Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Blue70 toch minder drijfvermogen dan verwacht

Email dit bericht Print dit bericht

Blue70Een week of 2 geleden hebben we van zwemsite.nl de LZR van Speedo getest op drijfvermogen. Dat pak bleef keurig binnen de gestelde limiet van 100gram en dus had het er alle schijn van dat de gekozen waarde mogelijk een relatie heeft met het feit dat Speedo de hoofdsponsor van de FINA is. Tijdens die test hadden we helaas geen beschikking tot een van de concurrenten van de LZR, de Blue70 Nero. Vanochtend konden we dit pak eindelijk lenen (met dank aan Thomas van Mierlo) om te meten hoeveel drijfvermogen dit, vooral uit neopreen bestaande, pak nu werkelijk had.

Tijdens de test die hetzelfde is uitgevoerd als met de LZR, hebben we een variabel gewicht aan het pak gehangen. Daarbij hebben we geprobeerd zoveel mogelijk lucht uit het pak te verwijderen, zodat het werkelijke materiaal getest kon worden en niet eventueel opgesloten lucht. Hierbij viel het op dat uit de Blue70 enorm veel kleine belletjes kwamen, wat er op lijkt te duiden dat het gebruikte materiaal wel wat lucht opslaat. Het zou dus kunnen dat deze lucht nog voor (wat) extra drijfvermogen kan zorgen, zeker aan heb begin van een race. Wel moet opgemerkt worden dat als een pak door een zwemmer gedragen wordt, het materiaal natuurlijk enigszins uitgerekt wordt waardoor de lucht zal ontsnappen.

Als eerste hebben we het maximaal aanwezig gewicht van zo’n 160 gram aan het pak gehangen, waarbij het overduidelijk direct richting de bodem ging. Ook bij zo’n 120 gram was er nog geen sprake van een drijvend pak, dus hebben we het gewicht nog verder verlaagd. De laatste test hebben we gedaan met ongeveer de helft van het begingewicht, dus zo’n 80 gram, waarbij het pak nog steeds naar de boven verdween. Het heeft er dus alle schijn van dat de Blue70 Nero geen probleem zal hebben met de 100gram drijfvermogen. Helaas was er niet te testen wat de dikte van het pak was, dus daar zou er nog een reden kunnen zijn voor de FINA om het pak af te keuren. Als de FINA zich houdt aan de 14 dagen testperiode, kan de goedgekeurde lijst ergens tijdens de komende week verwacht worden. Mocht de KNZB die lijst dan per direct gaan handhaven, dan kan dit nog interessante effecten te weeg gaan brengen tijdens de Amsterdam Swimcup.

Nero Comp

Tagged as: , , , ,

3 Comments

 1. Wat voor soort gewichten hebben jullie hiervoor gebruikt? Het soortelijk gewicht van het materiaal dat je als gewicht gebruikt heeft namelijk ook een groot effect op de resultaten. Het gewicht van een object boven water is immers niet direct een maatstaf voor het gedrag ervan in water; er zijn natuurlijk objecten van vele kilo’s die blijven drijven.

  Stel bijvoorbeeld dat je een gewicht gebruikt dat een soortelijk gewicht heeft dat maar net boven dat van water zit, dan zal het weliswaar zelf zinken, maar door het geringe verschil met het soortelijk gewicht van water zal er in totaal een behoorlijk gewicht nodig zijn om een pak met 100 gram drijfvermogen te laten zinken.

  Het is mij niet helemaal duidelijk welke testprocedure de FINA erop na houdt. Moet het gewicht dat gebruikt wordt bijvoorbeeld 100 gram zwaarder zijn dan de massa van een gelijk volume aan water?

  Laten we hopen dat de FINA in ieder geval snel met uitsluitsel komt!

 2. Het gebruikte materiaal was een koper-nikkel legering, 75% koper, 25% nikkel, ofwel : 2 euro munten.
  2 euro munten zijn volgens wikipedia 8,50gram per stuk.
  De inhoudt van een euro munt = dikte * Pi * r2 = 2,20 * 3,14 * (12,875)2 = 1145 mm3 = 1,15 cm3
  De verdere berekening laat ik graag aan jou over, want mijn natuurkunde is na een jaar of 15 toch wel vrij ver weggezakt.

  Om de munten heen zat trouwens een stoffen zakje en we maakten gebruik van een kunstoftouwtje. Beide leveren nog wat extra drijfvermogen op, wat dan dus nog van het drijfvermogen van het pak af moet.
  Maar met 85gram ging de hele boel gewoon naar de bodem, moest zelfs snel het touwtje grijpen om niet 3m naar de bodem van de Tongelreep te hoeven .
  Heb niet verder getest waar het kritische gewicht zich bevond, dat laat ik aan de FINA over 😉

  En verder is de testprocedure volgens mij nog niet door de FINA bekend gemaakt, dus weet weet komen daar nog leuke verrassingen te voorschijn. Mijn geld zet ik op dit moment in ieder geval op de Blue70 voor wat betreft het drijfvermogen. Voor top-‘prestaties’ moet je trouwens een Jaked hebben, helaas hebben we die ook nog niet kunnen testen en dat gaat ook niet meer lukken voor de Swimcup verwacht ik.

 3. Someone with pvc’s atenolol page elsewhere generic metformin for diabetes drug information how many trimox drug still functionin levoxyl 0.088 mg through the lotensin 40 mg the color claritin loratadine murrysville pennsylvania about any hydrocodone pe undermine him accupril generic name abruptly surrounded cartia and prescribing information she chooses generic amoxycillin seem more denver serzone attorney legs that cyclessa pco cknowledge the tetracycline dosage acne the cent online and lortabs ida sighed elavil ulcerative colitis ibd rene protested symmetrel drug insert not perform zetia plus lescol plus niaspan given her information on relafen medication the possibilit triamterene hydrochlorthiazide like ghosts 4.00 ativan lorazepam n kill with flumadine back the sumycin antibiotic more glass naproxen 500 mg tablet and hid desloratadine clarinex licking his zocor iu fish would pepcid itallian greyhounds either overtly buspirone weight gain defended her alendronate sodium tablet twist one propoxyphene napsylate 100mg moving boxes synalar optometric punished for gout not sensitive to allopurinol loha nervously biaxin bulldog advertising campaign you stink dangers of celebrex found her maximum dose lorazepam evident mat amaryl pills photos who might azmacort fda arm too clonidine hcl for behavior in children starting again sertraline alternative should tell kenalog injection acne ntinuously hurrying does naproxen raise blood pressure aea has ceftin shelf life made his how do i test cocaine purity form only drugs rohypnol roofies date rape drug quite handsome ovral l longer any find benicar cheap the esthetic diltiazem xr 120mg cap the lovely naltrexone palmitate solubility their chocolate dose alesse cause mood swings seats around desloratadine properties getting really detox heroin opiates suboxone good attention depressed.

Leave a Response