Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Tape als concurrent voor de LZR

Email dit bericht Print dit bericht

KinesioEen van de bijzondere aspecten aan de LZR van Speedo is de zogenoemde ‘spier-compressie’. Dit zou er voor moeten zorgen (en aan de tijden te zien werkt het) dat doordat de spieren bij elkaar gedrukt worden en op een bepaalde manier ten opzichte van elkaar gehouden worden, er minder snel verzuring op treed. En als de verzuring dan al ontstaat dan kan door de compressie het signaal naar de hersenen uitgesteld worden, waardoor de vermoeidheid pas later wordt gevoeld. Nu is dat natuurlijk een van de dingen die mogelijk door de nieuwe regels van de FINA aan banden gelegd gaat worden en dus wordt er al druk gezocht naar alternatieven.

Een van die alternatieven zou Kinesio Tape kunnen zijn, waarvan tijdens de Olympische Spelen in Beijing druk gebruik werd gemaakt door volleyballers. Door de tape in een specifiek patroon aan te brengen, zou een betere bloedtoevoer naar de spieren bereikt kunnen worden. Verder bleek in een recent onderzoek aan de San Jose State University dat het gebruik van deze tape een verbetering in flexibiliteit kon verbeteren, onder andere rond de middel, een onderdeel waar zwemmers veel profijt van zouden kunnen hebben. En het zou ook aan betere neuro-feedback kunnen bijdragen, wat natuurlijk inhoudt dat de sporter langer controle kan houden over zijn bewegingen en ligging. Zelfs Lance Armstrong omschreef de tape in zijn boek ‘Every Second Counts’ als magisch.

Buiten al deze high-tech onderdelen die verbeterd kunnen worden, kan er uiteraard ook tape gebruikt worden om de stroomlijn van een zwemmer te verbeteren. Zeker bij dames is al bekend dat er tape gebruikt wordt om hun bovenlichaam beter te stroomlijnen voordat het badpak wordt aangetrokken.

Dus de volgende discussie kan worden gestart. Levert tape onder een badpak voordeel op ? En is het dan een oneerlijk voordeel ? Hoe om te gaan met zwemmers die voor medische redenen ingetaped worden  (bijvoorbeeld tegen hyperflexibiliteit) ? Welke regels op te stellen, hoe te controleren, hoe te handhaven ?

Het lijkt erop dat zelfs als de super-suits verboden worden, de vindingrijke mens al een alternatief gevonden heeft voor in ieder geval een van de veel besproken onderdelen.

Tagged as: ,

7 Comments

 1. Nou ik ken de regels niet zo heel goed maar ik kan me herinneren dat je voor ieder verbandje of tapeje dat je hebt langs de scheidsrechter moet. Dus daar kan denk ik wel een stokje voor gestoken worden. In zijn soort is ook laag over laag. Maar lastig als je het niet ziet. En je kan ook je vingers aan elkaar tapen lijkt me ook niet mogen.

  groetjes Reinie den Besten

 2. Dat kan misschien wel zo zijn, maar wie gaat het controleren als het onder een badpak wordt gedaan ? Het is een feit dat het al toegepast is tijdens diverse wedstrijden. Verder is een scheidsrechter geen arts en als een sporter zijn been heeft ingetaped ivm ‘een blessure’ zal een scheidsrechter niet snel zeggen dat het niet is toegestaan.
  Er wordt in Nederland volgens mij eigenlijk alleen gekeken naar tape om vingers als het gaat om wel of niet toelaatbaar, tape op andere lichaamsdelen wordt (nog) niet gezien als hulpmiddel.

