Zwemsite.nl

DE zwemsite van Nederland

Aton II een utopie ?

Email dit bericht Print dit bericht

SplashOp dit moment kunnen verenigingen weer de prestatiemedailles voor 2008 aanvragen bij de KNZB. Voor de diverse medailles gelden verschillende criteria, zoals een plaats bij de eerste 10 of 25 van de all-in ranglijsten op de 25m baan of de eerste 10 van de jeugdranglijsten.
Om te kijken of je hieraan voldoet kan je uiteraard op de gecombineerde ranglijsten all-in in 2008 kijken, maar helaas blijken hier een aantal ranglijsten niet helemaal volledig te zijn of zelfs te missen. Zo worden op de 50m’s alleen de eerste 10 getoond en is bijvoorbeeld de 200vrij meisjes junioren 1 nergens te vinden. Dit terwijl die afstand toch ook in 2008 al door de junioren 1 gezwommen werd op het NJK. Navraag bij de KNZB leverde de reactie op dat alleen afstanden waarop een limiet behaald kan worden geregistreerd worden.

Bij verdere navraag kwam er een reactie van Aton Demuth, de man die al sinds 1964 bij de bond werkt en die in verband met gebrek aan informatie gevraagd werd om tijden bij te gaan houden. Dit in eerste instantie bedoeld om nationale ploegen samen te stellen.
In het begin kwamen alleen de tijden van kringkampioenschappen in aanmerking voor het halen van limieten voor Nationale Kampioenschappen. Ook deze ranglijsten en behaalde limieten werden door Aton bijgehouden. Uiteraard waren er in die tijd nog geen computers, dus alles gebeurde op papier, controle werd gedaan door uitzendkrachten. Later kwamen ook andere wedstrijden in aanmerking voor limieten en dus steeg het aantal proces verbalen gestaag.
Weer een tijdje later werden er jaargangen toegevoegd, gevolgd door de Speedo-leeftijden en de 50m nummers.
Wat als een hobby begon was ondertussen uitgegroeid naar iets wat zonder automatisering nauwelijks meer bij te houden is.  De 300 proces verbalen van midden jaren ’80, zijn er ondertussen ruim 2000 geworden en het bepalen van de ranglijsten kost op dit moment zomers ongeveer 300uur, in de winter zo’n 250uur.

Hoogste tijd voor automatisering en dit werd in 2006 met de komst van Splash dan ook aangekondigd door de KNZB. Er werd een verzoek neergelegd om uitslagen ook naar de KNZB op te sturen, om daarmee Aton II (de opvolger van Aton Demuth) te testen. En daarna bleef het stil….

Het lijkt erop dat Aton II mede door bezuinigingen bij de KNZB een utopie geworden is. Maar ook Aton I (Demuth) heeft vast geen zin om de ranglijsten nog 20 jaar met de hand te maken en dus willen wij van zwemsite.nl het project nieuw leven in blazen. De bedoeling van dit project is om een stuk (te) arbeidsintensief werk te automatiseren, zodat bijvoorbeeld ranglijsten altijd beschikbaar zijn, voor iedereen. Maar er kan ook gedacht worden aan controle van behaalde limieten, progressie, vergelijken met het verleden, niveaubepaling en nog veel meer. In de komende tijd zal er gekeken gaan worden wat er nodig is om Aton II te bouwen en te onderhouden. Details over dit project zijn te vinden op het forum. Daar ook de mogelijkheid om aan te geven wat er in Aton II moet gaan komen en aan te geven als je wil helpen.

Een leuk artikel over de verwerking van tijden vindt je ook in een stukje uit het Magazine van de Kring Haaglanden, geplaats op de zwemkroniek site begin 2007.

Tagged as: ,

1 Comment

Trackbacks

  1. Reporters gezocht | Zwemsite.nl

Leave a Response