Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

De Jaked review

Email dit bericht Print dit bericht

jaked(Google translation available) Het was tijdens de limietwedstrijd in Eindhoven op 22 februari dat we voor het eerst een Jaked meemaakten. Jasper van Mierlo van zwemvereniging Budel had het pak op de kop getikt en zwom de 50vrij erin. Na afloop verklaarde hij dat hij het gevoel had dat hij hoger op het water kwam te liggen en het wel erg makkelijk vol kon houden. Zijn tijd was echter zo’n halve seconde boven zijn persoonlijk record en dus leek het ‘een van de’ pakken te worden die leuk mee konden doen, maar geen concurrent zou worden voor de Speedo LZR. Twee maanden later bleek dat duidelijk een verkeerde conclusie te zijn geweest…

De aanschaf

Op de site van Jaked kan het pak gewoon besteld worden. Omdat kunststoffen eenvoudig te kleuren zijn en Jaked graag wat aandacht wilde voor hun badpak, bieden de de pakken in diverse kleuren aan. Er is via de site van Jaked keuze uit 6 verschillende kleuren : zwart, oranje, brons, goud, rood en roze. In de praktijk blijkt echter dat er meer kleuren beschikbaar zijn getuige het groene en zilveren pak wat te zien was tijdens de Amsterdam Swimcup. Kosten voor een volledig is € 372,00, voor een pak tot de knie is het € 336,00. Beide prijzen zijn inclusief verzendkosten. Daarmee is het pak een stukje goedkoper dan de LZR van Speedo die standaard aangeboden wordt voor net boven de € 400,00 voor een heel pak.

Om de juiste maat te bepalen is er een maattabel beschikbaar waarin aan de hand van de lengte en het gewicht van de persoon een maat gekozen kan worden. Deze tabel is wel afgestemd op de bouw van de Italianen, waardoor het voor de Nederlandse zwemmer/zwemster soms een beetje schipperen zal zijn tussen de ene maat als je kijkt naar de lengte en een maatje kleiner als je kijkt naar het gewicht. En natuurlijk zal er altijd geprobeert worden een zo klein mogelijk pak aan te trekken, waardoor de kleinste van de 2 meestal de beste keuze lijkt te zijn.jaked-tasje

Na de invoer van wat gegevens blijkt dat er geen echte webshop achter de voorpagina zit, de ‘verkoop’ eindigt met de melding dat er zo spoedig mogelijk contact opgenomen zal worden. Binnen korte termijn verscheen er een mailtje in onze mailbox, waarin bevestigd wordt dat we een bestelling hebben gedaan. Om de maat te controleren wordt er nog gevraagd om de exacte lengte, gewicht en borst omvang. Verder worden er bankgegevens vermeld in de mail met het verzoek om het bedrag van € 372,00 vooruit te betalen en de bevestiging van betaling op te sturen via email.

De bestelling werd uiteindelijk afgerond op donderdag en de volgende week op maandag werd het pakketje al aangeboden, een dikke plastic zak van UPS. Het badpak was dus rechtstreeks uit Italië opgestuurd via UPS en binnen 3 werkdagen bij ons in bezit.  Van de buitenkant was niet te zien wat er precies in de doos zat, gunstig om te voorkomen dat het ergens zou ‘blijven hangen’. Bij het openen van de zak vonden we een speciaal Jaked tasje met daarin ons (roze) badpak.

Het badpak

Het label met maten en wasvoorschriften

We hadden gekozen voor de lekker opvallende roze variant, een lang dames pak maat 22. Dit zou volgens de maat tabel goed moeten zijn voor meiden/dames tussen de 1.45 en 1.49 en tussen de 51 en 55 kg. De maatvoering op de website van Jaked is internationaal ingericht, want het label verteld ons dat het gaat om een UK/USA maat 22. De reden om deze maat aan schaffen was omdat we het pak vooral willen testen bij de oudere minioren/jongere junioren om te zien of het pak bij die groep ook een positief effect heeft en hoeveel verschil het maakt.
Op het label aan de binnenkant ook een aantal standaard tekens voor de wasvoorschriften. Van links naar rechts :

 • Handwas
 • Koud bleken in verdunde vorm mogelijk
 • Niet chemisch reinigen
 • Niet strijken
 • Mag niet in de droogtrommel

Niet echt verrassend, buiten de mogelijkheid om het pak te bleken, dat lijkt ons niet echt bevorderlijk voor de kleur, al biedt het wel de mogelijkheid het pak te ‘pimpen’.

