Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

FINA komt met regels voor badpakken

Email dit bericht Print dit bericht

FINANaar aanleiding van de vergadering in Dubai heeft de FINA de Dubai Charter uitgebracht. Hierin wordt officieel paal en perk gesteld aan de badpakken die in de afgelopen 1,5 jaar voor meer dan 100 wereldrecords hebben gezorgd.
De regels komen vrijwel overeen met de voorstellen die gedaan zijn in Lausanne op 20 februari jl.
In hoeverre de regels al voor de WK in Rome van kracht worden is nog enigszins onduidelijk, mede omdat de producenten nog tot 31 maart hebben om hun pakken aan te bieden aan de FINA ter controle. De verwachting is dat kort na die deadline de lijst met toegestane pakken gepubliceerd zal worden.

In de charter wordt een duidelijke scheiding aangebracht voor pakken die gedragen mogen worden tm 31 december 2009 en die vanaf 1 januari 2010. Grootste verschil in de regels voor deze 2 perioden is het gebruik van stoffen die geen water doorlaten. Dankzij het feit dat regels op dit vlak pas op 1 januari 2010 van kracht worden lijkt het er op dat de LZR van Speedo ook bij de WK nog tot de toegestane pakken behoord. Het drijfvermogen (afhankelijk van de testmethode) lijkt voldoende klein te zijn en de dikte is geen pobleem.

DUBAI CHARTER

(on FINA requirements for swimwear approval)

As the world governing body for aquatic sports, FINA has the authority and responsibility to issue regulations applying to its five disciplines. This includes the determination of the specifications applying to sport equipment. In the context of the discussion in connection with swimsuits development and their alleged impact on sport, FINA reaffirms that it will continue monitoring the evolution of the sport equipment with the main objective of keeping the integrity of the sport.

In doing so, FINA wishes to recall that the main and core principle is that swimming is a sport essentially based on the physical performance of the athlete. This is the fundament which FINA has and will continue to preserve as its main objective and priority. FINA brings together athletes from around the world to compete on equal conditions and thereby decides the winner by the athlete who is physically the best.

This does not however imply that swimming, like all other sports, should not integrate the natural progress and improvements in technology where this helps, bettering the conditions under which the athletes compete and optimising their athletic performances.

FINA also acknowledges the significance of the contributions manufacturers are bringing to the sport at all levels, including to the federations, athletes, coaches and event organisers. This co-operation is essential to continue to develop and remain a major sport worldwide.

In a rapidly evolving world, regulations need to progress as well to address new emerging issues. Before any discussion arose, FINA had initiated a process in view of adapting the equipment regulations. To improve their quality and credibility, FINA has not only consulted the manufacturers but has also sought the support of independent scientific experts of worldwide reputation who will notably assist in the determination of meaningful tests.

With the support of independent experts, FINA will set up a long term monitoring project with the mid/long term objective to allow an ongoing control on equipment development.

The FINA Bureau, after considering the conclusion of the meeting with the Swimsuit Manufacturers held in Lausanne (SUI) on February 20, 2009, where the full support from the FINA Athletes, Coaches and Legal Commissions was also received on this matter, has decided to revise the requirements for swimsuit approval with the aim of making them more clear, simple and transparent.

1. Amendments to existing FINA requirements for swimwear approval (valid until December 31, 2009)

a. DESIGN: The swimsuit shall not cover the neck and shall not extend past the shoulders nor past the ankles.

b. MATERIAL:

i. When used, the material shall follow the body shape;

ii. The application of different materials shall not create air trapping effects.
c. THICKNESS: The material used shall have a maximum thickness of 1 mm. The measurement method is in accordance with ISO Standard 5084 for textiles.

d. BUOYANCY: The swimsuit shall not have a buoyancy effect of more than 1 Newton (100 gr).

The value to be observed applies to all swimsuits sizes.
e. CONTROL: FINA has established its own independent control/testing programme. Scientific testing on thickness and buoyancy will be conducted by a neutral team led by Prof. Jan-Anders Manson, from the Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) and Laboratory of Polymer and Composite Technology.

f. CONSTRUCTION: Any system providing external stimulation or influence of any form (e.g. pain reduction, chemical/medical substance release, electro-stimulation, or others) is prohibited.

g. CUSTOMISATION: All swimsuits of an approved model must be constructed in an identical fashion with no variation/modification for individual swimmers from the samples submitted for approval. Any modification before use is prohibited; it is clarified that an adaptation of size does not constitute customisation.

h. USE: The swimmer can only wear one swimsuit (FINA Rule GR 5.3).

i. SWIMSUITS TO BE SUBMITTED: All swimsuits to be used during the period of application shall be submitted, even if previously approved. The only submission deadline under these rules is March 31, 2009.

j. APPROVAL: Approvals issued under these rules remain valid until December 31, 2009. Manufacturers must indicate the approval on the product in use through a method to be implemented by FINA. The purpose is to check that the swimsuits used in competition are approved models.

