Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Uitvinder Fastskin genomineerd voor Europees Uitvinder van het Jaar

Email dit bericht Print dit bericht

patentbureauVoormalig product manager voor R&D bij Speedo Fiona Fairhurst is door het Europees patent bureau genomineerd voor de verkiezing van Uitvinder van het Jaar. Als hoofd van de R&D afdeling van Speedo was ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Fastskin. Vanaf 1999 heeft zij met haar team geprobeerd de perfecte stof te ontwikkelen voor badkleding waarbij uitgebreid onderzoek gedaan werd naar hydrodynamica. Dat onderzoek werd geleid door Jane Cappaert, onderzoeker aan de International Center for Aquatic Research.

Fiona Fairhurst

Fiona Fairhurst

Uiteindelijk leidde het onderzoek naar de huid van haaien die de weerstand verminderd als een haai zwemt. Een stof werd ontwikkeld en gebruikt voor de Fastskin. In 2000 tijdens de Olympische Spelen van Sydney werd 83% van de medailles gewonnen door zwemmers in dat type badkleding. In 2004 werd de Fastskin opgevolgd door de Fastskin II met als resultaat 47 medailles.

De details van de fastskin zijn terug te vinden in het patent wat door Fiona gedeponeerd werd op 18 december 2000. De samenvatting van dit patent :

A close-fitting garment, especially a swimsuit, has panels of elastic stretch fabric joined at seams and shaped to confirm with muscle groups of the body, in particular in the abdominal region and at the glutal region.

Vanavond wordt tijdens een gala in Praag de winnaar bekend gemaakt.

Tagged as:

Leave a Response