Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

10 dingen om NIET te doen (1/3) : Coaches

Email dit bericht Print dit bericht

Voor u gelezenOp About.com kwamen we een artikel tegen over de 10 manieren waarop ouders, zwemmers zelf en coaches een zwemcarriere kunnen helpen mislukken. Met grote regelmaat maken we ons (ouders, zwemmers zelf en coaches) ‘schuldig’ aan allerlei zaken en keuzes die vaak het tegenovergestelde bewerkstelligen van wat we eigenlijk zouden willen : hard zwemmen. Natuurlijk zijn we allemaal mensen en dus maken we fouten. Dit artikel is dan ook niet bedoelt als verwijt, maar meer om ons allemaal weer eens na te laten denken over wat we nu eigenlijk doen. In 3 delen zullen wij een vrije vertaling en bewerking van dit artikel geven. En om de hand als eerste maar in eigen boezem te steken beginnen we met de coaches. De 10 dingen om NIET te doen :

  1. Toestaan dat er een compromis gemaakt wordt over de training. Dus net die laatste herhaling minder, of 5 minuten later beginnen. De beste prestatie is geen compromis.
  2. Toestaan dat jouw motivatie om zwemmers beter te maken verdwijnt door de houding van de zwemmers. Blijf praten, blijf  motiveren, blijft proberen. Misschien dat de eerste 999x dat je iets zegt ze het niet oppakken, maar wie weet de 1000e keer wel
  3. Je laten verleiden tot de ‘zachte heelmeester’ als een race niet ging zoals gepland of verwacht. Jonge mensen hebben de waarheid nodig, geen flauwekul. Vertel ze wat er is gebeurd en wat er moet gebeuren om beter te worden. Zorg dat het duidelijk voor ze is wat ze beter kunnen doen. Blijf positief.
  4. Je richten op de korte termijn, de snelle resultaten. Hou de lange termijn in gedachte. Snelle resultaten leveren uiteindelijk niets op. En laat je ook niet door de ouders verleiden tot een korte termijn gedachte. Coach de zwemmers met de houding dat ze ‘hun hele leven’ bij je zullen zwemmen!
  5. De ouders negeren. Neem de tijd om de ouders op te leiden/bij te scholen. Zorg dat ze weten waar je mee bezig bent en waarom je dingen doet. Op die manier kunnen ze jouw visie ondersteunen in plaats van ondermijnen.
  6. Teveel bezig zijn met de snelheid op jonge leeftijd. Techniek en uithoudingsvermogen is al jaren de hoeksteen van succes, richt je daar op… Snelheid komt op latere leeftijd, vanaf een jaar of 14/15
  7. Discussies voeren met de ouders over het dieet van de zwemmers, of over hun vakantieplannen, of hun keuzes om bepaalde wedstrijden af te zeggen. Je verwacht van ze dat jij hun kind kan trainen zonder dat ze zich daarmee bemoeien, dus andersom geldt dat ook. Maak duidelijke afspraken over wat jij belangrijk vindt en discussieer alleen over de grijze gebieden.
  8. Luister niet naar je zwemmers, de ouders, andere trainers, luister gewoon niet. De waarheid is dat je het meeste leert als je je mond dicht kan houden. Probeer eerst de ander te begrijpen voordat je ze probeert jou visie te laten begrijpen.
  9. Kopieer de trainingsaanpak van een ander. Misschien lukt het…. of niet. Ontwikkel je eigen stijl
  10. Vind vooral het wiel opnieuw uit en leer vooral niet van mensen die al tig jaren in het vak zitten, jij weet het toch beter. Of toch niet ? Misschien heeft die oude rot in het vak toch wel iets opgestoken in de jaren voordat jij verscheen.
Tagged as:

Leave a Response