Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Frederick Bousquet zwemt 3e tijd ooit op 100vrij (video)

Email dit bericht Print dit bericht
Frederick Bousquet

Frederick Bousquet

In 2005 zwom hij als 24 jarige nog 49.06 op de 100vrij. In 2006 stelde hij dat bij tot 48.97. Gedurende 2008 en 2009 wist hij nog wat te verbeteren tot 48.48 en nu in de finale van de Franse Kampioenschappen bracht hij 47.15 op de klokken. Gestoken in wat in de beelden zeer veel weg heeft van het pak wat ook Marleen Veldhuis droeg toen ze het wereldrecord op de 50vlinder zwom tijdens de Amsterdam Swimcup, een Jaked dus, knalde Fred Bousquet weg bij de start om niet meer in gehaald te worden. Na 50m lag hij nog 0.02 voor op het wereldrecord van Bernard, maar in de laatste meters kon hij dat tempo niet vasthouden en finishte net boven de 47 seconden. Met zijn tijd stijgt hij in 1x van plaats 25 op de eeuwige ranglijst naar plaats 3, vlak achter de tot gisteren snelste man Eamon Sullivan (47.05).

Nummer 2 in de finale werd Alain Bernard die omdat hij wilde weten hoe hard hij kon zwemmen zonder een laatste generatie badpak gekozen had voor een Arena zonder polyurethaan. Dat werd dus 47.51, ruim een halve seconde boven zijn wereldrecord van gisteravond. Andere opvallende tijd was er voor William Meynard die zijn persoonlijke record van voor dit toernooi bijstelde van 48.80 tot 47.77 in de finale. Voor Amaury Leveaux bleef er niet meer over dan een estafette plek voor de 4x100vrij, nu Bousquet zijn tijd van de halve finale (47.76) ruimschoots passeerde. Leveaux kwam in de finale niet verder dan 48.17. Met deze finale tijden heeft Frankrijk nu 4 mannen in de top 10 allertijde. Het oude wereldrecord van Pieter van den Hoogenband is ondertussen buiten de top 25 van beste tijden gevallen, de toptijd van Alexander Popov (48.21) is niet langer te vinden bij de beste 70 tijden ooit gezwommen.

Bij de dames stuurde Malia Metella een bericht de wereld in dat ook zij een finale kandidaat is in Rome. Met 53.49 stelde ze het Franse Record van Celine Couderc uit Beijing met een halve seconde bij. Ook Aurore Mongel bleef met 53.66 onder het oude record, de overige dames eindigden ruim boven de 55 seconden.

Op de 200rug plaatste Sharon van Rouwendaal zich met een 6e plaats in de halve finale voor de finale van morgenavond. Met 2.15.75 was ze ruim sneller dan haar serie tijd van vanochtend (2.18.51), maar nog wel een stukje verwijderd van haar eigen Nederlandse Jeugd record van 2.13.74. De snelste dame naar de finale is Cloe Credeville met 2.09.62, gevolgd door Alexianne Castel en Alexandra Putra met 2.10.16 en 2.10.22. Esther Baron zwom een bekeken halve finale en finishte in 2.13.55, de 4e tijd.
Bij de heren 200rug was er wederom een Frans Record te melden, dit keer voor Pierre Roger. In de eerste halve finale zwo hij naar 1.56.64 en verbeterde daarmee het oude record van Simon Dufour uit 2003. Simon zwom destijds in Barcelona naar 1.57.90, nu ging het dus dik een seconde harder. Voor Pierre betekent dit een sprong op de eeuwige ranglijst van plaats 46 begin dit jaar naar nu plaats 14.

Met 4.07.68 wist Ophelie Cyrielle Etienne zich niet te plaatsen voor Rome. De 2 tickets beschikbaar voor de Franse dames gaan Camille Mufat in 4.06.13 en Coralie Balmy in 4.04.96. De winnares vanavond was dezelfde als op de dubbele afstand : Camelia Potec uit Roemenie. Haar tijd was 4.03.50.
Bij de heren was de titel voor favoriet Nicolas Rostoucher en met zijn 3.46.28 mocht ook een Frans Record bijschrijven in het toch al dikke boek. Hij dook bijna 8 tienden onder zijn eigen record gezwommen in Budapest in 2006. Ahmed Mathlouthi (TUN) bleef met 3.47.05 nog aardig in het spoor van Nicolas, Anthony Pannier was de 2e Fransman in de uitslag met 3.49.55.

