Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Amsterdam Swim Cup eindigt met 2 Wereldrecords!

Email dit bericht Print dit bericht
Marleen Veldhuis

Marleen Veldhuis

De afgelopen dagen had Marleen Veldhuis al aangetoond in goede vorm te verkeren, maar een wereldrecord was nog onbereikbaar gebleven. Op de 100vlinder bleef ze op 0.08 seconden steken, op de 100vrij was de marge met het record van Tricket 3 tienden. Vandaag was het echter wel raak.
Tijdens de allereerste finale van vandaag was Marleen, gestoken in haar Jaked, goed weg en wist ze langzaam een voorsprong op te bouwen ten opzichte van haar concurrenten. Alleen Hinkelien Schreuder wist nog enigszins in het spoor te blijven van de ontketende Veldhuis. Een matige finish gooide nog bijna roet in het eten, ze moest zich ver uitstrekken, maar een blik op het scorebord vertelde het hele verhaal : Wereldrecord 25.33!! Daarmee dook ze 0.13 onder de oude toptijd van Therese Alshammer die in juni 2007 de 50vlinder in 25.46 had afgelegd.

Marleen Veldhuis : 2 WERELDRECORDS!! (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Marleen Veldhuis : 2 WERELDRECORDS!! (Foto: Kees-Jan van Overbeeke)

Een uurtje later was het wederom Marleen die de Amsterdam Swim Cup een afsluiting gaf waar de organisatie slechts van had kunnen dromen. Dit keer was het slechts 0.01 seconden, maar wel weer een Wereldrecord!! Was het in maart 2008 Libby Trickett die tijdens wedstrijden in Sydney als eerste dame onder de 24 seconden was gedoken en daarmee het net een paar dagen oude Wereldrecord van Marleen (gezwommen tijdens de EK) had afgepakt, nu pakte Marleen het terug met de nieuwe toptijd van 23.96!! En waar de afgelopen 4 dagen het verhaal vooral dat van de Jaked was, startte Marleen in deze race in de LZR van Speedo. Libby Trickett had dat zelfde pak aan tijdens haar race, dus er kan met recht gesteld worden dat Marleen op dit moment de snelste dame ter aarde is!

Lia Dekker op weg naar wederom een NR

Lia Dekker op weg naar wederom een NR

De laatste finale sessie leverde nog meer spektakel op, onder andere op de 200m schoolslag bij de dames. Lia Dekker, de eerste dame uit Nederland die het Jaked pak uit Italië is gaan gebruiken tijdens de Deense Open vorig weekend, bracht haar kersverse Nederlandse Record uit de series 2.28.57 verder omlaag naar 2.28.02. Daarmee bleef ze nog wel 0.74 boven de richttijd voor Rome, maar aangezien ze zich op de 100school reeds had geplaatst zou ze de 200 misschien ook kunnen zwemmen komende zomer. Met die 2.28.02 pakte Lia overigens niet de overwinning, die ging in 2.24.85 naar Joline Hostman uit Zweden.

Bij de heren waren het vooral de vrijeslagnummers die voor het mooiste kijkspel zorgden. Op het programma stonden de 100 en 1500m vrijeslag. Op de 1500m was er een superspannende 1-2-3 te noteren voor de zwemmers van EIFFEL swimmers PSV. Iedere 50m ging in nagenoeg hetzelfde tempo bij de drie heren, getuige ook de tussentijden op bijvoorbeeld de 400m : 4.01.08, 4.01.20 en 4.01.89 of de 800m : 12.11.39, 12.11.79 en 12.11.88.

Een foto finish bij de 1500m vrijeslag...

Een foto finish bij de 1500m vrijeslag...

Uiteindelijk moest dan ook de eindsprint bepalen wie er op welke plaats terecht zou komen en dit keer was het Tom Vangeneugden die met 15.12.08 de snelste was. Job Kienhuis pakte de 2e plaats in 15.12.12 (slechts 0.04 achter Tom !!) en verbeterde daarmee ook zijn eigen Nederlands Record van begin december 2008 bij de Swimcup in Eindhoven. Toen kwam hij tot 15.18.51. Voor Arjen vd Meulen (met de snelste laatste 50m van de 3 in 26.83!) was er de 3e plaats in 15.12.16, slechts 0.08 achter Tom!. Een klasse race al met al en topprestaties van alle 3 de langeafstandszwemmers. Dat het WK richttijd met 15.09.17 net buiten schot bleef is het enige wat als jammer te melden valt over deze race.

