Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Beperkingen badkleding junioren gaan door!

Email dit bericht Print dit bericht

KNZBHet is nog niet officieel bekend gemaakt, maar vanuit zeer betrouwbare bron hebben wij vernomen dat de beperkingen voor de badkleding er gaan komen. Waarschijnlijk zullen ze van kracht worden met ingang van volgend seizoen en zullen de junioren in Nederland, dus jongens tm 16 jaar (1994) en meisjes tm 14 jaar (1996) zich dus aan bepaalde beperkingen moeten houden. Dit houdt in dat de jongens alleen een zwembroek mogen dragen die van heup tot knie strekt (of minder) en dat de meiden (waarschijnlijk, dit is nog net bevestigd) slechts badpakken aan mogen van hun schouders tot hun heupen.
Jacco Verhaeren had in zijn statement van vorig weekend al dergelijke maatregelen aangekondigd en had ze sinds afgelopen maandag reeds doorgevoerd bij EIFFEL Swimmers/PSV. Met deze beperkingen trekt de KNZB een gelijksoortige lijn als die al langer van kracht is in Australie.

Voor veel jonge zwemmers (en hun ouders) zullen deze regels betekenen dat de mooie nieuwe pakken die zij hebben gekocht in de kast komen te liggen, of hele dure trainingsbadpakken worden. Hoewel dit natuurlijk zonde van het geld is, ze zullen veelal uit de pakken gegroeid zijn voordat ze ze weer mogen dragen, zijn wij in ieder geval blij met de stappen die de KNZB onderneemt om de zwemsport weer eerlijker te maken. De volgende stap zal door de FINA gezet moeten worden nadat op 31 maart de periode sluit waarin fabrikanten hun pakken konden aanbieden ter goedkeuring. Hierna zal de FINA binnen 2 weken uitspraak doen over de ingeleverde pakken, waarna de fabrikanten van wie de pakken zijn afgekeurd nog 30 dagen krijgen om aanpassingen te maken. Daarna kan herkeuring aangevraagd worden, waarna het besluit van de FINA bindend zal zijn. Goedgekeurde pakken mogen vervolgens tot 31 december gedragen worden, waarna de regels nog verder aangescherpt worden. Goedkeuring voor pakken die na 1 januari gedragen worden wordt verleend na 1 november (deadline voor nieuwe goedkeurings ronde)

Een van de regels waar mogelijk een aantal pakken op afgekeurd gaan worden is het drijfvermogen. Jacco had in een item in het sportjournaal al een keer een globale test gedaan met een aantal pakken, gisteren hebben wij van zwemsite.nl een zelfde test uitgevoerd. In onze meting bleek dat de LZR ongeveer 50 gram drijfvermogen had en daarmee dus goedgekeurd zal gaan worden. Tijdens onze test bleek verder dat de voorgangers van de LZR, de Fastskin I en II, vanzelf naar de bodem zonken. Bij die pakken is er dus geen sprake van drijfvermogen. Zo ook een aantal oudere pakken van Tyr en trainingszwembroeken van Speedo (Endurance). Opvallende uitzondering was een ongeveer 5 jaar oude lange broek van Diana. Daar moest ongeveer 25 gram aan gehangen worden om hem op de bodem te krijgen.

Tagged as: , , ,

5 Comments

 1. Interessant. Met die regelgeving zullen badpakmakers natuurlijk wel precies die grens op gaan zoeken. Het maakt natuurlijk ook uit of je een bepaalde stof in zoet, of zout, of chloorwater doet. Zou er zoiets komen als: drijfvermogen ’98 gram e’ ?

 2. Er staan dus veranderingen op stapel. Als het eerlijke zwemsport bevordert, prima lijkt me.
  Maar …………….als nu blijkt uit de testen dat de “oude” lange of driekwart zwemmodellen”geen voordeel opleveren, waarom worden ze dan verboden?
  Als je wekelijks goed om je heen kijkt, zwemmen echt veel kids in deze modellen; of ze nu van speedo zijn of een verenigingsbadpak met naam… Over op kosten jagen gesproken: nu dus niet een “enkeling” maar een massa….

  Indien heren tot op knie mogen, moeten er wel hele duidelijke argumenten zijn om dat bij de dames niet toe te laten lijkt me. Dat de dames al bedekking hebben tot de schouders is geen argument want het is nooit anders geweest.

  Laatste: bij de test die jullie hebben uitgevoerd, hebben jullie ook de blue 70 getest? Want dat is toch 1 van de aanleiders geweest voor dit hele traject?
  Ik ben zeer benieuwd naar de uitkomst.

 3. De metingen waar martin het over had zijn te vinden op youtube

 4. En… hoe is de test blue70 verlopen?
  Wat is er te melden over het drijfvermogen, wat is de inschatting voor gebruik komende weken? ( Bv. Swimcup?)
  We zijn er benieuwd!

 5. Helaas is de test met de Blue70 niet doorgegaan. Het is nog onduidelijk of we voor de Amsterdam Swimcup nog een mogelijkheid hebben dit pak te testen. Mocht iemand een dergelijk pak hebben en het zelf kunnen testen, dan houden we ons natuurlijk graag aanbevolen voor de resultaten.

Leave a Response