Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Onderwatercameras bij WK Rome

Email dit bericht Print dit bericht

FINATijdens de WK in Rome komende zomer zal voor het eerst in de geschiedenis van het zwemmen gebruik gemaakt worden van onderwatercamera’s. Niet voor de tv, want dat is al jaren standaard, maar voor officiele doeleinden. Met de beelden kan gekeken worden of de races en vooral keerpunten geheel legaal zijn uitgevoerd en kan bij voorstellen tot diskwalificatie gekeken worden of deze terecht zijn.

Hiermee zal waarschijnlijk een einde komen aan misstanden zoals in het verleden hebben plaatsgevonden. Zo wist Otylia Jedrzejczak in 2005 tijdens de WK in Melbourne de 200m vlinderslag te winnen door met 1 hand aan te tikken. Daarbij pakte ze ook nog het wereldrecord. Toen de Australische coach van Jessica Schipper, die op 0.04 seconden 2e werd, een protest wilde indienen bleek dat niet mogelijk omdat de video beelden, waarop de actie van Otylia duidelijk waren te zien, niet als bewijs mochten dienen.

In het verleden zijn er overigens wel meer beelden geweest die, mits toegestaan, een uitslag danig hadden kunnen veranderen. Zo was de illegale vlinderbeenslag van Kosuke Kitajima ook duidelijk zichtbaar op onderwater beelden tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Athene. En wie weet wat de uitslag van de 200m rugslag was geweest tijdens dezelfde Olympische Spelen als de diskwalificatie van Aaron Peirsol gecontroleeerd had kunnen worden op de onderwater beelden.

Misschien kunnen we tijdens de WK Rome dit soort discussies in ieder geval voor eens en voor altijd achter ons kunnen laten. Al met al is de beslissing van de FINA om videobeelden toe te staan misschien wel belangrijker voor de zwemsport als de nieuwe regels over de badpakken.

(Met dank aan Huub Vijverberg voor de link naar de video van Otylia)

Tagged as: , ,

1 Comment

Trackbacks

  1. Illegale beenslagen leveren 1500euro op | Zwemsite.nl

Leave a Response