Fernando Silva was zeer tevreden met zijn 48.83

Fernando Silva was zeer tevreden met zijn 48.83

Op de 100vrij was Stefan Nystrand ook in de finale de snelste met 48.78. Fernando Silva uit Brazilie pakte de 2e plaats met 48.83, terwijl Sebastiaan Verschuren een voor Nederlandse begrippen sterke 48.91 wist te noteren. Helaas was dat niet snel genoeg om de WK richttijd van 48.55 te halen, maar misschien dat de KNZB in de persoon van Jacco Verhaeren, nog een besluit neemt met het oog op een wisselslag estafette. Na de 51.97 van Joeri Verlinden op de 100vlinder tijdens de series van de 100vrij en de 59.50 van Lennart tijdens de time trial, samen met de kracht van Nick Driebergen op de 100rug, zou een vrijeslagzwemmer voldoende zijn voor een zeer behoorlijke wisselslag ploeg.

In de finale van de 100rug bij de heren was het wederom Nick Driebergen die de overwinning naar zich toe trok. Dat de tijd van 55.50 wat tegen viel was misschien wel een beetje toe te schrijven aan Marleen en haar wereldrecord op de 50vlinder in de finale race vlak voor de 100rug van Nick. Bastiaan Lijesen bleef nog aardig in het spoor van Nick met een eindtijd van 55.90. Helaas was er op de 100rug geen stunt voor Joey de Ruiter, Arvid Munsters of Sverre Eschweiler te noteren met het oog op de EJK. Stond de richttijd voor dat toernooi op 57.84, de genoemde heren bleven er met 58.91, 1.00.47 (serie 59.76) en 1.02.47 (serie 1.00.28) ruim van verwijderd.

De start van Nick Driebergen tijdens de 100rug

De start van Nick Driebergen tijdens de 100rug

2.13.40 en 2.14.57 waren de tijden voor de 2 snelste rugslagzwemsters van Nederland op dit moment : Femke Heemskerk en Wendy vd Zanden. Dat de WK richttijd van 2.10.58 door deze dames niet werd gehaald was wel verwacht, maar de tijden waren voor beide dames wel mooie persoonlijke records. Miranda Nijenhuis pakte in een volledig Nederlandse finale de 3e plaats in 2.20.28.

Femke Heemskerk

Femke Heemskerk

Afwezige in de finale van de 200rug was Sharon van Rouwendaal, die gaf de voorkeur aan de 400m vrijeslag. Een goede keuze getuige de winnende 4.12.69, net boven haar inschrijftijd van 4.12.53, maar wel goed voor een nieuw Nederlands record voor 16 jarigen. Achter Sharon was er voor Rieneke Terink een toch wel opvallende 4.18.74 te noteren. Opvallend omdat Rieneke dit toernooi stevig ziek was geweest en daardoor bijvoorbeeld de 400m wisselslag had moeten laten schieten. Kijkend naar de tussentijden van Rieneke was nog wel te zien dat ze nog niet helemaal hersteld was, maar de tijd betekende wel een verbetering van haar inschrijftijd van 4.20.34. Voor de overige EJK gerechtigde dames was er dit keer geen succes. Andrea Kneppers was de snelste van deze groep met 4.25.88, ruim boven de gestelde 4.22.43.

Op de 100m schoolslag bij de heren was het Robin van Aggele die in zijn rode Jaked nog een keertje gas gaf. Dat hij met 1.01.48 boven de richttijd van 1.00.70 voor Rome bleef was jammer, maar met de 50m schoolslag reeds binnen, kan hij zich in ieder geval op gaan maken voor Rome. Tenzij Jacco Verhaeren in een rare sprong besluit alsnog iets te doen aan de in Jaked gezwommen tijden. Daarbij is het natuurlijk een ‘probleem’ dat Marleen tot haar toptijd op de 50m vlinderlslag kwam in een Jaked….

De nos rapportage van de laatste finale sessie :

Tagged as: , , , ,

11 Comments

 1. Dat is natuurlijk helemaal fantastisch en ongehoord. Maar weet je eerst worden al die pakken in de ban gedaan en nu wordt vermeld in wat voor pak ze het gezwommen hebben. Dus dan denk ik beste mensen nu zit je al je mensen te stimuleren om toch in het beste high tech te zwemmen pak je limiet of wereld record terwijl je eerst roept dat er gelijkheid moet komen. Nu lees ik ; ze zwommen allebei in een Jaked dus gelijke strijd. Waar is dat verhaal van eerst gebleven? Is dan alles door de test gekomen of is dit een periode dat we even met alles mag en alles kan (tot op beperkte hoogte) toch overal gebruik van maken? Leg mij dat even uit aub. Trouwen deze site is erg volledig en snel qua nieuws betreft complimenten!

