Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Michael Phelps vs Alain Bernard ?

Email dit bericht Print dit bericht
Michael Phelps

Michael Phelps

Michael Phelps heeft zijn zinnen gezet op de 100vrij in Rome en dus is de eerste vraag of hij in staat zal zijn op te boksen tegen bijvoorbeeld Alain Bernard. Volgens eigen zeggen (en in het verleden heeft hij weinig dingen gezegd die hij niet heeft kunnen waarmaken) moet het ook voor hem mogelijk zijn om onder de 47 seconden te zwemmen. Om dat te bereiken heeft hij in de afgelopen maanden gewerkt aan een wijziging in zijn vrijeslag. Wat er precies veranderd is wil hij nog niet prijs geven, maar naar eigen zeggen zal het vanaf de eerste slag die hij zwemt in de Charlotte UltraSwim (North Carolina, 14-17 mei) duidelijk worden.

De grootste kans is dat hij gewerkt heeft aan een slag met een gestrekte overhaal en mogelijk zelfs doorhaal. In het verleden werd die techniek vooral in Amerika veel toegepast in de kortebaan wedstrijden in Yards-baden en dan vooral op de 50m. Omdat het zwemmen met gestrekte armen veel meer energie verbruikt dat met gebogen armen, was het voor veel kortebaan specialisten moeilijk om de overstap te maken naar wedstrijden in een bad met Olympische afmetingen. Goed voorbeeld is Stefan Nystrand. Op de kortebaan wereldrecordhouder, maar nooit de status behaald in het 50m bad.

Michael Phelps in de Watercube

Michael Phelps in de Watercube

Nu echter vooral dankzij de nieuwe pakken de energiehuishouding iets anders wordt, lijkt het aantal zwemmers met een molenwiek-techniek toe te nemen. Mogelijk dat Phelps daarbij, met de enorme inhoud die hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd, de eerste man wordt die er de echte hoofdprijs, de titel op de 100m vrijeslag, weet te winnen. In ieder geval zal Alain Bernard er een grote concurrent bij hebben. Voor alle duidelijkheid, Phelps zwom als startzwemmer van de winnende 4x100vrij estafette in Beijing al de 3e tijd op de eeuwige ranglijst : 47.51. Alleen Bernard en Sullivan zijn voorlopig (even de finale van vanavond afwachten) sneller geweest. En hij deed dat in een LZR, dus geen Jaked of Arena X Glide….

Tagged as: , ,

1 Comment

  1. Leuk! Leuk, leuk, leuk! Ik ben heel erg benieuwd! *nog meer superlatieven hier*
    Ik vind het een enorme ‘dork’, maar goed, zwemmen kan ie wel. Leuk, zitten we straks onder de 46. 😛

Leave a Response