Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Rome 2009

Email dit bericht Print dit bericht

Roma09Vandaag over precies 5 maanden zullen de eerste mannen hun sprongen maken op de 1m plank in Rome. Officieel gaan de Wereldkampioenschappen de dag erna op 18 juli echt van start en een week later op zondag 26 juli is het de beurt aan onze toppers. Maar hoeveel zullen er aanwezig zijn tijdens het WK in dit na-olympisch jaar ?

Als we even kijken naar de door de KNZB gestelde limieten, zal het hoogstwaarschijnlijk vooral een dames-ploeg gaan worden die de eer van het Nederlandse zwemmen hoog moet gaan houden. Natuurlijk zal de 4x100vrij, met kopstukken als Marleen, Inge, Ranomi, Femke en Hinkelien, aangevuld met bijvoorbeeld Saskia de Jonge of Manon van Rooijen weer een van de topfavorieten zijn voor de titel en ook op de individuele afstanden van deze dames zijn ze zeker kandidaat voor het podium.
Maar wie plaatst zich verder nog voor het WK ?

Een kort overzicht :

Vlinderslag heren
Robin van Aggele en Joeri Verlinden komen op de 100m vlinderslag met hun PR’s nog respectievelijk 0,15 en 0,16 seconden tekort voor kwalificatie, op de 200m moet Joeri zelfs nog 2 seconden harder dan dat hij in december zwom.
Voor de 50m zal Bastiaan Tamminga zijn progressie in het 25m bad door moeten zetten in het 50m bad om een kans te maken op de WK. De limiet ligt 0,12 onder het Nederlands Record van Joris Keizer.
Vlinderslag dames
Inge Dekker en Marleen Veldhuis hebben allebei bij de swimcup in dember voldaan aan de richttijd. In een extreem geval zouden Chantal Groot of Hinkelien Schreuder nog een gooi kunnen doen naar een van die 2 plekken, maar die kans is klein.
Op de 50m wordt het dringen voor de dames. Marleen lijkt met haar Nederlands Record van vorige week redelijk zeker van haar plek, maar tussen Inge Dekker (25.89), Hinkelien (26.00) en Chantal (26.03) zal de strijd hevig worden. Alle 4 de dames hebben met hun tijden al onder de benodigde 26.11 gezwommen.

Rugslag heren
Op de rugslag zijn de beste papieren (of eigenlijk de enige papieren) voor Nick Driebergen. Hij zal zijn PR van het EK in Eindhoven dan nog wel met 0,13 seconden moeten aanscherpen, maar ook op de 200m ligt het WK ticket binnen bereik (0,32 onder zijn PR van 1.59.26 van de NK 2007 in Amsterdam)
Op de 50 zal er ook nog bijna 0,4 van Nick’s PR af moeten voor de limiet. Voor Bastiaan Lijesen komt de WK waarschijnlijk nog iets te vroeg.
Rugslag dames
Eigenlijk kan je op de 100rug dames niet eens echt spreken van kanshebbers op een ticket. Nederlands recordhoudster Femke Heemskerk zit nog het dichts bij de richttijd van 1.00.70 met haar NR van 1.02.65. Hinkelien volgt op 0,14 van Femke met haar tijd van het EK in Eindhoven. Maar waarschijnlijk zullen beide dames niet eens een gooi doen naar een ticket en volledig gaan voor de vrijeslagnummers (plus eventueel wisselslag voor Femke).
Op de 50 is het een heel ander verhaal. Ranomi zat met haar 28.70 van de Swimcup 2008 slechts 0,2 boven de limiet voor de WK. Hinkelien volgt op 0,16 seconde van Ranomi.

Schoolslag heren
Lennart Steekelenburg is een van de mensen die al wel onder de richttijd voor de WK heeft gezwommen. Tijdens de swimcup in Eindhoven zwom hij in december met 1.00.68 onder de benodigde 1.00.71. Thijs van Valkengoed en Robin van Aggele moeten ook in staat worden geacht in de buurt van (of hopelijk onder) die tijd te komen. Hun persoonlijke records staan op 1.01.22 (EK 2008) en 1.01.61 (Swimcup 2008). Enorme progessie was er overigens op de 25m baan voor twee zwemmers van Anker Team Groningen, Rudy Ted de Haan en Timon Evenhuis. Maar dat zij zich kunnen gaan bemoeien met de wk-tickets op de 100ss is misschien iets te optimistisch.
Op de 200m zijn de namen van potentiele kandidaten hetzelfde : Lennart, Robin en Thijs. Dan moet er nog wel een hap van hun persoonlijke records, de richttijd staat op 2.11.19 en Robin was tot nu toe de snelste ooit in Nederland met 2.13.12, alweer dik 2 jaar geleden tijdens de swimcup 2006. De 2.14.89 van Lennart van de swimcup 2008 is in dat opzicht misschien nog wel kansrijker te noemen.
Op de 50m is het wederom Lennart die de beste papieren heeft. Zijn Nederlands record van de EK in Eindhoven ligt maar 0,07 boven de limiet voor Rome. En aangezien hij zich heeft geplaatst op de 100 zal een start op ook de 50m geen vreemde keuze van de bondscoach zijn. Robin heeft al wel onder de vormbehoud tijd van 28.16 gezwommen, maar of 27.88 haalbaar is zal in april in Amsterdam moeten blijken.
Schoolslag dames
Minder trainen en harder zwemmen, het schijnt te werken bij Moniek Nijhuis. En samen met Lia Dekker maakt zij zeker kans op de WK. Natuurlijk is de benodigde 1.08.37 nog zo’n 8 tienden tot een seconde sneller dan dat ze ooit zijn geweest, maar de kortebaan tijden van de NK Amsterdam 2008 stemmen hoopvol. Overigens was het Tessa Brouwer die met 1.07.46 in Rijeka in december de snelste seizoentijd op de 100m noteerde. Dus waarschijnlijk wil zij zich ook wel bemoeien met de strijd om de 2 plekken op de 100 school.
Loes Zanderink was tijdens de NK in Amsterdam de snelste op de 200m schoolslag in 2.26.67, maar of een 2.27.28 op de 50m baan een haalbare kaart is zullen we af moeten wachten. Ook hier zijn Moniek en Lia twee kandidaten, of kunnen we ze beter alle 3 outsiders noemen ?
Ook op de korste schoolslag afstand kunnen we spreken van outsiders, want zelfs Moniek met haar mooie Nederlands Record tijdens de Swimcup in december komt nog 0,65 seconde tekort voor een limiet. Die marge lijkt onoverbrugbaar.