  groetjes Reinie den Besten

 2. Allereerst nemen wij uiteraard graag de complimenten in ontvangst. Het was een erg druk weekend en helaas kon ik niet aanwezig zijn op zondagmiddag, dus geen HD beelden van de races van Marleen, maar verder was het een zeer geslaagd toernooi.
  Voor wat betreft de pakken schijnen er meer dan 600 pakken bij de FINA te zijn ingeleverd, waardoor ze zich blijkbaar niet kunnen houden aan de termijn van 2 weken die ze gesteld hadden. Daardoor zijn alle pakken die niet eenvoudig zijn af te keuren (voorbij de schouders bijvoorbeeld, of echt TE dik) op dit moment nog te gebruiken. Hoe lang dat nog zo blijft is de vraag, maar wij rekenen erop dat de discussie nog wel even aan zal houden, mogelijk zelfs tot NA de WK in Rome.
  Over de gelijkheid had Lennart nog wel wat te zeggen in het interview met de NOS (zie boven). Of hij gelijk heeft laten we voor nu even in het midden, wel zal er op zeer korte termijn duidelijkheid moeten komen. Anders denk ik dat de nu gezwommen wereldrecords meer schade doen dan dat de zwemsport erbij gebaat is…

 3. Ha zoiets had ik wel gedacht. Zwemmend Nederland wordt dus erg in onzekerheid gebracht over de aan te schaffen keuze. Niet zozeer bij de top (die hoeven echt hun eigen pak niet te betalen toch)maar ik denk meer aan de breedte. Net nog een oud Dianaatje voor mijn dochter gekocht, dacht dat zal wel geen schade kunnen opbrengen. Soms denk ik wel eens de toppers zwemmen in iets ook al is het niet helemaal goedgekeurd maar de rest wil al gauw dat ook hebben…klopt niet helemaal in mijn beleving. Maar nogmaals heel erg bedankt voor de snelle reactie en we zullen wel zien. Waarom reageren zo weinig mensen eigenlijk??? Volgens mij zit iedereen mee te lezen.!!!

  groetjes Reinie

 4. Niet alleen de top zwemt in supersnelle outfits! Ook een aantal junioren! zijn al gespot in Jaked pakken en ook zij zwemmen hele goede tijden daarmee. Waarmee de discussie idd open blijft. Je hebt gelijk dat de echte NL toppers de pakken waarschijnlijk niet zelf hoeven te betalen, maar reken maar dat ‘n flink aantal jeugdige zwemmers of de ouders de oren van de kop gaan zeuren of toch zelf maar ‘n baantje erbij gaan nemen om ‘n supersnel pak aan te kunnen schaffen. Want zwemmen in ‘n simpel broekje is er momenteel gewoon niet meer bij. Petje af voor die zwemmers in eenvoudig materiaal toch toptijden zwemmen! Ik ben benieuwd of er nog aangepaste richtlijnen komen richting het NK en NJK in juni v.w.b. de te gebruiken badpakken. Als Nederland echt ‘n statement wil maken, doen ze op voorhand ‘n aantal pakken in de ban. Want let wel, als pakken als Jaked, Blue70 en misschien ook LZR idd niet meer mogen na 1 oktober, zitten we nog minstens een jaar opgescheept met limiettijden en niveautijden die bijna door geen enkele zwemmer meer gehaald kan worden. En wat te denken van het psychologisch effect op het startblok: oh, hij/zij heeft ‘n Jaked aan, wat zal ik dan nog proberen hard te zwemmen, hij/zij wint toch. Omgekeerd kan natuurlijk ook: ik zal wel eens laten zien dat ik ook hard kan in mijn eenvoudige outfit! Kortom, anderhalf jaar geleden werd op TV en in de kranten gewoon gemeld: nieuw WR voor……nu wordt gemeld welk pak er gedragen is. Stel je eens voor de Rotterdam Marathon: en Pietje liep op ….vul maar in op welk schoeisel hij heeft gelopen. Toch van de gekke.

