Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

China ontsnapt aan uitsluiting voor Rome

Email dit bericht Print dit bericht

ChinaIn de reglementen van de FINA staat in regel DC 12.1 dat als er in een land 4 positieve gevallen van doping gevonden worden in een jaar, dat land in zijn geheel voor 12 maanden wordt uitgesloten voor internationale wedstrijden. Er is echter een ontsnapping mogelijk, als het land de positieve gevallen zelf bekend maakt. In dat geval wordt het land niet uitgesloten, een soort stimulans voor landen om actief bezig te blijven met dopingcontroles. Door deze regel ontsnapt China aan een 12 maanden schorsing, nu blijkt dat er in 2008 niet minder dan 7 positieve gevallen zijn geweest. Het betreft daarbij 6 mannen en 1 vrouw, allemaal positief bevonden aan het gebruik van Clenbuterol.

Kunpeng Ouyang (FRANCOIS-XAVIER MARIT/AFP/Getty Images)

Kunpeng Ouyang (FRANCOIS-XAVIER MARIT/AFP/Getty Images)

De 7 zwemmers zijn door de Chinese bond voor het leven geschorst, een opvallende straf omdat er normaal gesproken 2 of 4 jaar op een dergelijke overtreding staat. Mogelijk dat China een signaal wil afgeven, of ervoor wil zorgen dat deze sporters in de toekomst niet nog een keer gepakt kunnen worden. Het is overigens nog niet duidelijk of het positieve geval van rugslagzwemmers Kunpeng Ouyang 1 van deze 7 is. Kunpeng Ouyang werd op 1 mei 2008 nog voor 2 jaar geschorst door het CSA.

Tagged as: , ,

Leave a Response