Het badpak is van buiten gemaakt van een soort rubberachtig materiaal, wat het meeste voelt als een ballon. Aan de achterkant bevindt zich een stevige rits die loopt vanaf de nek tot de onderrug, waarbij duidelijk opgemerkt kan worden dat deze minder ver doorloopt als bij de LZR. Een regelmatig gehoorde opmerking bij dat badpak is dat de rits wel erg laag uitkomt, daar heeft de Jaked een stuk minder van.

voor-en-achterkant

Aan de binnenkant zit een soort stoffen afwerking, met een extra stoffen strip op de plek waar zich de naden bevinden. Omdat het pak van een niet doorlaatbaar materiaal gemaakt is, is er geen aparte stof aangebracht rond het kruis, er wordt vanuit gegaan dat het pak standaard al niet doorschijnt.

binnenkant

Het materiaal

Op de website van Jaked vinden we dat de pakken die zij maken bestaan uit

 • Polyurethaan
 • Polyamide

Polyurethaan
Het bestandsdeel Polyurethaan (PU) bestaat eigenlijk uit 2 segmenten, een hard segement en een zacht segment. Door deze segmenten op een juiste manier te combineren ontstaat er een materiaal wat wat voor heel veel zaken toegepast kan worden. Zo kan het tegelijkertijd buigzaam maar toch sterk en slijtvast zijn, een eigenschap die bij bijvoorbeeld de badpakken erg wenselijk is. Een andere zeer belangrijke eigenschap is de lage waterdoordringbaarheid. Deze eigenschap die in de nieuwe regels van 2010 beperkt zal worden, is wat een pak van dit materiaal zo snel maakt. Doordat het geen water doorlaat, wordt de zwemmer als het ware een surfplank die op het water komt te liggen, met daardoor veel minder weerstand. Meer informatie over Polyurethaan is onder andere te vinden op wikipedia.

Polyamide
Dit materiaal is beter bekend onder de noemer Nylon, een kunststof die net als PU te bewerken is tot een soepel materiaal, bijvoorbeeld gebruikt in panty’s, of een hard materiaal zoals in een kunstgewricht. In het badpak van Jaked wordt het materiaal vooral gebruikt aan de binnenkant van het pak, waardoor een betere pasvorm bereikt wordt en het pak ook een stuk beter aan en uit te trekken is en confortabeler zit dan wanneer het pak in zijn geheel uit PU had bestaan. Verder zorgt het ervoor dat het PU aan de buitenkant minder snel scheurt doordat de Nylon het bij elkaar houdt.

Buiten deze 2 materialen wordt ook nog melding gemaakt van Elastomeer, maar aangezien Polyurethaan een soort Elastomeer is, zal het gebruik daarvan waarschijnlijk onderdeel zijn van de buitenkant van het pak.

De Dubai Charter

In de nieuwe reglementen van de FINA, vastgelegd in de Dubai Charter, is een aantal beperkingen beschreven waaraan badkleding moet voldoen. De belangrijkste 2 hierin zijn :

 • Drijfvermogen van maximaal 100gram
 • en per 1 januari 2010 : de doorlaatbaarheid van de stof waaruit de badkleding is gemaakt

Natuurlijk hebben we met onze huis-tuin-en-keuken manier ook van de Jaked het drijfvermogen gemeten en deze bleef ruim onder de toegestane 100gram. Met ongeveer 50 gram aan het badpak ging deze nog steeds naar de bodem. Wel moet opgemerkt worden dat doordat het materiaal in zijn geheel geen water of lucht doorlaat, er eenvoudig een luchtbel gevangen  kan komen te zitten binnen het pak. Dit wordt redelijk afgedekt door een van de andere regels van de FINA, dat het pak de contouren van het lichaam moet volgen, maar is natuurlijk nauwelijks te controleren.
Voor wat betreft de doorlaatbaarheid heeft het pak dus wel een probleem en het zal dan ook niet goedgekeurd worden voor gebruik na 1 januari 2010. Dit wordt overigens ook zonder enig probleem bevestigd door Jaked zelf, waarbij ze natuurlijk aangeven al bezig te zijn met een nieuw pak voor 2010 en later.