  Groetjes Marie-Louise

 5. De discussie over de Jaked……..voor en tegenstanders maar zo lang de Fina niet met een duidelijk reglement komt geef ik de zwemmers en coaches geen ongelijk dat ze kiezen voor een Jaked. Voor sommigen kan dit net het verschil maken in wel of geen deelname aan een WK. Wel of geen deelname aan een NK of NJK.
  Toen net de LZR op de markt kwam was daar veel discussie over maar binnen de kortste keren zag je steeds meer zwemmers van verschillende niveau’s en verschillende leeftijdscategorien in een LZR. Toen kwam de tegenhanger…de Blue 70…en ook daar zie je nu steeds meer zwemmers in zwemmen. Dit zal ook gebeuren bij de Jaked, zeker omdat deze in vergelijking met de LZR goedkoper is (nog steeds veel geld! begrijp me niet verkeerd).

  Wat mij wel stoort is dat er nu opeens gepraat wordt over een GEWONE LZR……waarom is deze opeens gewoon? Is er iets veranderd aan de LZR nadat hij op de markt gebracht is of is zwemmend Nederland GEWOON gewend geraakt aan de LZR en nog niet aan de Jaked? Zal de Jaked de plaats innemen van de LZR en balen nu heel veel zwemmers dat ze een dure LZR aangeschaft hebben en is dat een rede om de Jaked te veroordelen??? De Jaked is net zo dik als een LZR, heeft geen corset zoals de LZR en ik neem aan dat de italiaanse fabrikant wel zo slim is geweest om met de ontwikkeling van dit pak alvast rekening te houden met de voorgestelde reglementen vwb. drijfvermogen gedaan door de FINA.

  Verder is het de media zelf die zoveel ophef maakt over de Jaked en bij elk behaalde limiet of record het merk pak erbij schrijft waarin het gezwommen is….noch de zwemmers noch de coaches vragen hierom en heel eerlijk gezegd maakt het mij ook niet uit waar ze het in gezwommen hebben want alle genoemde pakken zijn nog steeds toegestaan. Al deze zwemmers trainen hard, al de coaches doen hun uiterste best om hun zwemmers tot goede prestaties te brengen en als dit pak op dit moment het snelste is dan moeten ze de Jaked zeker dragen netzo als de LZR het snelste pak was op het moment dat de O.S. plaatsvonden.

  Groetjes

  Yvonne

 6. Wat mij het meest stoort zijn de grote verschillen op regionaal niveau die veroorzaakt worden door de pakken, hierbij staat de Brabantse Sprint van afgelopen februari wat dat betreft in mijn geheugen gegrift.
  Een flink aantal junioren had tijdens de NJK een LZR gekocht, dit was volgens mij de eerste echte wedstrijd in Nederland waar de pakken makkelijk te krijgen en ook vooral gepast konden worden. Natuurlijk hadden ze deze ook aan tijdens de BSK en een aantal zwemmers met een foeilijke techniek zwom opeens dikke pr’s op de sprintnummers. Dit kwam naar mijn idee niet alleen door flink trainen of de na-piek van het taperen voor de NJK maar vooral door de stabiliteit die de LZR geeft.
  Naar mijn idee zijn er op regionaal niveau véél meer zwemmers die of het geld niet hebben ( bijv. omdat pa en ma zoiets hebben je zwemt geen NK dus waar heb je het voor nodig?), of geen zin hebben om (zelf) zo veel geld uit te geven aan een pak, dat na een aantal keer dragen zijn effect al verliest.
  Doordat er een aantal zwemmers zijn die wel een LZR, Blue70, Jaked etc. hebben zullen zij veel eerder de lol in het zwemmen verliezen en stoppen. Waar ze vroeger met heel hard trainen toch mee konden doen op regionaal niveau, zullen ze nu eerder het gevoel hebben dat ze voor piet-snot aan het zwemmen zijn.

  Wedstrijden worden er op deze manier niet leuker op en ik hoop dan ook dat de FINA snel actie onderneemt.

 7. Als deze zwemmers een LZR gekocht hebben bij het NJK dan betekent dat ook dat ze toch al redelijk goede tijden hadden staan om aan dit NJK deel te kunnen nemen. Ik sta ook regelmatig verbaasd hoe sommige zwemmers met een niet zo denderende techniek toch goede tijden kunnen halen. Maar ja……zo is het nu eenmaal….misschien hebben die wel de beschikking over veel meer badwater dan een doorsnee club waardoor ze dit toch kunnen bereiken….is dat dan ook niet eerlijk????
  Dat draait ook om geld en sommige clubs hebben nu eenmaal meer te besteden en meer mogelijkheden dan anderen…dan is dat ook concurrentie vervalsing.

