Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Junioren Selectie Trainingsdag

Email dit bericht Print dit bericht

knzb_logo_oranjeVandaag was er in de Tongelreep (of Pieter van de Hoogenbad zwemstadion voor de liefhebbers) de 3e junioren selectie trainingsdag. Na de NJK in Dordrecht is de selectie een stuk gegroeid, naar 42 sporters nu en dus was er een grote groep die voor het eerst deel nam aan de activiteit van de junioren selectie.
Om 10.00uur werden de sporters verwacht in de multifunctionele ruimte achter het clubhuis van PSV, waar Yvonne van Heijzen als bondscoach junioren de zwemmers welkom heette. Na een kort verhaaltje werden de zwemmers die al langer in de selectie zaten naar het trainingsbad gestuurd voor hun techniekopnamen en mochten de nieuwkomers luisteren naar wat extra informatie.

Als eerste kwam Bastiaan Tamminga vertellen over zijn carriere en wat hij allemaal doet en vooral ook laat voor zijn sport. Uiteraard was er daarbij ruim voldoende mogelijkheid om vragen te stellen en nadat de zwemmers (en ouders) over de eerste schroom heen waren werd Bastiaan stevig onder vuur genomen. Gelukkig straalt hij na zoveel jaren zwemmen (hij is reeds 28) nog steeds veel plezier in de sport uit en liet hij een zeer positief gevoel achter bij de sporters.

Hierna was het de beurt aan Yvonne om het een en ander te vertellen over het iMOZ, de EYOF, de Koninkrijksspelen en het SportLog.

iMOZ
Het iMOZ is het individueel Meerjaren Opleidingsplan Zwemmen van de KNZB. Dit is een persoonlijke planning voor sporters, waarin ze hun ontwikkeling kunnen aangeven, een analyse kunnen maken van zichzelf, hun sportieve en studiedoelen kunnen noteren, hun weekrooster kunnen aangeven en in overleg met hun trainer/coach kunnen aangeven wat hun doelstellingen zijn op het fysieke en techniek vlak maar ook op het metale vlak.
Met deze beschrijving kan de bondscoach en de persoonlijke begeleiders van de sporter kijken op welke punten nog verbetering mogelijk is, om zo tot een zo optimaal mogelijke ontwikkeling van de sporter te komen.

EYOF
De EYOF (European Youth Olympic Festival) is eigenlijk de Olympische Spelen voor junioren. Meisjes junioren 2 en 3 en jongens junioren 3 en 4 kunnen zich hiervoor plaatsen tijdens de NJK in Amsterdam in juni. Voor plaatsing gelden zeer strenge limieten, plus nog 2 beperkingen : per afstand mag er maar 1 zwemmer starten en de totale ploeg mag uit niet meer dan 16 personen bestaan. Overigens werd tijdens de presentatie van Yvonne gesproken over maximaal 12 personen, verdeeld over 6 meiden en 6 jongens, maar dit komt niet terug in de officiele kwalificatie eisen. Op het programma van de EYOF staat het volledige Olympische programma. De EYOF duurt van 19 juli tot en met 24 juli. Voor de zwemmers die zich plaatsen geldt verder dat ze op trainingskamp gaan in Lignano (Italie) van 28 juni tm 11 juli, waarna de laatste voorbereiding in Nederland is tussen 15 en 17 juli. Meer informatie is te vinden op de website van tampere en op de site van de KNZB.

Koninkrijksspelen
De Koninkrijksspelen zijn ooit in 1966 verzonnen om voor verbroedering en wederzijds respect te zorgen tussen de landen uit het Koninkrijk der Nederlanden, Aruba, de Nederlandse Antillen en Nederland. Deze spelen met als sporten honkbal, softbal, voetbal, atletiek, taekwondo, synchroonzwemmen en wedstrijdzwemmen worden om de 2 jaar afwisselend in de deelnemende landen georganiseerd. Zo was de eer in 2005 aan Curacao, in 2007 waren de spelen in Den Haag en in 2009 vinden ze plaats op Aruba van 25 juli tot en met 1 juli. Ook hier geldt een beperking van het aantal deelnemers, dit keer wel maximaal 12 personen (6 meiden en 6 jongens). Dit jaar zal er voor het eerst een ploeg gevormd worden door de KNZB, bij voorgaande edities was dat altijd een districtsploeg. Zo zwommen er in 2007 allemaal zwemmers uit de regio Den Haag/Rotterdam mee. Als de lijn van 2007 voor wat betreft de leeftijdscategorienen wordt doorgetrokken zal de ploeg bestaan uit deelnemers uit 1992/1993, 1994/1995 en 1996/1997. Voor meer info kan je kijken in de uitslagen van 2007 of op de website van de Koninkrijksspelen Aruba 2009.

SportLog
Het laatste onderdeel van de introductie voor nieuwe leden van de junioren selectie was een korte uitleg over SportLog, het online logboek wat de sporters in moeten gaan vullen. Er werd verteld wat er ingevuld moet gaan worden, wat tips over wanneer je het in kan vullen en wat de diverse onderdelen in hielden. Verder werd er gevraagd aan de sporters om vooral het veld extra informatie goed te gebruiken omdat dat veld door de begeleiders van de KNZB gelezen wordt. Iedere sporter kan op die manier in contact blijven met zijn begeleider van de KNZB, zodat beide partijen weten wat er gedaan wordt.

Techniek/video-analyse
Na de lunch was het tijd voor de ‘ervaren’ groep om een training af te gaan werken in het sprintbad van de Tongelreep en mocht de ‘nieuwe’ groep aan de slag met de techniek/video-opnamen. In 3 groepen zwommen alle deelnemers 100m van hun beste slag op 90%, waarbij er van de start, het zwemmen en het keerpunt opnamen werden gemaakt, zowel van de zijkant als van de voor/achterkant. Vervolgens werd er groepsgewijs per zwemmer een korte analyse gedaan van de opnamen. Bij deze analyse werd gekeken of er direct al onderdelen waren die voor verbetering vatbaar waren en een aantal mogelijke techniekoefeningen aangedragen om deze onderdelen aan te pakken. Na de analyse was er (zeker voor de eerste groep) nog ruim de tijd om met de oefeningen aan de slag te gaan, waarbij Marcel van den Brink en Yvonne van Heijzen de trainers assisteerden aan de badrand.

Rond kwart over 5 werd de dag afgesloten met een korte evaluatie. De volgende trainingsdag voor de junioren selectie is op zondag 29 maart, wederom in Eindhoven.

Indeling groepenDe groepen voor de techniek/video-analyse worden ingedeeld

Klaar met inzwemmenDe eerste groep is klaar voor de analyse, de andere 2 gaan aan de slag met hun techniek

Afsluitende evaluatieNa afloop was er nog een korte evaluatie met alle deelnemers

Tagged as: , ,

4 Comments

  1. Mooi verslag. Ik kon er deze keer zelf helaas niet bij zijn. Volgende keer weer.

    Verder: Goed dat er weer eens iemand een poging doet om een goede Nederlandse zwemsite op te zetten. Heb ik de eer van de allereerste reactie?

  2. We doen het met plezier en ja, de allereerste reactie komt op jouw naam.
    Dat er nog maar vele mogen volgen.

  3. Ha Joeri, bedankt, enne… als je ideeen hebt voor de site, laat ze dan achter op het forum. :)

Trackbacks

  1. Reporters gezocht | Zwemsite.nl

Leave a Response