Aan- en uittrekkenafwerking

Toen de LZR net uit kwam was er veel te doen over het aan en uittrekken van het pak. Speedo plaatste zelfs een video op de website om aan kopers uit te leggen hoe het pak het beste aangetrokken kon worden. Laten we voorop stellen dat als het pak gekocht is om echt goed strak te zitten, zal het nooit makkelijk aan of uit zal gaan. Van diverse gebruikers van de Jaked hebben we te horen gekregen dat het tussen de 20 en 40 minuten duurt om het pak aan te krijgen en tussen de 5 en 15 minuten om het uit te trekken. Daarbij hebben we al diverse blaren op vingers zien staan, dus de conclusie kan zijn dat het aantrekken van een Jaked iets is wat je in moet plannen. Belangrijkste hierbij is dat de zwemmer zich heel goed afdroogt. Het aantrekken van het pak als de zwemmer nog nat is, is nagenoeg onmogelijk. In tegenstelling tot de LZR is de rand bij de enkels een stuk minder strak, waardoor het pak wel makkelijker over de voet/enkel te krijgen is. Daar zit dan ook direct een klein minpuntje van de Jaked, de afwerking aan het eind van de pijp lijkt wat ‘goedkoop’. Een eenvoudig stikseltje zou ervoor moeten zorgen dat het materiaal niet gaat scheuren of iets dergelijks, de toekomst zal het leren of deze oplossing voldoende is.

Het zwemmen

En dan komen we uit bij waar het nu eigenlijk allemaal op wordt gedaan : het zwemmen in een Jaked.
Een korte blik op alle records van de afgelopen weken/maanden laat direct al iets opvallends zien : het lijkt erop dat de Jaked vooral heel goed werkt bij de vlinderslag en de schoolslag. Daarop zijn met de Jaked echt enorme sprongen gemaakt, vaak meer dan een seconde op een 100m. Grootste voorbeelden zijn de 50.46 van Rafael Munoz Peraz (ESP) en Marleen Veldhuis op de 50 en 100m vlinderslag en binnen Nederland Lia Dekker en Moniek Nijhuis op de schoolslag afstanden. Natuurlijk maakt het wereldrecord van Alain Bernard op de 100vrij (gezwommen in de Arena X Glide die qua materiaalgebruik vergelijkbaar is met de Jaked) en het wereldrecord van Frederick Bousquet op de 50vrij (in Jaked) duidelijk dat ook daarop nog winst te behalen is, maar dan spreken we over aantal tienden tot een halve seconde op 100m. Bij de 100m schoolslag wordt door diverse mensen meer dan een seconde gewonnen, denk aan de 59.50 van Lennart Stekelenburg bij de Amsterdam Swimcup, een volle seconde sneller dan zijn oude PR en Nederlands Record.

De vraag waarom het effect bij schoolslag en vlinderslag groter is dan bij de vrijeslag is niet direct wetenschappelijk te onderbouwen, maar kijkend naar de ligging bij de 4 slagen lijkt de houding bij rug en borst het meest op elkaar en bij school en vlinder het meest op elkaar. Blijkbaar zorgt de houding bij de schoolslag en vlinderslag, die vaak iets verticaler is dan bij de borst en rugcrawl, ervoor dat de opwaartse stuwing nog groter is. En doordat de Jaked geen water doorlaat wordt de zwemmer als een soort surfplank naar/op het wateroppervlakte geduwd.
Een andere reden voor de grotere winst bij de vlinder/school tov de vrij/rug is misschien dat het effect van de LZR op die laatste 2 slagen al veel groter was. De Jaked zorgt dan meer voor een soort inhaalslag. Om dat te bepalen zouden de ranglijsten verder doorgespit moeten worden, waarbij het vaak onbekend is waarin werd gezwommen. Voor deze review gaat dat op dit moment te ver.

De testen

Laten we voorop stellen dat we geen wetenschappers zijn. Er was geen wetenschappelijke opstelling, geen controle groep en zelf de gelijke omstandigheden kunnen over gediscussieerd worden. Het enige wat we hebben proberen te doen is 2 zwemsters (uit 1996 en 1998) in de Jaked laten zwemmen, hun race op video opnemen en de tijd klokken en vergelijken met de informatie (tijden, techniek, etc) die we reeds over hen hadden.

