Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Andrea op weg naar Europees Jeugdkampioenschap

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenMet de Amsterdam Swimcup nog maar twee weken weg, wordt er in De Polderbode aandacht besteed aan een van de kanshebsters voor een plek in de EJK ploeg die komende zomer naar Praag gaat : Andrea Kneppers. Nadat ze tijdens de limietwedstrijd in Eindhoven op 21 maart al onder de limieten zwom is de kans groot dat ze het gaat halen, maar ze doet en laat er dan ook heel veel voor.
De Amsterdam Swimcup wordt gehouden in het Sloterparkbad in Amsterdam van 16 tm 19 april.
De series beginnen iedere dag om 9.00, finales beginnen om 17.00uur, behalve op zondag, dan beginnen ze een uur eerder om 16.00uur.

ctrdepolderbode
‘T ZAND – “Kijk, dit is mijn nieuwe zwempak, de Lzr Racer! Van mijn vader gekregen voor de kwalificatiewedstrijd voor het Europees Jeugdkampioenschap. Ik ben er superblij mee,” aldus Andrea Kneppers, zwemster uit ‘t Zand. Net 16 jaar. En maarliefst 23 uur per week trainen om tot de Nederlandse zwemtop te behoren. Want geavanceerde zwempakken ten spijt, de kracht zal toch echt uit haar eigen armen en benen moeten komen.

En daar zet deze jonge topsportster zich met hart en ziel voor in. Ze verruilde zelfs het vertrouwde GSg voor een zogenaamde LOOT-school in Hoorn voor topsportende leerlingen. Andrea volgt één vak minder en mag lesuren laten aansluiten op de zwemtrainingen en wedstrijden.

Belangrijkste doel dit jaar is deelname aan het Europees Jeugdkampioenschap in de zomer. In april is de tweede kwalificatiemogelijkheid. “Ik wilde me in december tijdens de Swim Cup Eindhoven al kwalificeren. Maar toen lukte het niet. Ik zat niet lekker in mijn vel. Vlak ervoor was ook aan het licht gekomen dat ik astma heb. En ik was verkouden. Ik baalde ontzettend. Maar nu, tijdens de trainingen merk ik dat ik heel snel ben. Dus ik heb er echt weer vertrouwen in,” blikt de zwemster positief vooruit.

Uitgaan met vriendinnen is er niet bij. En ook de vakanties worden vaak besteed aan extra zwemtraining. Maar ze krijgt er ook veel voor terug, vindt de getalenteerde zwemster. Avonturen op trainingskampen en wedstrijden in het buitenland, kennis maken met andere jonge topsporters. En het allermooiste: heel dicht in de buurt van haar zwemidolen komen.

Ze was bijvoorbeeld bij het afscheid van Pieter van den Hoogenband. Toen wist ze Ian Thorpe te strikken voor een foto. “Dat was echt heel gaaf, we kwamen hem bij toeval tegen,” lacht de jonge zwemster. En ook haar deelname aan SportTop, een programma van schaatser Jochem Uytenhage, brengt haar met interessante mensen in contact. Atleet Gregory Sedoc is haar mentor.

Andrea straalt als ze over haar sport vertelt en zeker als ze de uitpuilende prijzenkast showt. Maar wat doet ze als ze moe is?
“Slapen! Tja, ik hou er niet van om te lopen zeuren. Als je steeds zegt dat je moe bent, dan wordt het zeker niet beter. Ik ben eigenlijk altijd vrolijk. Mijn vader zegt ook ‘ik rij speciaal voor jouw zwemtraining naar Hoorn, dus dan hoef je niet chagrijnig in de auto te zitten.'”

En wat vindt ze van de media-aandacht?
“Leuk! Je doet heel veel voor je sport, je werkt hard. Dan is het erg leuk als je er waardering voor krijgt. Mijn vriendinnen leven ook met me mee en ik heb een superleuke trainer in Hoorn. Daar heb ik echt geluk mee.”

Hoe krijgt ze het voor elkaar om steeds meer van haar lijf te vergen?

“Dat gaat stapje voor stapje op de training. We hebben bijvoorbeeld een zogenaamde ‘kotstraining’ om je grenzen te verleggen en te kijken hoever je kan gaan. Andere zwemmers verklaren me voor gek als ik bijvoorbeeld aan vier disciplines meedoe op een NK. Maar ik denk dat ik juist sterker word als ik veel zwem. Ik wil het ook echt graag, heb wilskracht genoeg om door te gaan.”

Andrea heeft een duidelijk doel voor ogen: “De Olympische Spelen, dat is mijn droom. Twee jaar geleden heb ik deelgenomen aan het Europees Jeugd Olympisch festival in Belgrado. Compleet met deelnemers uit alle landen in een Olympisch dorp. Dat was echt gaaf.”

Tagged as: ,

Leave a Response