In addition to the amendments valid until December 31, 2009, the FINA Bureau approved the following:

2. FINA requirements for swimwear approval (valid from January 1, 2010)

a. SWIMWEAR SUBJECT TO APPROVAL: Any swimwear used in FINA competitions and Olympic Games shall comply with these new rules and shall be a model approved by FINA in accordance with these new procedures. It is further clarified that results achieved in other competitions may only be recognised as world records by FINA if approved swimwear has been used.

b. PERMEABILITY: In addition to the thickness and buoyancy scientific independent tests already included in the previous requirements, FINA will define the use of non-permeable materials based on a ‘permeability value’ test. The non-permeable material can only be used for a maximum 50% of the total surface of the swimsuit for full-body models. For these models, the maximum surface of non-permeable material to be used on the upper and lower part of the swimsuit shall be respectively 25% on each part. Non-permeable material shall be distinguishable.

c. SUBMISSION DATES: The first submission deadline under these rules is November 1, 2009, followed by a submission on August 1 every year (example: August 1, 2010; August 1, 2011). Submission to approval 12 months in advance of the forthcoming FINA World Championships or Olympic Games. Moreover, the approved model shall be available on the market at least 6 months prior to the forthcoming FINA World Championships or Olympic Games.

d. LIST OF APPROVED MODELS: FINA will publish a list of approved models. The publication is without prejudice to the fact that criteria and conditions of approval must be effectively met by products in use.

e. APPLICATION: These new rules are applicable from October 1, 2009. They are applied to swimwear to be used in competition from January 1, 2010. Further amendments, if necessary, shall be issued by the FINA Bureau.

3. FINA Monitoring Programme on swimwear

FINA will continue monitoring the evolution of the sports equipment and watch innovations in shape, material and other elements which may need to be addressed.

FINA will consult with its National Federations, its Athletes, Coaches and Legal Commissions, Swimming Committee and manufacturers on any further developments in this respect.

FINA will consolidate the independent scientific support from Jan-Anders Manson and his team, from the Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) and Laboratory of Polymer and Composite Technology.

END OF CHARTER

Tagged as: ,

12 Comments

 1. Misschien word ik al te oud en te cynisch of te conservatief, maar ik vind het een besluit van niks. Volgens mij heeft al dit gedoe maar één gevolg: Blue70 wordt uit de markt gestoten.
  Het gedoe met en de discussie over pakken zal gewoon doorgaan of erger worden vanwege geruzie over (on)terecht af-/goedgekeurde pakken. Fabrikanten blijven alle ruimte houden om met allerlei ‘revolutionaire’ dure pakken zwemmers (en ouders) op kosten te jagen. Gesponsorde zwemmers zullen blijven ruziën met hun sponsor, omdat ze bang zijn met hun eigen pak in het nadeel te zijn. Niet gesponsorde zwemmers hebben sowieso een probleem. De waanzinnige waterval van records gaat voorlopig gewoon door. Bij iedere mooie prestatie (waar heel hard voor gerwerkt is door de zwemmer) zal de vraag opkomen in hoeverre het pak daar verantwoordelijk is.

  Deze regel heeft de FINA al heel lang: “No swimmer shall be permitted to use or wear any device that may aid his speed, buoyancy or endurance during a competition”. De nieuwe regels voor pakken hadden ervoor moeten zorgen dat het duidelijk werd dat ook zwemkleding niet mag bijdragen aan snelheid, drijfvermogen of uithoudingsvermogen. De genomen maatregelen bereiken dat echter in het geheel niet. Een kleine beschouwing van de genomen ‘maatregelen’:

  – Een pak met armen mag niet meer. Daar kan je blijkbaar snelheid mee winnen. Waarom mag een pak met benen dan wel? Zitten daar geen stuwvlakken? zorgen die niet voor meer snelheid?

  – 1 mm dik wordt het maximum. Waarom 1 mm? Een standaard zwembroek of badpak zit op 0.25 mm. Een beetje marge kan geen kwaad, maar waar is die andere 0.75 mm voor nodig?