Het meisje uit 1998 zwom eerst een 50m vlinderslagen 50m vrijeslag  met Jaked, daarna 50m vlinderslag en 50m vrijeslag met haar normale wedstrijdbadpak. Haar persoonlijke records op die 2 afstanden zijn 38.18 en 32.78, beiden gezwommen tijdens de Kring Sprint Kampioenschappen waarvoor ze volledig uitgerust was. Nu tijdens de training zwom ze in Jaked naar 38.22 op de vlinder en 32.82 op de vrij. Beide tijden dus net iets boven haar persoonlijke records van februari. Puur op de cijfers geen schokkend resultaat, maar in haar gewone badpak kwam ze tot 39 hoog op de vlinder en 33 laag op de vrij. Tussen de afstanden zat ruim de tijd om te herstellen en dus lijkt er een seconde winst te behalen op de vlinder en een halve op de vrij.

Het meisje uit 1996 zwom na het inzwemmen een race over 50m schoolslag. Begin februari kwam zij bij dezelfde sprint kampioenschappen tot een pr van 41.08. Daarna heeft ze nog een aantal keren 50m schoolslag gezwommen als losse afstand of als split van de 100m en zwom ze de volgende tijden : 42.00, 42.73 en 41.87, een aardig constante lijst. In de race met de Jaked aan kwam ze tot een tijd van 39.3 !!!. Een verbetering van bijna 2 seconden op 50m.

Afgelopen zondag zwom ze de 50schoolslag nogmaals in een Jaked tijdens een officiële wedstrijd en kwam toen tot een tijd van 39.29, over constant gesproken…

Mentaal

De testresultaten zijn zoals direct al aangegeven niet wetenschappelijk bereikt. En bij de jongste jeugd (minioren/junioren) is de mentale factor natuurlijk ook niet te onderschatten. Het feit dat je een badpak aan trekt waarin door toppers wereldrecords gezwommen wordt kan uiteraard ook voor een stevige boost in je zelfvertrouwen zorgen. Feit blijft echter wel dat de tijden die door onze twee proefkonijnen zijn gezwommen, beduidend onder de tijden liggen die met ‘normale’ badkleding gezwommen werden.

Conclusie

Ons doel was om te bepalen of de Jaked ook werkt bij de minioren en junioren en op basis van wat we gezien hebben is het antwoord daarop een volmondig ja. Dankzij het niet-waterdoorlatende materiaal waarvan de Jaked is gemaakt komen ook de jongste zwemmertjes hoger op het water te liggen waardoor ze sneller vooruit komen. Het effect lijkt het grootst te zijn bij vlinderslag en schoolslag, omdat de houding bij die slagen (enigszins diagonaal tov horizontaal bij rugslag en vrijeslag) er voor lijkt te zorgen dat er meer opwaartse kracht ontstaat.
Op de vraag hoeveel het nu scheelt is geen eenduidig antwoord te geven, dat verschilt enorm per zwemmer. Maar onze verwachting is dat het bij schoolslag en vlinderslag 1 tot 2 seconden per 50m kan opleveren, waarbij het effect wel eens groter kan zijn bij de iets minder getalenteerde zwemmers. Die groep ligt vaak van nature wat dieper in het water en zou dus meer profijt moeten hebben van de opwaartse kracht van de Jaked.

Laatste punten van aandacht : vanaf volgend seizoen zal er waarschijnlijk door de KNZB beperkingen opgelegd worden voor het gebruik van badpakken met lange pijpen bij de meisjes minioren en junioren. Dit zal betekenen dat de aanschaf van een Jaked voor de zwemmers in die leeftijdscategorieën iets is waar je goed over na moet denken. En aangezien de huidige versie na 1 januari 2010 verboden zal zijn, is wachten tot ze oud genoeg zijn om hem weer aan te mogen ook niet gaan werken.

Tagged as: ,

4 Comments

 1. Hey Martin,

  Goed verslag van wat we gedaan hebben……en inderdaad, de jaked levert in onze kleine vorm van testen zeker voordeel op. Er zullen nog wel testjes volgen en hoop dat je alle geinteresseerden op de hoogte houdt via je site!

