Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Steeds meer reacties op Dubai Charter

Email dit bericht Print dit bericht

FINAEen paar dagen nadat de Dubai Charter werd gepubliceerd, begint het bij alle mensen door te dringen wat de ‘nieuwe’ regels van de FINA nu eigenlijk gaan betekenen. ‘Nieuwe’ tussen haakjes, want eigenlijk zijn de regels al aanwezig sinds regel SW10.7: ” … no swimmer shall use a device that may aid his speed, buoyancy or endurance” van kracht is.
De meeste reacties moedigen de beslissingen aan, het is in ieder geval een stap in de goede richting, maar ook niet meer dan een stap.
In een reactie op het stukje over de Dubai Charter hier op zwemsite.nl verwoorde Joeri Beetz het als volgt : “Het badpakken- en wereldrecordcircus gaat voorlopig door. Alleen als alle zwemmers dezelfde sponsor hebben, weet je zeker dat de snelste wint. Tijden worden waardeloos. Records vallen bij bosjes en worden gezwommen door allerlei onbekende eendagsvliegen, die hun record ook zo weer kwijt zijn.”

Zijn mening wordt volledig onderschreven door een stukje van Jeanette Wang in haar Straits times.com blog. Zij trekt een vergelijk tussen Mark Spitz en Michael Phelps en hun prestaties tijdens de Olympische spelen. Haar conclusie is dat we Spitz nog steeds hoger moeten inschatten dan Phelps, vooral omdat hij het gewoon in een kleine zwembroek deed en geen op maat gesneden, hi-tech badpak. Wel gaat ze vrij makkelijk over het feit heen dat zijn concurrenten in hetzelfde pak zwommen…

Op twee toonaangevende sites Worldswimmingmagazine.com en swimnews.com wordt ook bij vrijwel ieder bericht over nieuwe records referenties gemaakt naar verbeteringen die al dan niet door de pakken worden behaald. Schrijvers zijn het op deze twee sites met elkaar eens dat de regels zoals nu voorgesteld nog (lang) niet ver genoeg gaan.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die wel blij zijn met de beslissingen van de FINA en die de rest van de zwemwereld oproepen om de focus weer terug te brengen op de zwemmers en hun prestaties. Na het wereldrecord van Joanne Jackson stelde bondscoach Dennis Pursley van het Engelse team dat hij verwacht dat de nieuwe regels een stap in de goede richting zijn maar dat het het nog wel 2 tot 3 jaar kan duren voordat het hele probleem is opgelost.

Tagged as: , ,

1 Comment

 1. Nu ik out-of-context wordt gequote, maar even een iets langer verhaaltje van mijn kant:

  Mijn grootste bezwaar tegen het ‘besluit’ van de FINA is dat ze wel toegeven dat de badpakken van 2008 een prestatiebevorderende werking hadden, maar dat ze vervolgens niet durven aan die praktijk ook echt een einde te maken.

  Regel SW10.7 lijkt mij volstrekt duidelijk. Hulpmiddelen om harder te zwemmen, een betere ligging te realiseren of om je uithoudingsvermogen te verbeteren zijn niet toegestaan. Voor de goede zeden je lichaam bedekken mag. Een badpak of zwembroek mag lekker zitten en van materiaal worden gemaakt dat je niet teveel afremt. Alle andere effecten die een badpak heeft, lijken mij hulpmiddelen in de zin van regel SW10.7.

  Met het besluit geeft de FINA gewoon toestemming om regel SW10.7 een ‘beetje’ te overtreden. Een beetje drijven mag, een beetje overbodige bedekking (wel benen, niet armen) mag, een beetje (50%!) niet-permeabel materiaal mag. Stel je eens voor dat de FINA ‘een beetje’ doping zou toestaan.

  Badpakfabrikanten kunnen nu nog makkelijker dan voorheen prestatiebevorderende aanpassingen aan hun pakken doen. Toen er nog geen regels waren, wisten ze nooit of ze door de keuring kwamen (in de praktijk altijd). Nu is alles geoorloofd m.u.v. een paar vastgelegde willekeurige beperkingen. Ik voorspel nog vele ‘revolutionaire technologieën’ met bijbehorende prestaties.

  TYR heeft trouwens al een nieuw model gepresenteerd: http://www.tyr.com/titan/. Ze melden netjes zelf in strijd te handelen met regel SW10.7 (“aids in the reduction of lactic acid in the blood, optimizing muscle performance […]significantly reducing stress and fatigue on the muscles”), maar zolang je die paar regeltjes van de FINA niet overtreedt is er niks aan de hand natuurlijk. Ik vraag me wel af of dit pak aan de permeabiliteitseis voor 2010 voldoet, maar daar hebben ze komend WK in ieder geval geen last van.

Leave a Response