Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Het begin of het einde van de zwemsport ?

Email dit bericht Print dit bericht

FINAMorgen is het zover. Dan komen de fabrikanten van badpakken en zwembroeken samen in Lausanne om te overleggen met de FINA over regelgeving. Dit kan gezien worden als de eerste stap richting….. Welke richting eigenlijk ?
Iedereen is het er over eens dat de laatste generatie badpakken een enorme impact hebben gehad op de zwemsport. Sommige mensen juichen het toe, het heeft de zwemsport (in ieder geval kortstondig) in de schijnwerpers gezet en leverde een stormvloed aan records op in 2008.
Maar het merendeel van de sporters en mensen binnen de zwemsport vindt dat er een grens is overschreden die niet overschreden had mogen worden.

In het reglementenboekje van de FINA staat al sinds mensenheugenis regel SW10.7: ” … no swimmer shall use a device that may aid his speed, buoyancy or endurance”. Vrij vertaald : er mag door een zwemmer geen gebruik gemaakt worden van een apparaat wat hem helpt op het gebied van snelheid, drijfvermogen of uithoudingsvermogen.
Nu kan er lang en breed gediscussieerd worden over of een badpak een apparaat is, maar dat is uiteraard niet de essentie van de regel. Helpen de huidige badpakken op het gebied van snelheid ? JA. Op het gebied van drijfvermogen ? JA (al zouden daar sommige pakken als ‘neutraal’ bestempeld kunnen worden). En op het gebied van uithoudingsvermogen ? Waarschijnlijk wel.
Er is dus eigenlijk maar 1 reactie die van de FINA gevraagd kan worden : verbieden van de pakken die een of meerdere van deze drie onderdelen verbetert. Maar…..

En daar komt de commercie om de hoek kijken. De FINA wordt voor een zeer groot gedeelte gesponsord door Speedo. De LEN (Europese zwembond) heeft een langjarig contract met Arena en vrijwel alle zwembonden in de wereld hebben contacten met tenminste 1 fabrikant (Nederland met Speedo).
Plus, stel dat de FINA drastisch te werk gaat en alle badpakken vanaf de LZR van Speedo verbiedt ? Wat doen we dan met alle records (Wereld/Europese/Nederlandse/Kring/Club) die in die pakken zijn gezwommen ? Laten we die staan en nemen we voor lief dat die records de komende 15-20 jaar niet verbroken worden ? Het kan haast niet anders, want van een groot aantal records is niet meer te achterhalen waarin die gezwommen zijn. Nee, het wordt geen makkelijke beslissing voor de FINA.

Gelukkig hebben ze ook iets makkelijkere beslissingen te nemen en dan is over het aantal pakken dat tegelijkertijd gedragen mag worden. Die beslissing is eenvoudig te maken : maximaal 1 pak per persoon, eventueel met daaronder een kleine zwembroek of bikinibroekje. Makkelijker te controleren, al zullen ook daar nog wat praktische zaken opgelost moeten worden.
Overigens heeft de Australische bond dit al eerder ingevoerd, net als de regel dat jongens alleen een broek tussen heup en knie mogen dragen en bij meiden de schouders bloot moeten blijven. Maar ook dit zorgt voor problemen, want producent YingFa Australia heeft al aangegeven dat als Australia Swimming het verbod op lange broeken voor de jongens en hoge badpakken voor de meiden blijft handhaven, zij een schade claim in zullen dienen. YingFa is het volledig eens met een verbod op Neopreen (overigens al door de FINA verboden in de jaren ’80), maar vindt het belachelijk dat Lycra badpakken die al 10 jaar in gebruik zijn, nu plotseling verboden worden.

Al met al wacht de FINA de zware taak deze meest ingrijpende verandering in de zwemsport ooit in goede banen te leiden. De beslissing die genomen gaat worden zal bepalen welke richting de zwemsport in zal gaan. Blijft het een sport waarbij talent, training, techniek en doorzettingsvermogen de belangrijkste factoren zullen zijn, of wordt het ook een sport van het beste materiaal en dus het meeste geld ?

Tagged as: , ,

2 Comments

 1. En hier de uitkomst van het overleg. Ik moet het nog even goed bestuderen, maar het lijkt erop dat bij het WK iedereen in een LZR gaat zwemmen en dat de meeste andere merken in de problemen komen (in ieder geval BlueSeventy en Tyr). Speedo, gefeliciteerd!

  Mbt drijfvermogen wordt er volgens mij voorbijgegaan aan het feit dat het drijfvermogen van een los pak weinig zegt over het extra drijfvermogen dat dat pak oplevert wanneer het gedragen wordt door een zwemmer.

  ***bron: fina.org ***
  Based on FINA’s proposals and contributions discussed at the meeting, the FINA Bureau at its meeting on March 12-14, 2009 in Dubai (UAE) will consider amendments which include:

  • DESIGN: The swimsuit shall not cover the neck and shall not extend past the shoulders nor past the ankles;
  • MATERIAL:

  o The material used shall have a maximum thickness of 1mm;
  o When used, the material shall follow the body shape;
  o The application of different materials shall not create air trapping effects;

  • BUOYANCY: The swimsuit shall not have a buoyancy effect of more than 1 Newton (100gr);
  • CONSTRUCTION: Any system providing external stimulation or influence of any form (e.g. pain reduction, chemical/medical substance release, electro-stimulation) is prohibited;
  • CUSTOMISATION: All swimsuits of an approved model must be constructed in an identical fashion with no variation/modification for individual swimmers from the samples submitted for approval;
  • USE: The swimmer can only wear one swimsuit at a time;
  • CONTROL: FINA will establish its own independent control/testing programme. Scientific testing will be conducted by a team led by Prof. Jan-Anders Manson, from the Swiss Federal Institute of Technology (EPFL) and Laboratory of Polymer and Composite Technology;
  • APPROVAL: Swimwear manufacturers will be able to make submissions for approval of swimsuits until March 31, 2009.
  ***

  Een interessante toevoeging:
  ***
  “With these amendments, FINA shows that it continues to monitor the evolution of the sport’s equipment with the main objective of keeping the integrity of sport. While we need to remain open to evolution, the most important factors must be the athletes’ preparation and physical condition on achieving their performances”, considered FINA President Mustapha Larfaoui.
  ***

 2. Nog een interessant regeltje uit het nieuwsbericht van de FINA:

  “One of the main aspects to be considered is the limitation of the use of non-permeable material.”

  Ik vraag me af in hoeverre de vlakken die op de LZR zitten water doorlaten en hoeveel van die niet-permeabele stof er dan gebruikt mag worden…

Leave a Response