 3. ha ja Martin daar heb je gelijk in wie gaat dat controleren. Dat zal een taak zijn denk ik vanaf de nk,njk deelnemers. Wel erg dat het zover moet komen. Want ook officials (dat ben ik ook) zijn vrijwilligers en zullen geen zin hebben om dat allemaal onder de loep te nemen, zeker niet op wedstrijden die “niet van belang zijn” (dus ondergeschikt aan NK aan verder). Ik ben er voor mezelf nog steeds niet uit hoeveel dat allemaal scheelt, ik zou wel eens testen willen zien, dus bij wijze van spreken dag 1) 200 m met snel badpak of ingetaped daarna “gewoon” dan dag 2) andersom enzo achter elkaar door om te zien wat nou het echte patroon cq voordeel is. Want daar blijft alles erg vaag over. En er zit ook een hoop tussen de oren. Neem nou die stripjes op de pakken bij dat schaatsen. Voor ons (leken dan wel) grote onzin maar voor de schaatsers het net ietsje extra

 4. Wel, dat de pakken werken staat wel buiten kijf hoor. De zwemmers die ermee zwemmen vertellen me allemaal dat het echt dik verschil maakt en ik denk dat alle prestaties van de afgelopen periode dat wel bewijzen.
  Zelf wacht ik nog even de beslissing van de FINA af voor wat betreft de pakken, maar als de LZR niet verboden wordt dan ga ik er denk ik toch eentje aanschaffen. En anders wil ik er zeker een keer een uitproberen, zodat ik zelf aan kan geven wat ik er van denk.
  Voor wat betreft tapen denk ik dat het wel iets minder effect zal zijn, al begreep ik uit wat ik onder andere op de site van Kinesio las dat het vooral bij balsporten al veel meer gebruikt wordt. Ik dacht altijd dat het met blessures te maken had, maar blijkbaar kan het ook als extra hulpmiddel gebruikt worden. En ja, controle erop zal nog een heel apart verhaal worden. Moeten we straks bij iedere wedstrijd een pakken en tape controle gaan uitvoeren ? Het zeggen dat het alleen bij NKs en ‘hoger’ nodig is, slaat denk ik de plank mis, want dan staan er nog steeds mensen op het NK die er misschien niet thuis horen….

 5. Als je op de NK’s met al je poespas niet mag starten en je er eigenlijk niet thuishoort,zal je wel flink door de mand vallen daar. Dan ga je dus af. Ik zie bij de gewone wedstrijden niet zoveel van die pakken, wel ben ik het met je eens dat het iemand net wel eens daar kan brengen waar hij/zij niet niet hoort. zouden dat er dan zoveel zijn? En die pakken zijn belachelijk duur. Je zal maar een gezin met vier zwemmende kinderen hebben. Ik hoop dat de FINA een wijs besluit neemt!

 6. Een wijs besluit is altijd welkom, al moeten we nog (een weekje) afwachten wat de invloed van Speedo is bij de FINA. Zeker in de huidige financiële crisis zal de FINA niet graag hun beste sponsorcontract op het spel zetten…
  Ik zie overigens steeds meer van die pakken verschijnen, ookal kosten ze nog steeds rond de 400euro, ook bij kinderen van een jaar of 10/11. Afgelopen weekend in Breda stonden er nog een paar meiden uit 1998 aan de start met een LZR en een Blue70. Denk dat een prive-trainings-uren ter waarde van 400euro meer winst op levert, maar dit is natuurlijk een stuk makkelijker.
  Bij onze laatste competitie op 15 maart hebben we een Speedo stand staan inclusief LZR’s en als de FINA hem goedkeurt gaat het me denk ik geld kosten. Maar goed, als bijna 35jarige met een goede baan en dik 25 jaar training achter m’n kiezen mag ik vast wel profiteren van wat hulpmiddelen 😛

 7. Zo nou als dat zo hoor heeft Nederland nog niet echt last van de kredietcrisis. Ik ben van de oude stempel en reken stiekum nog wel eens euro’s naar guldens om. Toch niet normaal? FINA zal denk ik Speedo niet laten vallen maar de LZR daar gaat het natuurlijk juist ook om. Maar ja als dat zo blijft krijg je ook goedkopere “neppers” die het misschien ook goed doen. Ik ben benieuwd wat zo’n pak met jou doet. Zwem je ineens vette pr’s. Dat moet je dan wel even melden he?

Leave a Response