Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Ook de Italiaanse junioren ontdekken de Jaked

Email dit bericht Print dit bericht

ItalieHopelijk komt de FINA snel met de lijst van goedgekeurde pakken en vallen er een aantal van de huidige pakken af. Tot die tijd lijkt het wel dat iedereen nog even snel gebruik wil maken van alles wat los en vast zit om hun naam in de recordboeken te krijgen. Tijdens de Italiaanse Junioren Kampioenschappen was het de Jaked die de boventoon voerde in de lijst van maar liefst 88 junioren en 3 senioren records. Jaked

Diverse coaches en verslaggevers meldden dat het complete anarchie is op het gebied van badpakken en dat zij hopen dat de FINA snel beslissingen neemt. Een kort overzicht van de meest opvallende records :
100vrij Marco Orsi 47.82 (oude record was 48.68 uit 2008), 100rug Damiano Lestingi 51.11 (senioren record!) – 1500vrij Alessandro Cuoghi 14.55.82 en op de 400vrij zwom hij 3.45.26, gevolgd door Mihai Frolin Pantir in 3.46.50 en Stefano de Zan 3.49.76.

Met het oog op deze ‘prestaties’ trekt de Italiaanse pers al een vergelijk met Rome 1994, toen de recordboeken herschreven werden door de DDR, naar later bleek dankzij doping. Mocht de Jaked, die zwemmers lijkt te veranderen in surfplanken niet verboden worden voor komende zomer, dan kan er gerust van uit gegaan worden dat de 100+ wereldrecords van 2008, het Olympische jaar, in 2009 nog een keer dunnetjes over gedaan zullen worden.

Tagged as: , , , ,

2 Comments

  1. Tja, die jaked houdt de gemoederen wel bezig. Maar ja, het gaat nu eenmaal om tienden van seconden op dit niveau dus ik vind het wel heel begrijpelijk dat zwemmers en hun coaches kiezen voor het snelste pak. ……. Op het moment dat
    de LZR op de markt kwam was er over dat pak een discussie en deze wordt nu omschreven als een gewone LZR. Hoezo gewoon???? Omdat de jaked nu blijbaar een sneller pak is, is de LZR opeens gewoon??? Zo lang de Fina geen duidelijke richtlijnen heeft ben ik van mening dat zwemmers groot gelijk hebben dat ze in een jaked starten om zo bij de top mee te draaien en om zich te plaatsen voor het WK. Naar hoe het nu lijkt is de jaked een snel pak maar deze topzwemmers moeten het echt wel zelf doen en bereiken het m.n door hard te trainen! Nu lijkt het net alsof ze zo hard kunnen zwemmen door de jaked en dat vind ik toch echt een verkeerd beeld….

    Ik ben trouwens wel heel nieuwsgierig of een jaked ook van invloed is bij bijv. de jongste junioren of oudste minioren …tenslotte zit in de planning om daar alle langere pakken te gaan verbieden. Wellicht leuk om te testen nu het nog kan…..????

    Yvonne

  2. Als het echt gaat om limieten, dan moet je gewoon alle zwemmers, jong of oud, in hetzelfde pak laten zwemmen. En daarop beoordelen. Dan heb je objectief vergelijkingsmateriaal. Dus moet de KNZB (zowel bondscoach junioren als senioren) alle zwemmers op hetzelfde beoordelen. En niet in december zeuren over foto’s maken, vervolgens in april allerlei regels invoeren over twee pakjes over elkaar (en vervolgens jonge zwemmers in de competitie laten dissen, bah), maar ondertussen wel zwemmers uit nationale centra laten zwemmen in Jaked. En zusjes van. En dan net doen of je van niets weet, want de bondscoach wist het allemaal aboluut wel. Heeft zijn eigen zwemmers alles laten testen. Of was ie toen clubtrainer? Kortom Yvonne, die topzwemmers van jou (junior of senior) moeten “eerlijk” beoordeeld worden. De FINA heeft overigens geen bal met limieten door bepaalde pakken te maken, dat bepaal je als bond zelf.

Leave a Response