Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Maarten waarschijnlijk genomineerd voor ‘Sport-Oscar’

Email dit bericht Print dit bericht
Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden

De Laureus World Sports Awards zijn in de sportwereld wat de Oscars zijn in de filmwereld. Ieder jaar worden deze prijzen uitgereikt aan de beste sporters ter wereld. Net als bij de Oscars zijn er diverse categorie├źn waarin een sporter genomineerd kan worden. Zo is er uiteraard een mannelijke en vrouwelijke sporter van het jaar (vorig jaar met Roger Federer en Justin Henin een dubbelslag voor de tennissport), maar ook het team van het jaar, de ‘breakthrough’-award, de beste gehandicapte sporter van het jaar en de come-back van het jaar. In die laatste categorie is Maarten van der Weijden dit jaar waarschijnlijk een van de genomineerden. Hij dankt zijn naam op de lijst met genomineerden uiteraard aan het overwinnen van zijn leukemie en het daarna winnen van Olympisch goud op de 10km in Beijing. Of Maarten op 16 april op de lijst van 6 genomineerden staat, is afhankelijk van de mening van 120 sport redacteuren die de lijst met genomineerden samenstellen. Concurrenten voor een nominatie zijn :

Anna Meares (AUS), 25, won baanwielren-zilver in Beijing op de sprint. Dit nadat ze 8 maanden daarvoor haar nek had gebroken tijdens een race in Los Angeles. Volgens haar doktoren had het maar 2 mm gescheeld of ze had de rest van haar leven in een rolstoel gezeten.

Matthias Steiner (DUI), won goud bij het gewichtheffen op de Olympische Spelen in de super zwaargewicht klasse. Op het podium had hij een foto bij zich van zijn vrouw Susann die een jaar daarvoor omgekomen was in een auto ongeluk. De drive die hij vond in dit tragische ongeval had ervoor gezorgd dat hij zich volledig had gestort op zijn sport en dat hij in zijn laatste poging 258kg boven zijn hoofd wist te tillen, waarmee hij het goud pakte.

Trevor Immelman (ZAF), pakte zijn eerste titel op de golfbaan in April 2008, nadat hij in december 2007 met spoed geopereerd moest worden aan een tumor. De behandeling zorgde ervoor dat Trevor de eerste maanden van het golfseizoen miste, maar zijn in Augusta was hij terug en versloeg daar onder andere Tiger Woods.

Tiger Woods (USA) is zelf ook een van de genomineerde. Na het verlies in april tegen Trevor kwam hij in juni terug om spelend met een knie blessure toch zijn 14e titel in de Majors te winnen. In een spannende strijd won hij in een play-off van Rocco Mediate. Direct na dit toernooi kondigde Tiger aan dat hij de rest van het seizoen zou missen omdat hij geopereerd moest worden.

Derde golfer in de lijst is Greg Norman (USA), die op 53jarige leeftijd erg dicht bij de winst kwam tijdens de British Open Championships. Na 3 jaar niet gespeeld te hebben, stond hij met nog 1 ronde van 18 holes te spelen boven aan de stand, om uiteindelijk als gedeeld derde het kampioenschap af te sluiten.

Danny Way (USA), de man die over de Chinese muur sprong met zijn skateboard, kwam bij de Summer X Games hard ten val. Hij gleed van zijn board, knalde tegen de schans en brak zijn voet en beschadigde zijn schouder. Een uur later stond hij echter alweer aan de start en wist de truc die hij van plan was alsnog met goed gevolg af te ronden en won daarmee zilver.

Uit deze lijst van 7 sporters moeten er nog 2 afvallen om tot een lijst van 5 genomineerden te komen. De 6e genomineerde is bokser Vitali Klitschko. Deze zwaargewicht ontving als eerste de nominatie na zijn gevecht voor de wereldtitel tegen Juan Carloz Gomez.

Op 16 april wordt de definitieve lijst met genomineerden bekend gemaakt. Daarna zal een jury bestaand uit 46 sport-legendes de uiteindelijke winnaar kiezen. In die jury zitten onder andere Mark Spitz en Dawn Fraser. Mocht Maarten de prijs in de wacht weten te slepen, dan wordtd hij de 3e Nederlander die weet te winnen. Johan Cruijf won in 2006 een lifetime award, Esther Vergeer pakte al 2x de prijs voor de beste gehandicapte sporter, in 2002 en 2008. Wanneer de verkiezingen zijn is nog onbekend.

Tagged as: ,

Leave a Response