Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Bijna Wereldrecord Marleen Veldhuis op 100m vlinderslag (video)

Email dit bericht Print dit bericht
Marleen Veldhuis

Marleen Veldhuis

DE klapper van de 2e finale sessie was natuurlijk het bijna Wereldrecord van Marleen Veldhuis op de 100m vlinderslag. Gestoken in een speciaal voor haar gemaakte Jaked keerde ze halverwege in 26.82 en daarmee 0.15 boven het wereldrecord van Inge de Bruijn tijdens haar gouden Olympische race in Sydney. Iedereen die in 2000 die race heeft gezien, kan zich nog herinneren dat de Bruijn op de 2e 50m wegzwom bij de rest van het veld. Wel, met een 2e baan in 29.86 deed Marleen precies hetzelfde en zwom ze zelfs 0.07 sneller dan de Bruijn. Helaas was dat net 0.08 te weinig om het wereldrecord te pakken en bleef de klok stil staan op 56.69, de 2e tijd ooit gezwommen door een dame. Een super prestatie en eentje die grote verwachtingen schept voor de 100vrij van morgen en 50vrij van komende zondag. In een reactie voor de NOS vertelde Marleen dat ze het wel jammer vond dat ze het record net gemist had, maar dat het in de toekomst toch nog wel iets harder moet kunnen, dus mogelijk dat er richting Rome een einde gaat komen aan het al bijna 9 jaar oude record van Inge.

Achter Marleen was er een 2e plaats voor Inge Dekker (ook in een op maat gemaakte Jaked) in 58.78, toch wel vrij ver verwijderd van haar serietijd van 58.78. Chantal Groot wist op de laatste meters nog net Hinkelien Schreuder te passeren en werd 3e in 58.91, Hinkelien kreeg een eindtijd van 59.11.

De finales waren om 17.00uur begonnen met de 200m vrijeslag bij de heren. Als eerste werd er een B-finale gezwommen, met daarin een 2e kans voor Patrick Jansen en Sebastiaan Rosendaal om zich te plaatsen voor de EJK. Vanochtend had Patrick naar eigen zeggen vooral een paar technische fouten gemaakt in de 2e 100m die hem de kop hadden gekost, vanmiddag kon hij de snelheid niet helemaal vinden en eindigde in een teleurstellende 1.55.96 (serie 1.54.77). Ook Sebastiaan wist zich niet te verbeteren, maar bleef met 1.55.42 Patrick nog wel net voor.

De finale van de 200vrij heren (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

De finale van de 200vrij heren (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Hierna stond de A-finale op het programma, met als grootste kanshebber op de WK Sebastiaan Verschuren. Tijdens de Swimcup in Eindhoven had hij in december de limiet op een paar honderdsten gemist en dus was er goede hoop dat het nu wel zou gaan lukken. In de eerste 100m was het Stefan de Die die brutaal met 25.72 en 52.72 de leiding nam. Ook na 150m lag hij nog op kop, maar nu op slechts 0.03 gevolgd door Sebastiaan. In de laatste 50m wist Sebastiaan de rest van het veld op 7 tienden achterstand te zwemmen, maar een blik op de klok leerde dat hij met 1.48.34 ruim boven de limiet was gebleven. De teleurstelling en toch wel vertwijfeling was van zijn gezicht te lezen toen hij de bloemen voor de overwinning in ontvangst ging nemen. Op de vraag naar een eerste reactie wist hij het drie-letterig woord wat hij in gedachte had binnen te houden en te vervangen door ‘balen’.
Achter Sebastiaan was er voor Arjen van der Meulen ene tijd van 1.49.03, leider van het eerste uur Stefan eindigde in 1.49.55. Joost Reijns wist als 4e heer nog net onder de 1.50 te blijven (1.49.99), terwijl Bas van Velthoven met 1.50.08 daar net boven bleef.

