Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

KNZB komt komende week met regels voor jeugd

Email dit bericht Print dit bericht
Jacco Verhaeren

Jacco Verhaeren

In Australie hebben ze al een tijdje geleden aparte regels  ingevoerd voor zwemmers tot 18 jaar. Daar mogen jongens uit deze leeftijdscategorie slechts zwemmen in een broek van heup tot knie en de meiden in ‘traditionele’ badpakken van schouders tot heupen. Technisch directeur Jacco Verhaeren heeft gisteren aangegeven dat ook de KNZB bezig is met dergelijke regelgeving. “We hoeven niet terug naar het stenen tijdperk, maar ik zie met lede ogen aan hoe zwemmers van 11 of 13 jaar door hun ouders in peperdure zwempakken worden gestoken, waar ze vaak binnen enkele maanden al niet meer in passen”, aldus de technisch directeur. “Oneerlijke concurrentie, want niet iedereen kan ze betalen en bovendien voor de langere termijn juist schadelijk voor de zwemmers. Op die leeftijd draait alles om de goede techniek. Met de high-tech pakken wordt een slechtere techniek juist gecamoufleerd”, licht Verhaeren toe.

Komende week zullen er door de KNZB richtlijnen worden gepubliceerd over de manier waarop de regels zoals de FINA die heeft vastgesteld in Nederland zullen worden toegepast. De verwachting is dat hierbij een gelijke lijn getrokken zal worden als reeds in Australie van kracht. Deze regels zullen voor het eerst van kracht zijn tijdens de Amsterdam Swimcup, het laatste kwalificatiemoment voor de WK in Rome komende zomer. In tegenstelling tot voorgaande berichten tellen de tijden gisteren gezwommen tijdens de limietwedstrijd van EIFFEL Swimmers/PSV wel mee voor de WK, deze wedstrijd was voor de meeste toppers aangevraagd en viel dus onder punt 4 van de kwalificatie eisen : ‘Maximaal twee andere wedstrijden naar eigen keuze, vallend binnen de kwalificatieperiode’.

Tagged as: , , , ,

1 Comment

Trackbacks

  1. Beperkingen badkleding junioren gaan door! | Zwemsite.nl

Leave a Response