Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Lia Dekker in de Volkskrant

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenNaar aanleiding van haar Nederlands record en kwalificatie op de 100m schoolslag voor de WK in Rome, interviewde René Vorderman voor de Volkskrant de dame in kwestie : Lia Dekker. In het verleden altijd gezien als de ‘zus van’, lijkt zij met haar prestaties van de afgelopen tijd uit die schaduw te stappen. Haar doelen zijn duidelijk : een medaille in Rome op de wisselslag estafette en een individuele finale plaats op de 100school.

AMSTERDAM – Zwemster Lia Dekker (22) mag dankzij een toptijd op de 100 meter schoolslag meedoen aan de WK.

In sommige opzichten is Lia Dekker iemand met een gebruiksaanwijzing, zegt haar trainer Kees Robbertsen in alle voorzichtigheid. Dekker, lachend: ‘Mijn gebruiksaanwijzing is duizend pagina’s dik. Kees kent hem zo onderhand uit zijn hoofd.’

‘Maar’, zegt Robbertsen, ‘ze heeft de juiste mentaliteit. Lia is erg gedisciplineerd en bewust met zwemmen bezig. Ze is heel kritisch op zichzelf, op mij en op haar andere begeleiders. Soms is ze zelfs bot of nukkig.’

Afgelopen vrijdag zwom Dekker een sublieme tijd op de 100 meter schoolslag bij de open Deense kampioenschappen in Esbjerg. Ze klokte 1.07,67. Daarmee scherpte ze haar eigen Nederlands record aan en kwalificeerde zich ruimschoots voor de WK, deze zomer in Rome. Ze zat maar liefst 0,7 seconde onder de limiet.

Lia Dekker (22) is vrij laat internationaal doorgebroken. Ze is dan ook pas twee jaar intensief met haar sport bezig. Daarvoor was ze niet zo ambitieus. Dekker: ‘Op mijn 16de was ik met zoveel andere dingen bezig. Uitgaan, vrienden. En lui zijn, vooral dat.’

Haar zwemvereniging, DZ & PC in Drachten, begon september 2007 met een regionaal talententeam. Robbertsen stelde Dekker voor de keus: in dat team zwemmen en 25 uur in de week trainen (‘ze had het niveau’) of op een iets lager plan twaalf uur in de week trainen. ‘Dat ik voor het eerste heb gekozen, is de beste beslissing in mijn leven geweest.’

De weken na haar keuze had ze nog weleens last van twijfels. ‘Het was heel zwaar. Maar toen ik december 2007 zilver op de 200 meter schoolslag bij de NK veroverde, ging ik erin geloven. Die medaille gaf een kick. Ik wist waarvoor ik het deed en wilde meer goede resultaten halen. Mijn motivatie groeide.’

Lia is de jongere zus van Inge Dekker, die bij de Olympische Spelen in Peking goud won met de estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag. Hoewel zussen, zijn hun karakters totaal verschillend. Robbertsen: ‘Inge is wat zachter, Lia kiest wat vaker voor zichzelf. In bepaalde opzichten is ze iets egoïstischer dan haar zus. Ze is heel direct, heeft snel haar woordje klaar.’

‘Ik verschil inderdaad behoorlijk van mijn zus’, zegt Dekker. ‘Ik ben een dromer. Vlak na Peking zei ik tegen Inge: we kunnen straks samen op de estafette in Rome een medaille winnen! Maar je hebt je nog niets eens gekwalificeerd, reageerde Inge. Zij is realistischer.’

Lia Dekker schroomde in Peking ook niet tegen de familie van Marleen Veldhuis een gewaagde voorspelling te doen. Namelijk dat ze een Nederlands record op de 100 meter schoolslag zou zwemmen. ‘Dat durf ik wel. Als je iets wilt, moet je ervan uitgaan dat je dat doel ook haalt.’

Haar zus was verbaasd toen ze het record december vorig jaar daadwerkelijk zwom. ‘Je roept van die dingen en je maakt het ook gewoon waar.’ Lia Dekker: ‘Ik heb altijd een grote mond gehad. Op school was ik niet het lievelingetje van de leraren. Een echte druktemaker, altijd haantje de voorste.’

Of Lia even goed als Inge kan worden of zelfs beter, zal volgens Robbertsen moeten blijken. ‘Ze komt net kijken. Qua aanleg heeft Inge denk ik een tikkie meer potentie, maar dat zegt niet alles.’

Haar zus heeft volgens Lia Dekker geen grote rol gespeeld in de progressie die ze de afgelopen twee jaar heeft geboekt. ‘Maar Inge doet echt haar best voor mij. Vorig jaar heeft ze mij een supersnel pak gegeven. Een gouden. Het geeft een boost wanneer ik daarin zwem.’

Aan de Olympische Spelen van 2012 denkt ze niet. ‘Dat is nog zó ver weg.’ Haar vizier is gericht op Rome. ‘Ik hoop met de estafetteploeg mee te kunnen doen om de derde plaats. Op de 100 meter schoolslag wil ik de finale halen en dit weekeinde hoop ik me bij de Swim Cup in Amsterdam te kwalificeren voor de 200 meter. Het belangrijkste is dat ik me vermaak en mezelf blijf verbeteren.’

Tagged as: , ,

Leave a Response