  – Max. drijfvermogen: 1 Newton. In de eerste plaats vind ik het uiterst merkwaardig dat de grens van wat wel en niet prestatiebevorderend is, precies ligt bij een SI-eenheid waarin het gewicht van een willekeurig voorwerp, de lengte van een ander willekeurig voorwerp en de tijd die nodig is voor het verval van ruim 9 miljard Cesium-133 atomen verwerkt zijn.
  Daarnaast zegt het drijfvermogen van je pak, heel weinig over het effect op het drijfvermogen (en de ligging) van de zwemmer. Voor fabrikanten is het heel eenvoudig. Zorg ervoor dat de benen lekker drijven en compenseer een beetje door wat ballast in borst en buik op te nemen. Benen zwemmen is niet meer nodig. Je ligging blijft perfect en je wordt niet meer moe. Goede techniek wordt minder belangrijk. Gewoon heel veel vermogen leveren met je armen is nuttiger.
  Uiteraard is dit wel de regel waarmee de gevestigde fabrikanten van nieuwkomer blue70 afkomen.

  – max. 50% non-permeabel materiaal. Deze regel is pas voor 2010, zodat Speedo bij het WK in Rome nog volop WRs mag laten verbreken in LZRs. Maar het is ook een hele vreemde regel. Non-permeabel (waterdicht) materiaal werkt blijkbaar prestatiebevorderend. Anders zijn er geen regels nodig. Maar waarom is 1, 10, 20 of 49% niet prestatiebevorderend en 50% wel? Omdat Speedo anders niet akkoord wil gaan misschien? Wie maakt er nou de regels voor het zwemmen? de FINA of de badpakkenverkopers?

  CONCLUSIE: Het badpakken- en wereldrecordcircus gaat voorlopig door. Alleen als alle zwemmers dezelfde sponsor hebben, weet je zeker dat de snelste wint. Tijden worden waardeloos. Records vallen bij bosjes en worden gezwommen door allerlei onbekende eendagsvliegen, die hun record ook zo weer kwijt zijn.
  Echt vervelend vind ik het voor het juniorenzwemmen. Daar ontstaat een tweedeling tussen zwemmers met ouders die wel zo vermogend en fanatiek zijn om badkleding voor 400 euri per stuk te kopen en zwemmers met ouders die dat (terecht) onzin vinden en/of niet kunnen betalen. Ik hoop ook nog altijd dat de bond bereid is om voor de junioren aanvullende en betere regels te stellen.

 2. Helaas moet ik je helemaal gelijk geven Joeri, het circus gaat inderdaad nog wel een tijdje door.
  Voor wat betreft de niet doorlaatbare stof, daar gaat de LZR denk ik wel voor gaas.
  Vandaag het pak na de competitie nog even onderworpen aan een ‘testje’ (gewoon even wat water opscheppen en kijken of het er doorheen komt) en de conclusie is dat er zeker meer dan 50% van het oppervlakte geen water door laat.
  En anders is het zeker niet gelijk verdeeld over boven en onder lichaam.
  Maar goed, op de WK zal de LZR waarschijnlijk gewoon legaal zijn.

  Voor wat betreft de junioren (maar misschien ook op regionaal niveau ?) zou het inderdaad sterk zijn van de KNZB als zij extra regels opleggen. Maar of de invloed van Speedo daar niet te groot voor is……

 3. I just like the valuable information you provide on your articles.

  I’ll bookmark your weblog and take a look at once more here frequently.
  I am quite sure I will learn plenty of new stuff proper right here!
  Good luck for the following!

 4. Hello there I am so glad I found your weblog,
  I really found you by mistake, while I was looking on Google
  for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a tremendous post and a
  all round exciting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read through it all at the minute but I have saved
  it and also included your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read much more, Please do keep up the excellent job.

 5. If some one desires expert view regarding blogging after that i propose
  him/her to pay a visit this web site, Keep up the pleasant work.

 6. Hurrah, that’s what I was searching for, what a data!
  existing here at this blog, thanks admin of this site.

 7. As we have made a fake Facebook account we are going to use the first file but if want you can make a fake YouTube account with
  some new email and use the second file.

 8. Thank you for the auspicious writeup. It if truth be told was
  a amusement account it. Glance advanced to far brought
  agreeable from you! By the way, how can we be in contact?

 9. I have read so many articles or reviews about the blogger lovers
  except this post is actually a good article, keep it up.

Trackbacks

 1. Steeds meer reacties op Dubai Charter | Zwemsite.nl
 2. Update badkleding reglementen | Zwemsite.nl
 3. Eisen badkleding verder aangescherpt | Zwemsite.nl

Leave a Response