De start van de 200rug finale (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

De start van de 200rug finale (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Op de 100m rugslag startte Femke in baan 4, nadat ze vanochtend het Nederlands Record had bijgesteld tot 1.02.26. Omdat de ploeg van NZA van de leiding geen gebruik mocht maken van andere pakken dan die van Speedo, zagen we Femke wederom in haar vertrouwde LZR, net als in haar recordraces op de 200vrij en de 100rug van vanochtend. Daarom was het extra knap dat zij dit weekend zoveel progressie wist te tonen. Dat het in de finale met 1.02.26 net 0.01 langzamer ging dan in de ochtend deed daar geen afbreuk aan. Met die tijd hield zij bovendien Daniela Samulski, de winnares van de 50rug, achter zich, die finishte in 1.02.59. Dankzij een zeer sterke 2e baan was de 3e naam op het scorebord die van Wendy vd Zanden. Zij maakt het laatste jaar eindelijk de sprongen die al lang van haar verwacht werden en dook met 1.02.76 ruim onder de 1.03. Ook passeerde ze met die tijd Sharon van Rouwendaal weer op de ranglijst van de 100m rugslag. Sharon finishte in deze race als 4e in 1.03.12.

Start van de 100vlinder heren (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Start van de 100vlinder heren (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Slechts 2 Nederlandse heren wisten zich te plaatsen voor de 100m vlinderslag finale. In baan 2 kwam Robin van Aggele aan de start, naast hem in de buitenbaan lag Joeri Verlinden. Maar met 52.73 voor Joeri en 53.44 voor Robin bleven zij ver verwijderd van de limiet voor de WK (52.05) of het Nederlands Record van Robin (52.20). Zeer teleurgesteld moesten de heren toekijken hoe Milorad Cavic het Sloterparkbad record aanscherpte tot 51.73, gevolgd door zijn trainingsmaat bij ADN Evgeny Korotyshkin (51.85). Joeri werd uiteindelijk 3e, Robin 6e. Overigens bleven beide heren wel Olympisch Kampioen van 2000 Sydney Lars Frolander voor, die finishte als 7e in 53.97. Gelukkig zagen we vanavond alweer een bericht van Joeri dat hij de teleurstelling had verwerkt en nog vol vertrouwen is voor de 200vlinder van morgen. Daarop heeft hij nog een kans zich voor de WK in Rome te plaatsen. Dan moet hij inschrijftijd van 1.58.62 verbeteren tot 1.56.59, waarmee hij ook direct Nederlands Recordhouder zou worden. Dat record staat sinds 1997 op naam van Stefan Aartsen in 1.58.43.

Met de 100rug nog in haar benen verscheen Sharon aan de start van de 400m wisselslag. Waar het op de kortere afstanden erg lekker gaat bij Sharon, vallen de langere afstanden tot nu toe nog wat tegen. Zo ook de 400m wisselslag, waarop ze met 5.00.52 nog wel net onder de EJK limiet van 5.00.81 wist te blijven, maar waarop haar eigen pr en de limiet voor Rome (4.38.90) ver buiten bereik bleven. Ook de overwinning ging aan haar neus voorbij, want die werd onder andere dankzij een veel snellere schoolslag opgeeist door Ida Sandin uit Zweden in 4.56.17. Hele dikke progressie was er wel te noteren voor Marjolein Delno in 5.04.16. Daarmee verbeterde ze haar inschrijftijd met bijna 12 seconden, maar bleef ze helaas op 3,5 seconden van de EJK limiet steken. Misschien is er nog iets bijzonders mogelijk op de 200m wisselslag, daarop staat ze met 2.25.12 ingeschreven, waar 2.20.69 nodig is om naar Praag te mogen.