  Ben wel benieuwd wat voor tijden er komend seizoen gezwommen gaan worden door minioren zwemsters die nu zwemmen in bijvoorbeeld een LZR, als de regel komt dat minioren en junioren alleen nog mogen zwemmen in een basic badpak zonder pijpen….Jammer dat de invloed van een LZR niet getest is bij deze groep zwemmers terwijl ik toch al veel minioren/ junioren in deze pakken heb zien starten en zien zwemmen naar mooie tijden.

  Groetjes

  Yvon

 2. Hey Martin,

  Na te horen te hebben gekregen van Sven Kardol dat je een zwemsite was begonnen, was ik meteen gaan kijken uit alle nieuwsgierigheid. De site heeft een simpel maar overzichtelijke layout, en er zijn een hoop belangrijke berichten die ik alleen op deze site kon vinden en niet op andere “zwemsite’s” . Ook zijn de berichten in een duidelijke taal geschreven.
  Maar wat ik vooral leuk vind aan deze site, is het testen van de pakken, wat het een stuk origineler maakt dan andere zwemsite’s, en zo weet ik nog wel een aantal positieve dingen op te noemen.

  Het is trouwens erg leuk dat je mij als voorbeeld neemt in dit artikel, hoewel je 1 ding over het hoofd hebt gezien. De tijd die ik had gezwommen op 22 februari 2009 (24.11) is een 50m bad tijd, en het is dus wel degelijk een PR, al is het maar 1 honderste van een seconden, op deze wedstrijd was ik niet getaperd. En op de wedstrijd waar ik mijn PR had staan was ik al begonnen aan het taperen.

  Ik wens je veel succes met de site, en ik zal hem zeker vaker gaan bekijken voor leuke zwemfeiten!

  Groeten,

  Jasper van Mierlo

 3. Ontzettend leuk om te lezen over hoe jullie het pak hebben getest en beschreven, vooral omdat er nu zo veel over te doen is met het WK in Rome.

  Ik heb wel nog een vraag. Het schijnt dus dat de pakken zorgen voor meer drijfvermogen, waardoor men hoger op het water komt te liggen. Verder zitten ze heel strak, en moeten gelijk na de wedstrijd los gemaakt worden omdat veel zwemmers(sters) anders niet goed kunnen ademen.
  Dan vraag ik me af:
  1. Als het pak een groot drijfvermogen heeft, heeft het dan geen nadelig effect op je onderwaterfase. Dat deze korter wordt, of dat het lastiger wordt om deze lang te houden (omdat je omhoog wordt gestuwd)?
  2. Is het pak wel geschikt voor de lange afstand, omdat het zo strak is. Bij lange afstanden is er meer spraken van een aerobe prestatie waar veel zuurstof voor nodig is. Als de pakken zo strak zitten, krijgt men op de lange afstanden dan nog wel genoeg lucht?

  Ik weet neit of deze vragen te beantwoorden zijn, maar deze schieten mij wel steeds te boven bij het kijken naar de zwemwedstrijden..

  Groet,

  Remco

 4. @Remco. Allereerst is alles wat wij gedaan hebben niet wetenschappelijk onderbouwd, anders hadden we (hopelijk) wel in dienst getreden bij de FINA en de hele chaos kunnen voorkomen :)
  Voor wat betreft jouw vragen :

  1. Het pak heeft uit zichzelf geen drijfvermogen, het heeft vooral te maken met de lucht die opgesloten raakt in het pak. Als je het aan hebt kan je werkelijk een luchtbel creëren onder de stof. Uiteraard gaat dat voordeel verloren als het water in je pak loopt.

  En daarmee direct het antwoord op vraag 2 : de winst die je op de kortere afstanden hebt, heb je vrijwel zeker niet (helemaal) op de langere afstanden. Het pak sluit niet dusdanig goed dat er totaal geen water in komt. Daarmee is het drijfvermogen effect op de langere afstanden een stuk(je) minder dan op de korte afstanden.
  Over het strak zitten van het pak en daarmee het negatieve effect op de aerobe prestatie kan ik alleen zeggen dat de vorige generatie pakken ook zeer strak zaten, dus mogelijk is dat effect al ‘verwerkt’ in de oude wereldrecords.

  Groet

  Martin

Leave a Response