Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

10 dingen om NIET te doen (3/3) : Zwemmers

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenNa de coaches en de ouders is het nu de beurt aan de zwemmers. Natuurlijk kunnen coaches nog zo goed op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen, een super jaarplan schrijven, de trainingen aantrekkelijk maken, echt niets aan het toeval over laten, maar uiteindelijk zijn het de zwemmers die het zelf moeten doen. Zelfs de beste support van ouders betekent niets als de zwemmer zelf niet het maximale uit zijn lijf wil halen. Hierbij de dingen die je als zwemmer dan niet moet doen :

  1. Verwachten dat je het maximale kan halen zonder er voor te lijden. Een oud gezegde is ‘je oogst wat je zaait’, wees bereid er wat voor te doen.
  2. Leg een tijdslimiet op een prestatie : ‘Als ik het dit keer niet haal hou ik ermee op’. Het zijn vaak niet de sterksten of slimsten die winnen, het zijn diegenen die volhouden. Blijf volharden, ook of eigenlijk vooral als het direct lukt.
  3. Doe je best als je in het water ligt, maar gedraag je erbuiten alsof je geen doelen hebt. Rust is net zo belangrijk (zo niet belangrijker) als trainen. Hou daar rekening mee als je keuzes maakt over alles in je leven buiten het zwembad.
  4. Ga op zoek naar compromissen met je ouders en trainer. Compromissen leiden tot gemiddelde prestaties. Dus als je denkt dat onderhandelen erbij hoort ben je alleen jezelf maar voor de gek aan het houden.
  5. Ga toch lekker naar dat feestje voor de wedstrijd. Je hebt het toch verdiend ? Je hebt er hard voor gewerkt. Inderdaad je hebt er hard voor gewerkt en dus de kans gecreëerd om een mooie prestatie neer te zetten. Geef jezelf die kans, neem hem jezelf niet op het laatste moment nog af.
  6. Luister niet naar de aanwijzingen van de trainer, je weet toch al precies wat je moet doen. Zonder goede aanwijzingen komt niemand tot de top.  Luister, leer en probeer alles zo goed mogelijk uit te voeren.
  7. Geef het niet toe als je in de training aan het cruisen bent in plaats van serieus aan het trainen. Op wedstrijden krijg je de rekening gepresenteerd voor hoe je getraind hebt. Loop de kantjes er niet vanaf, probeer iedere training het beste uit jezelf te halen.
  8. Wees vooral niet sportief naar je clubgenoten of tegenstanders, je doet het toch helemaal zelf ? Iedereen heeft  mede- en tegenstanders nodig om het maximale uit zichzelf te halen. Wees sportief, zowel bij winst als verlies.
  9. Neem de trainer voor lief. De trainer staat er voor jou en niets is zo leuk voor een trainer als een simpel bedankje.
  10. Denk niet aan je ouders. Ze zijn je grootste fans, wees volwassen genoeg om in te zien wat ze allemaal voor je doen.
Tagged as:

Leave a Response