In de voorbeschouwing van dag 2 hadden we op de 800m een kleine kans toegedicht aan Job Kienhuis en Bryan Mannaart als snelste jeugdzwemmer neergezet. De plaatsen waren aan het eind van de race wel precies uitgekomen, maar helaas waren de tijden van de heren net niet genoeg voor respectievelijk Rome en Praag. Job wist in een super vlakke race wel afstand te nemen van Tom Vangeneugden en finishte in een nieuw Nederlands Record van 8.00.69, voor de 8.04.11 van Vangeneugden. Voor Rome was 7.56.65 nodig. Bryan Mannaart begon op de eerste 400m zeer sterk met rondjes 30 en 31, maar moest helaas dat schema net loslaten en kwam na een tussentijd van 4.08.95 uiteindelijk uit op 8.25.52. Om naar Praag te mogen had hij 8.20.19 moeten zwemmen.

Moniek Nijhuis en Lia Dekker voor de start van de 100school finale

Moniek Nijhuis en Lia Dekker voor de start van de 100school finale

Was gisteren de 200m schoolslag bij de heren de spannendste strijd van de dag, vandaag kwam die eer terecht bij de dames 100m schoolslag. Beiden gestoken in een Jaked, dus volledig eerlijk in dat opzicht, was het Moniek Nijhuis die als snelste keerde na 50m in 31.94, Lia Dekker volgde op 0.07 seconde. In de 2e 50m leek Lia een geslaagde aanval te plaatsen op Moniek en met nog een paar meter te gaan was het Lia die aan de leiding ging. Helaas voor haar kwam zij bij de finish niet helemaal uit en was haar extra slagje net iets minder dan de (ook wel ver) uitdrijvende Moniek Nijhuis.

Moniek Nijhuis

Moniek Nijhuis

Eindresultaat : Nederlands record voor Moniek in 1.07.41 en wederom een PR voor Lia in 1.07.47. Was de schoolslag in voorgaande jaren nog regelmatig het zorgenkindje van de Nederlandse dames, komende zomer zullen deze 2 dames voor Nederland aan de start verschijnen in Rome. Achteraf kwam Moniek er pas achter dat ze met haar tijd slechts 0.31 boven het Europees Record van Sarah Poewe was gebleven. Overigens is Yuliya Efimova uit Rusland met 1.06.08 nog een seconden sneller geweest, maar die tijd werd door de FINA niet erkent om administratieve redenen….

De laatste finale die nog op het programma stond was de 200m wisselslag bij de heren. In de ochtend had Mike Marissen toch wel voor een stevige verrassing gezorgd door zich met 2.07.17 te plaatsen voor de EJK in Praag. Met die tijd mocht hij ook baan 4 in nemen in de finale, want niemand had sneller dan dat gezwommen. Helaas voor hem had Diogo Yabe uit Braziliƫ in de series duidelijk nog wat reserve over gehouden en vanaf de start nam hij dan ook de leiding om die vervolgens niet meer af te staan. Mike Marissen wist tot 100m op de 2e plaats te blijven, maar op de schoolslag moest hij ook Bram Dekker voorbij laten gaan, waarna hij op 150m een achterstand van 1 seconden had op Bram. Met een uiterste inspanning wist hij dat verschil nog te verkleinen tot 0.45 seconden en mede daardoor wist hij zijn tijd van de series nog net te verbeteren. Dit keer kwam er 2.07.00 op het scorebord te staan, wederom duidelijk onder de gestelde richttijd voor Praag van 2.07.69. Voor Bram was er 2.06.55 te noteren, Diogo won de wedstrijd in 2.02.19.

Beelden van al deze races zijn te zien op ons YouTube kanaal.

Tagged as: , , , ,

2 Comments

  1. “Gestoken in een speciaal voor haar gemaakte Jaked”. Mag dat nog wel van de FINA, badpakken op maat?

    Wel jammer dat Femke niet zo’n Jaked aan mag. Voor het vergelijken van de dames zou het wel aardig zijn geweest als ze allemaal vrij waren in de keuze van hun pak. Zeker voor de finale 100 vrij vanavond.

    Moeten de Nederlandse zwemsters bij het WK trouwens niet weer gewoon hun Speedo aan van de sponsor?

Trackbacks

  1. Chantal Groot vervangt Inge Dekker op 100vlinder in Rome | Zwemsite.nl

Leave a Response