Vrijeslag heren
0,43 seconden moet er nog van de tijd van Robert Lijesen af om zich te plaatsen voor de WK op de 50m vrijeslag. Als je het puur op de getallen bekijkt lijkt dat haast onmogelijk. Op de 100 heeft Robert sinds de EK in Eindhoven de 5e tijd ooit staan in Nederland, maar zijn 49,71 is nog meer dan een seconde (1,16) verwijderd van de indivuele limiet. Sebastiaan Verschuren zwom zijn beste tijd van 49.75 tijdens de Swimcup en staat daarmee 6e op de eeuwige ranglijst.
Op de 200m is het een heel ander verhaal. Daarop zwom Sebastiaan tijdens de Swimcup slechts 0,02 boven de limiet! Mocht hij die 0,02 niet weten te vinden in April dan maakt hij nog een kleine kans om mee te mogen, want in tegenstelling tot de Olympische Spelen zijn de tijden voor de WK geen limiettijden, maar richttijden. Enige coulance is dus mogelijk! Op de 400m prijkt de naam van Sebastiaan ook bovenaan de lijst met kandidaten, maar een limiet die maar 0,55 boven het Nederlands Record ligt van Pieter is wel iets bijzonders nodig. Arjan van der Meulen toonde sterke progressie eind 2008, maar moet zich nog wel met bijna 7 seconden verbeteren.
Degelijke aantallen seconden zijn ook voor Job Kienhuis nodig als verbetering op de 800 en 1500m vrij als hij daarop wil starten tijdens het WK. De limieten zijn 7.56.65 en 15.09.17, Job heeft voorlopig 8.07.62 en 15.18.51 staan.
Vrijeslag dames
Het paradepaardje van het Nederlanse zwemmen is op dit moment toch wel de vrijeslag dames. Op zowel de 50m, als de 100m zal het dringen worden voor de individuele startplekken. Het zal redelijk gek moeten gaan als Marleen zich niet op beide afstanden kwalificeert, maar achter Marleen zijn er genoeg gegadigden. Zo heeft Hinkelien eind 2008 reeds onder de benodigde 24.70 gezwommen op de 50m vrij (24.45), maar ook Inge kwam met 24.78 al erg dicht in de buurt. Ranomi is hierbij de outsider.
Op de 100m is concurrentie nog veel heftiger. Het is op deze afstand niet de vraag of de limiet gehaald wordt, maar hoeveel dames er als de stand opgemaakt wordt onder die limiet hebben gezwommen. Tot nu toe zijn dat Marleen, Inge, Ranomi, Femke en Hinkelien.
En ook op de 200m heeft Femke reeds onder de limiet gezwommen toen ze het Nederlands Record op 1.57.86 zette. Marleen zit met haar PR uit 2006 nog net 0,05 boven de limiet, maar het is nog maar de vraag of zij met haar mogelijkheden op de 50 en 100 vrij en vlinder wel interesse heeft in de 200vrij.
Voor de afstanden langer dan de 200m zal eventuele kwalificatie moeten komen van Sharon van Rouwendaal. Op de 400 zwom ze tijdens de EJK in 2008 nog 3 seconden boven de benodigde 4.09.79, op de 800m zal er nog bijna 7 seconden van haar 8.39.00 af moeten. Dan is de 6,44 die van haar PR af moet op de 1500m vrij misschien nog wel interessanter voor Sharon.

Estafettes
Over de heren estafettes kunnen we kort zijn. De vrijeslag estafettes zullen niet aan de start verschijnen in Rome, daarvoor is het verlies van Pieter gewoon te groot. Voor de wisselestafette is het een ander verhaal. Met een zekere kwalificatie op de 100 school en potentie op de 100 rug en 100 vlinder zou een estafetteploeg te vormen moeten zijn. In de reglementen staat dat het aan Jacco Verhaeren is om te bepalen of een mogelijke estafette finalewaardig is, waarna uitzending naar Rome toegestaan kan worden.
De dames estafettes is een volledig ander verhaal.
Over de 4x100vrij hoeven we niet te praten, die gaat en is kandidaat voor het goud, waarbij 4 dames in bloedvorm geacht moeten worden het eigen Wereldrecord nog wat aan te kunnen scherpen. Ook de 4x200vrij zou finale waardig geacht kunnen worden, maar dan zal er in de breedte nog wel wat progressie getoond moeten worden. De nummers 5 en 6 (Manon van Rooijen en Saskia de Jonge) zullen dan wel onder de 2 minuten moeten duiken. Of is het Sharon die deze stap weet te zetten en zich in de estafette zwemt ?
De 4x100ws dames is nog volledig onduidelijk. Supersterke vrij en vlinder, redelijke school en matige rug. Wie weet hier een goede, finale waardige, ploeg van te maken ?

Al met al dus nog genoeg te winnen voor vele mensen in de komende maanden.
Het zal weer hard (moeten) gaan in april!!

Tagged as: ,

Leave a Response