde eend, de overige plekken worden ingenomen door Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Natuurlijk zijn deze 5 dames ook vrijwel zeker van een plek in de 4x100vrij estafette, voor de mogelijke 2e reserve plek komen Chantal Groot, Saskia de Jonge en mogelijk Clarissa van Rheenen in aanmerking.

Waar de top 6 gedomineerd wordt door de Nederlandse dames, is het voor wat betreft de top 16 keurig in evenwicht : 8 Nederlanders tegenover 8 buitenlanders. De 16e inschrijftijd staat op 56.28. Voor de EJK is echter ‘maar’ 57.82 en dus zal die strijd sochtends beslist worden. Kandidaten zijn Chantal Senden (inschrijftijd 57.87) en Andrea Kneppers (58.85). Mocht Marcha Admiraal ver boven zichzelf uitstijgen dan zou er ook nog een estafette uitgezonden kunnen worden. Een tijd van onder de 59 seconde zal dan waarschijnlijk wel vereist zijn.

400vrij heren (WK limiet 3.47.75 / EJK : 3.59.66)
Slechts een halve seconde boven het Nederlands record van Pieter ligt de limiet voor de WK. Een mooie uitdaging dus voor Sebastiaan Vershuren en Arjen van der Meulen om daar voor te gaan. Hun inschrijftijden liggen er met 3.50.23 en 3.54.09 nog wel een stukje vanaf, maar op diverse weblogs waren positieve berichten te lezen, dus wie weet wat er mogelijk is.

Voor de EJK is een duik onder de 4 minuten noodzakelijk en het lijkt erop dat Bryan Mannaart de enige kandidaat is om daar een gooi naar te doen. Leek het op de 800m nog onbegonnen werk (al ziet zijn coach bij MAXX Swim Academy stiekem toch kansen), een verbetering van 7 seconden (en een klein beetje) op de 400m is niet ondenkbaar. Bryan heeft in de afgelopen tijd mooie sprongen weten te maken en lijkt klaar voor het grote(re) werk.

800vrij dames (WK limiet : 8.32.37 / EJK : 9.05.70)
Wie anders dan Sharon zou er in Nederland een gooi kunnen doen naar de WK limiet ? Juist, niemand. Op de lange afstanden is ze op dit moment een klasse apart en met 8.37.58 staat ook Katharina David, de nummer 2 van de plaatsingslijst, op gepaste afstand (8.54.02).

Sharon is natuurlijk ook nog gerechtigd om te starten op de EJK, mocht ze de WK alsnog missen. Een nummer 2 op deze 800m is er niet echt, Marcha staat in de ranglijst op plaats 2 met 9.30.28.

Tagged as: , , ,

Leave a Response