Gabriella Fagundez (Foto : Streeter Lecka/Getty Images)

Gabriella Fagundez (Foto : Streeter Lecka/Getty Images)

2 dames onder de 59 en nog eens 3 dames onder de minuut was de score na 2 halve finales van de 100m vlinderslag. Snelste door naar de finale was Gabriella Fagundez (SWE), gevolgd door 7 Franse dames, onder aanvoering van Aurore Mongel. Voor de enige andere niet Francaise in de halve finale, Jessica Dickons (GBR), was er plaats 15 te noteren in 1.02.34.
Bij de heren scherpte Rafael Munoz Perez het kampioenschapsrecord aan tot 50.85, net boven zijn Europese record van 50.58 en het wereldrecord van Ian Crocker (50.40). Bij afwezigheid van Frederick Bousquet, die een (goede) keuze had gemaakt om de 100vlinder te laten zitten voor de 100vrij, was het Clement Lefert die het Franse record van Bousquet wist te evenaren in 51.50. Voor de Belgische zwemmer Francois Heersbrandt was er met 52.94 ook een finaleplaats weggelegd, hij finishte in de halve finales als 4e.

Frans record 22 (in 3 dagen!) kwam op naam van Sophie De Ronchi op de 200m schoolslag. Met een eindtijd van 2.25.19 verbeterde ze haar eigen record uit de series met een kleine seconde. In de series had Sophie met 2.26.33 als korte metten gemaakt met het record van Karine Bremond uit Sydney 2000 (2.27.13). Coralie Dobral finishte als 3e in 2.26.71, maar omdat Sara El Bekri een Marokkaanse is, gaat zij als 2e francaise naar de WK in Rome. De 2.27.00 van Fanny Babou liet haar met lege handen achter.
Een zelfde situatie ontstond later ook bij de heren finale 200m schoolslag. Tony De Pellegrini (27) won die in een dik persoonlijk record van 2.11.42, voor engelsman Kris Gilchrist in 2.12.08 en Thibault Marand in 2.12.12. Voor Thibault betekent dat een ticket voor Rome, voor Fabien Horth (2.12.52) en Olympisch medaille winnaar Hugues Dubosque (2.13.23) was er geen prijs of plaatsing.

Tagged as: , ,

5 Comments

 1. Bousquet was in de finale van de OS op de 4×100 ook al de snelste Fransman met 46.6. Zijn progressie blijft opmerkelijk, maar toen was hij ook al heel goed zonder Jaked.

 2. Hij was altijd al (heel) goed (vooral op de korte baan), maar 46.63 met een overname van 0.08 in de estafette waar je voor Olympisch goud zwemt en voorop ligt, of 47.15 individueel met een bloktijd van 0.77 scheelt toch nog wel een beetje. Misschien dat z’n huidige vriendin (Laure Manaudou) een positieve invloed op hem heeft :)

 3. op swimnews staat een schitterend verhaal van Lionel Horter, trainer van Leveaux. Ook hij durft inmiddels hardop uit te spreken dat de huidige pakken en de slappe houding van de FINA de sport volledig aan het vernielen zijn. Eerder deze week al een vergelijkbaar stuk van Jacco. De topcoaches, ook die van de winnaars, lijken inmiddels door te krijgen wat er mis is. Nu de FINA nog.

 4. Dat stuk had in inderdaad vanochtend ook voorbij zien komen, maar was ik nog niet aan toe gekomen om te behandelen. Voor wie het artikel niet helemaal wil lezen, een korte samenvatting :

  Lionel Horter, de coach van Amaury Levaux, de wereldrecordhouder op de 100m vrijeslag in het 25m bad, vertelt openhartig dat zijn pupil last heeft van wat hij beschrijft als ‘suit psychosis’. De badpakken bepalen volgens hem voor een groot gedeelte de uitslag en al snel wordt er een parallel getrokken met het gebruik van doping. In 1994 was het het doping verhaal met de Chinezen en nu dus met de badpakken.
  Op de vraag of de mensen die gebruik maken van de laatste generatie pakken oplichters zijn is hij duidelijk : de zwemmers zijn niet de daders maar de slachtoffers van de besluiteloosheid van de FINA.
  Voor de Franse kampioenschappen heeft Horter een uitgebreide discussie gevoerd met de Franse bond over eventuele maatregelen, maar omdat de badpakken (bv Jaked) door de FINA zijn goedgekeurd, kozen ze ervoor om de pakken toe te staan. Achteraf geeft hij toe had hij waarschijnlijk aangedrongen op een andere beslissing.
  Voor zijn eigen carrière als trainer geeft hij aan dat als de pakken uiteindelijk de bepalende factuur zullen worden, net als in de autosport de auto en niet de chauffeur, hij niet weet of hij verder wil gaan als trainer. Hij heeft geen zin om zijn leven te wijden aan iets waar hij zich slecht bij voelt.

 5. Overigens: Bernard kan stellen dat het geen ‘laatste generatie’ zwempak was, het betrof wel een nieuw model van Arena met corset. Dus wellicht niet de technologie van de laatste generatie, maar ook zeker niet het soort pak van voor het LZR-tijdperk.

  Het is opmerkelijk hoe die grens inmiddels ook weer verlegd is en de LZR nu ‘een normaal pak’ lijkt te zijn. Hebben we het straks over pak X, dat vals spelen is, omdat het niet van de Jaked-generatie is?

Leave a Response