  Volgens mij haal je de plezier in het zwemmen niet uit de prestaties van de ander maar uit de prestaties van jezelf en als een zwemmer weet dat hij zijn doel gehaald heeft in een “gewoon” pak is dat zeker net zo veel plezier…….het is maar hoe je als zwemmer er zelf in staat…

  Dit betekent niet dat ik niet vind dat over pakken duidelijke regels moeten komen, alleen al om discussies over gezwommen tijden te voorkomen en een pak in de media belangrijker wordt dan degene die het pak draagt. Als er een reglement is kan er weer gewoon gepraat worden over de prestatie van de zwemmers ipv. over de prestatie van het pak…en kan ieder voor zichzelf uitmaken wat voor een pak hij/ zij wil aanschaffen binnen de gestelde regels…

  Groetjes

  Yvonne

 8. Wat betreft plezier ben ik het niet met je eens, als een zwemmers als persoonlijk doel heeft gesteld bij de beste 3 te eindigen en er dan een andere zwemmer komt die hij/zij al jaren kent (zijn/haar niveau, trainingsuren etc. weet), opeens zo’n pak aantrekt en hierdoor (achtergrond is immers bekend) veel harder zwemt en op het podium terecht komt, kan ik me voorstellen dat dit een hele teleurstelling is en hierdoor het plezier in in iedergeval het zwemmen van wedstrijden eerder verloren gaat.
  Het plezier in trainen en het zwemmen zelf kan dan nog steeds blijven en het jezelf verbeteren ook, maar op kringkampioenschappen gaat het vaak meer om de knikkers dan om de tijden… een van de redenen waarom ik ook erg tegen het doorelkaar gooien van leeftijden ben tijdens de series terwijl het uitreiken van prijzen wel per leeftijdscatagorie wordt gedaan, maar dit even terzijde. Echter wanneer het plezier in het zwemmen van (“grote”) wedstrijden verloren gaat kan ik me goed voorstellen dat zwemmen in z’n geheel eerder minder leuk wordt omdat het doel waar naar toe getraind wordt opeens in rook op gaat.

 9. Volgens mij mag/kan een persoonlijk doel nooit zijn bij de eerste 3 eindigen aangezien dit doel afhankelijk is van andere zxwemmers en dat heb je niet in de hand……..
  Een persoonlijk doel is een bepaalde tijd die je wil halen, een bepaalde verbetering die je wil bereiken….dit is nl. alleen afhankelijk van een zwemmer zelf en voorkomt een hoop teleurstelling….

  Groetjes

  Yvon

 10. Yvonne, ik ben het met je eens, qua doelen. Het wordt anders als limieten niet gehaald kunnen worden door mensen zonder pak. Je mag dan wel je PR’s kunnen verbeteren, maar bij het maken van de limieten wordt uitgegaan van snelste tijden. Dat zou betekenen dat je als zwemmer misschien wel goed genoeg bent, maar die limieten niet zou kunnen halen omdat je niet rijk genoeg bent.

 11. En dat is dus eigenlijk de belangrijkste discussie…..de limieten worden vastgesteld aan de hand van de snelste tijden.
  Als op topniveau met snelle pakken gezwommen mag worden en de junioren mogen dat straks niet meer terwijl die wel limiet tijden moeten zwemmen gerelateerd aan deze toptijden…(of een A tijd moeten halen of een A+ tijd om geselecteerd te worden bijv.) is dat voor deze zwemmers niet meer haalbaar. Is het eerlijk om dat te verwachten van deze zwemmers? Het hele systeem moet dan dus omgegooid worden…..
  Wat doe je met de zwemmers die een limiet tijd hebben gehaald dit seizoen (voor komend seizoen) in een Blue 70 of een LZR of evt. in een Jaked? Bij de jaargangfinales heb ik een heleboel minioren gezien in een LZR of een Blue 70 die zichzelf qua tijden overtroffen en naar een NJK limiet zwommen……halen zij dat ook nog komend seizoen als weer in een “gewoon” basic badpak gezwommen moet worden? Moeten deze zwemmers zich komend seizoen eerst weer gaan bewijzen dat ze het ook basic kunnen halen….?????
  Ik ben een grote voorstander van eerst technisch goed leren zwemmen…..maar het is heel vervelend voor zwemmers dat zij wel moeten opboksen tegen tijden gerelateerd aan toptijden gezwommen in snelle pakken die niet voor iedereen weggelegd zijn…Daar moet dan ook een aanpassing in komen en ik ben bang dat de oudste minioren en de junioren zeker nog een jaar moeten doorkomen met limiettijden gebaseerd op snelle pakken…en dat is iets waar je je zwemmers die het net niet halen wel bewust van moet maken…..om deze teleurstelling te voorkomen…..

  Groetjes

  Yvon

Leave a Response