Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Lennart Stekelenburg zwemt NR 100school in Time trial

Email dit bericht Print dit bericht
Lennart Stekelenburg

Lennart Stekelenburg

Het belangrijkste nieuws van de laatste series van de Amsterdam Swimcup kwam eigenlijk pas nadat die series waren afgelopen. In een time-trial dook Lennart Stekelenburg namelijk als eerste Nederlander onder de minuut op de 100m schoolslag. Na een opening van 27.91 (bijna net zo hard als zijn 50m van gisteren), kwam hij na 100m aan in een nieuw Nederlands Record van 59.50. Daarmee haalde hij ruim 1 seconden van het record wat hij in december 2008 in Eindhoven had neergezet. Toen kwam hij met 1.00.56 voor het eerst onder de limiet voor Rome (1.00.70), nu haalde hij daar dus nog een hele hap vanaf. Met zijn nieuwe toptijd komt hij op de geschoonde wereldranglijst (1 tijd per persoon), op plaats 5! en staat hij in de ranglijst van 2009 bovenaan. En voor diegenen die het zich net als ons direct afvroegen : hij droeg een Jaked…..

Lennart Stekelenburg

Lennart Stekelenburg

Tijdens de series van vandaag had Lennart ook al 100m schoolslag gezwommen. Toen kwam hij in zijn oude vertrouwde LZR tot de snelste tijd bij de mannen in 1.01.09. Achter hem was er ook nog een zeer sterke tijd voor Thijs van Valkengoed in 1.02.55. Matjaz Markic en Robin van Aggele deden rustig aan, getuige de 1.03.96 en 1.05.29 voor beide heren. Bij de jongens jeugd was Aaron Eisank de snelste in 1.07.65, ruim boven de EJK limiet van 1.04.38

De sessie werd begonnen met de 50m vlinderslag bij de dames. Na haar super tijd op de 100vlinder is Marleen Veldhuis natuurlijk favoriet voor de winst (en mogelijk een nieuwe mondiale toptijd ?), maar vanochtend deed ze het lekker rustig aan. Weer eens zwemmend in een LZR kwam zij tot 26.31, de 3e tijd in de series. Bovenaan de uitslag vinden we de naam van Hinkelien Schreuder die met 25.98 aantoonde dat zij nog steeds aast op de 2e individuele startplek voor Rome. Die is op dit moment nog in handen van Inge Dekker met 25.89, vanochtend kwam Inge tot 26.08.
De top 8 werd compleet gemaakt door Chantal Groot (26.80), Daniela Samulski (27.25), Magdalena Kuras (27.56), Kelly de Jong (27.71) en Lenneke van Schaik (27.53)

Hierna was het de buurt aan de heren voor de 100m rugslag, met Nick Driebergen zoals verwacht als snelste. Zijn 55.21 was een prima tijd voor de series en een goed uitgangspunt om wederom een Nederlands record en WK limiet neer te gaan zetten vanmiddag. Achter hem wist Bastiaan Lijesen zich te verbeteren tot 56.28 en plaatste zich daarmee als 2e voor de finale. Voor de tickets voor Praag ontbrandde de strijd tussen Joey de Ruiter, Arvid Munsters en Sverre Eschweiler. Alle 3 de heren plaatsten zich voor de finale van vanavond en kunnen daarin nog een poging wagen om de benodigde 57.84 te halen. Vanochtend kwamen ze tot 59.29, 59.76 en 1.00.28.

Femke Heemskerk

Femke Heemskerk

Femke Heemskerk zwemt door het jaar heen vrijwel nooit een 200m rugslag, zeker niet als ze getaperd is. Maar omdat het dit keer gunstig viel in het programma kon ze hem nu wel weer een keer zwemmen en met zeer soepele lange slagen zwom ze vanochtend naar 2.15.08. Daarmee was ze niet de snelste, want Sharon van Rouwendaal was met 2.13.82 nog net iets sneller. Daarmee bleef Sharon slechts 0.08 boven haar eigen jeugd record en binnen 1,5 seconden van het Nederlands record van Jolanda de Rover uit 1984.
De dochter van Jolanda, Kira Toussaint, zwom in de zelfde serie als Sharon naar een mooi persoonlijk record van 2.21.66, maar haar reactie na de finish liet er geen twijfel over wat het doel was geweest : de EJK. Daarvoor moet ze vanmiddag in de finale nog 1,3 seconden harder, de limiet staat op 2.20.36.

Op de 200m schoolslag was het Lia Dekker die zich ruim als snelste plaatste voor de finale. In een mooie evenwichtige race kwam ze tot 2.28.57, een nieuw Nederlands Record. Sinds zij ‘gebruik maakt’ van de badpakken van Jaked komt alle trainingsarbeid verricht bij DZ&PC er nog beter uit. En aan de verbazing na de finish te zien was de tijd nog niet het maximaal haalbare, dus kunnen we van Lia vanmiddag nog een aanval verwachten op een WK limiet. Om zeker te zijn van die afstand in Rome zal ze dan 2.27.28 moeten zwemmen.

Stefan Nystrand (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Stefan Nystrand (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

In de categorie ‘opvallende prestaties’ viel zeker ook de 100vrij van Joeri Verlinden. Of beter : de 100vlinder van Joeri Verlinden. Gisteren kwam hij tot een nieuwe Nederlandse toptijd op de 200m en omdat in tegenstelling tot eerder dit toernooi het gevoel nu wel goed was, besloot hij op de 100vrij van vandaag ook 100vlinder te zwemmen. Het resultaat was een tijd onder het NR van Robin van Aggele (52.20) met 51.97. Natuurlijk zal deze tijd niet erkent worden als Nationaal record, maar het kan de beslissing over wel of niet naar Rome misschien nog positief beïnvloeden. Sebastiaan Verschuren kwam met zijn 49.47 binnen een seconde van de limiet voor Rome (48.55), waarbij hij zich als 2e plaatste voor de finale. Alleen Stefan Nystrand zwom met 49.35 net iets sneller. De A-finale sloot op 50.39, de tijd van Joeri Verlinden was de eerste reserve voor de B-finale. Om die te halen had hij nog 0.04 harder moeten zwemmen.

