Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

1 = 1!

Email dit bericht Print dit bericht

FINANaar aanleiding van alle commotie over het afgekeurde wereldrecord van Therese Alshammar, zijn er diverse bonden plus de FINA die de regels zoals gesteld in de Dubai Charter hebben verduidelijkt. Daarbij laten ze geen twijfel meer over wat nu wel en niet mag. 1 badpak/zwembroek betekent echt 1 badpak/zwembroek. Dus geen zwembroek er meer onder, het pak wat je aantrekt is het enige wat je mag dragen.

In Engeland bij de British Gas Swimming Championships was Craig Elliot de eerste man die ‘slachtoffer’ werd van deze aangescherpte regel. Voor zijn finale race op de 100m schoolslag trok hij een kleine zwembroek aan met daar overheen een lange zwembroek. Na de finale kreeg hij te horen dat hij was gediskwalificeerd.

US Swimming :
There have recently been a number of questions regarding the use of two swimsuits during competition. Although the USA Swimming Rules & Regulations do not specifically address this, FINA has interpreted its General Rule GR 5.3 to allow the use of only one swimsuit during competition.
Our Rules & Regulations require that USA Swimming’s technical swimming rules conform to those of FINA. In order for our interpretation to conform to that used by FINA, the following interpretation is being made, effective immediately.
For purposes of Article 102.9 of the USA Swimming Rules & Regulations, Swimwear, the use of more than one swimsuit at a time during any USA Swimming sanctioned or approved competition is prohibited.

FINA (Cornel Marculescu, Executive Director) :
“The swimmer can only wear one swimsuit (FINA Rule GR 5.3). That means nothing must be worn underneath. One suit only. That’s it. We are not having anything that is open to interpretation any more. One suit means one suit.”

Over de handhaving van deze regel is de FINA ook erg duidelijk : controle moet uitgevoerd worden VOOR de wedstrijd en zwemmers of zwemsters die zich niet aan de regels houden moeten uitgesloten worden voor de wedstrijd. Deze regel is volgens de FINA per 14 maart in werking getreden en moet per direct gehandhaafd worden. Erg benieuwd wanneer de KNZB zich gaat conformeren aan deze regel en of controles bijvoorbeeld al uitgevoerd gaan worden tijden de limietwedstrijd in Eindhoven komende zaterdag.

Tagged as: , , ,

7 Comments

 1. Dat wordt een hoop modesty-tape aanbrengen dan voor Alshammer. :)

 2. Uitermate belachelijk beleid. Er is een probleem met prestatiebevorderende badpakken. Na heel lang niks doen, komt de FINA met een paar niet al te duidelijke regels die slechts een klein deel van de prestatiebevorderende badpakken lijken te verbieden. Ondertussen besluiten ze wel even om heel streng op te gaan treden tegen het dragen van kleding waar je 100% zeker geen honderdste van een seconde sneller mee gaat zwemmen.

  Regels die paal en perk zouden moeten stellen aan het gebruik van prestatiebevorderende kleding staan je nu dus wel toe om in een pak te zwemmen dat secondes tijdwinst oplevert, maar verbieden het gelijktijdig dragen van 2 versleten ballenknijpertjes. Hiermee bewijst FINA zelf dat de regels niet deugen.

 3. Dat ben ik niet met je eens Joeri. In mijn ogen is dit de eerste beslissing van de FINA die echt geen twijfel meer laat bestaan. 1 kledingstuk is echt 1 kledingstuk, geen discussie mogelijk. Nu alleen nog afwachten of en hoe de handhaving ervan gedaan gaat worden.
  Overigens betekent het wel dat producenten goed na moeten (gaan) denken over de kwaliteit van hun badkleding…..

 4. Het is een hele mooie regel als aanvulling op goede regelgeving t.a.v. prestatiebevorderende elementen in losse badpakken. Momenteel is het echter de enige regel en wordt hij hier en daar tot in het extreme nageleefd. Die jongen in Engeland droeg niet eens een badpak.

  Regels maak je met een doel. Als die regels een nuttig doel dienen moet je ze handhaven. Het doel is hier eerlijke competitie. Daar heeft de disqualificatie van Alshammer, en zeker die van Elliot, niks mee te maken. Het handhaven van regels moet niet een doel op zich worden.

  Zolang alle beschikbare modellen badpak (incl. blue70 en LZR) nog zijn toegestaan, mag met de 1-kledingstukregel best wat soepeler worden omgegaan.
  Twee wedstrijdpakken/-broeken over elkaar kan echt niet. Een ballenknijpertje of bikinisetje onder een wedstrijdpak mag van mij voorlopig best gedoogd worden. Al is het alleen maar om de fabrikanten de tijd te geven zich aan de 1-pakregel aan te passen.

 5. In dat opzicht heb je wel gelijk, maar ik zie het meer als een eerste stap in de goede richting.
  Het geval van Therese Alshammer is een mooi voorbeeld over de grote van het grijze gebied als de regel niet strak nageleefd wordt. Als je toe gaat staan dat er een ‘trainingszwembroek/badpak’ onder de wedstrijdkleding gedragen mag worden, zal er ook bepaald moeten worden wat daar dan over verstaan wordt.
  Om onduidelijkheid te voorkomen is de strikte naleving denk ik de enige manier.

 6. Prima qua handhaving, maar persoonlijk vind ik de aanbevelingen van Jacco (jongens kniebroek, meisjes heup badpak) iets te ver gaan. Houd dan voor beide groepen het zelfde aan: of alles tot aan de knie met open rug voor de meisjes of alles op heuphoogte voor zowel jongens als meisjes. Dan is alles gelijk!

Trackbacks

 1. KNZB gaat FINA reglementen handhaven | Zwemsite.nl

Leave a Response