De 50m vrijeslag bij de dames werd gedomineerd door de dames van EIFFEL swimmers PSV. Nummers 1 tm 4 kwamen allen uit Eindhoven :
1. Marleen Veldhuis 25.10
2. Ranomi Kromowidjojo 25.13
3. Inge Dekker 25.29
4. Hinkelien Schreuder 25.37
Vanavond zullen zij gaan strijden voor de 2 tickets voor Rome. Daarvoor zal het waarschijnlijk nog minimaal een halve seconde harder moeten.

Tagged as: , ,

6 Comments

 1. Weet iemand al waarom deze time-trail er was nou ik vond het volgende:

  Hij wil aantonen dat de selectieprocedure voor de Wereld Kampioenschappen voor Rome niet eerlijk verloopt. Er wordt tijdens de Amsterdam Swim Cup met pakken gezwommen waar niet alle zwemmers over kunnen beschikken. Deze pakken laten echter duidelijk zien over meer drijfvermogen te beschikken. Met name bij de schoolslag maakt dit veel verschil.
  Lennart Stekelenburg wijgert aan deze ‘pakkenwedloop’ mee te doen tijdens deze Nederlandse kwalificatiewedstrijden. Daarom heeft hij vanmiddag om exact 12.45uur een speciaal aangevraagde time-trial gezwommen in het bewuste pak. Zijn ongelooflijke 59.50 maakt duidelijk duidelijk dat het pak lijdt tot oneerlijke concurrentie. Deze tijd is ruim 1,5 seconde sneller dan zijn tijd van vanochtend uit de series (1.01.09), ruim onder zijn persoonlijk record (1.00.56) en een absolute wereldtijd

 2. Mooi statement. Hulde aan Lennart! Welke zwemmers volgen?

 3. @Ron

  Hoe kan een pak dat gewoon via internet te koop is niet voor iedereen beschikbaar zijn?

 4. Ik denk dat Lennart bedoelt dat er met twee maten gemeten wordt voor wat betreft de sponsor afspraken. Aan de ene kant heeft Jacco zich als KNZB te houden aan het contract met Speedo (en mogelijk dat dit ook verplicht is gesteld door Speedo bij de sponsorafspraken voor de swimcup), aan de andere kant treed Jacco die regels zelf als trainer van NZE.
  Ben ZEER benieuwd naar hoe dit zich gaat ontwikkelen. Misschien alle prestaties in een Jaked ongeldig verklaren ? Of de limieten ‘met Jaked’ aanpassen ? Dan wordt de ploeg voor Rome wel erg klein……
  Overigens ZOU het wel kunnen, want in de richtlijnen voor Rome staat vermeld :

  Wedstrijdkleding
  Ten aanzien van de wedstrijdkleding zijn de onderstaande aanvullende maatregelen van toepassing:
  3. Indien tijdens of na de kwalificatieprocedure een bepaald wedstrijdpak/broek bewezen veel voordeel geeft ten opzichte van andere zwempakken/broeken, kunnen de richt- en vormbehoudtijden (sneller voor prestatie in het betreffende pak) en/of de kwalificatieprocedure (ranking ten gevolge van zwemmen in betreffend pak) hierop aangepast worden.

 5. Het lijkt me lastig de regels achteraf te bepalen. Lennart heeft laten zien dat het voordeel aanzienlijk kan zijn. Daarvoor is zijn 100 school helaas niet alleen maatgevend. Marleen had op de 100 vrij minder voordeel. Maar met het oog op het materiaal zou je of met Jaked behaalde WK richttijden in sommige gevallen moeten afwijzen of met LZR bijna behaalde richtijden moeten toewijzen (denk bv. aan 200 vrij Sebastiaan en 1500 vrij Job en Arjen).

 6. @Ron “Lennart Stekelenburg wijgert aan deze ‘pakkenwedloop’ mee te doen tijdens deze Nederlandse kwalificatiewedstrijden”

  Volgens mij weigert hij niet zozeer maar baalt hij dat hij achter de feiten aanloopt. Er zijn bij NZA andere belangen (lees: sponsor) die hem eigenlijk weerhouden een ander pak te dragen. Hij was daarbij ook eventjes bang dat Robin en Thijs in een Jaked “over hem heen” zouden zwemmen. Overigens zijn alle (of in ieder geval bijna alle pakken ) vrij verkrijgbaar mits je de contacten én het geld (of de status van een wereldzwemmer) hebt.

  Ik snap het verschil niet helemaal met het pak van Speedo toen die (voor de OS) voor het eerst op de markt verscheen. Toen was er ook een min of meer ongelijke strijd met zwemmers die de pakken wél hadden en niet. Het is wel duidelijk als je niet in Eindhoven zwemt moet je assertief en alert blijven op de ontwikkelingen: dan kunnen we immers allemaal in een op maat gemaakt Jaked zwemmen op de Swimcup.

  Overigens ben ik nog steeds van mening dat het om de zwemmer in het pak gaat en niet het pak om de zwemmer. Alle beetjes helpen maar Lennart, Lia, Moniek, Robin en Marleen zijn echt wel bloedje goed geweest dit weekend!

Leave a Response